De Thaise keuken, die authentieke zintuiglijke symfonie vol kleur en smaak, behoort zonder enige twijfel tot de exotische gastronomische tradities die in deze contreien van smulpapen het meeste naar waarde worden geschat. Thaise restaurants, van uiteenlopende culinaire kwaliteit schieten in ons land als paddenstoelen uit de grond maar één adres, de Blue Elephant, verdedigt al dertig jaar de kleuren van de authentieke, koninklijke Thaise keuken.
Het succesverhaal is in Brussel gestart en heeft inmiddels een flink stuk van de wereld van zijn kwaliteit overtuigd, in die mate dat het restaurant dat de keten in Bangkok opende door de gespecialiseerde media werd verkozen tot ‘beste restaurant van de Thaise nieuwe keuken’! Voor de plaatselijke bevolking is het logo met de blauwe olifant inmiddels een culinaire referentie bij uitstek.
De populariteit en de mediabekendheid van Nooror Somany, een heus culinair uithangbord voor de Blue Elephant, waren daarbij doorslaggevend. Ze werd verkozen tot een van de 40 invloedrijkste vrouwen van Thailand. Hoezeer ze ook een specialiste is van de traditionele keuken, tegelijk is ze voortdurend op zoek naar mogelijkheden tot vernieuwing. Aan haar danken de Thaise fijnproevers een reeks van bijzonder populaire publicaties en programma’s. De Executive Chef van de keten is zo beroemd dat ook de nationale luchtvaartmaatschappij Thaï Airways regelmatig op haar een beroep doet.
De Thaise keuken is aromatisch als geen ander maar ook subtiel gekruid, soms pittig, maar altijd smaakvol. Thaise koks gebruiken ook amper vet en hun keuken dankt bijgevolg een flink stuk van zijn succes aan de zeer gunstige verhouding tussen eetplezier en gezondheid. De Thaise gastronomie is er alomtegenwoordig en dat hoeft in een cultuur waarin men in kleine hoeveelheden tot acht keer per dag eet ook niet te verwonderen. Ze berust verder op een onbetwistbare wetenschap van de presentatie waarbij tot in het kleinste restaurant op de hoek van de straat van elk gerecht een waar kunstwerkje wordt gemaakt, al was het maar vanwege de aroma’s.
Zoals veel succesverhalen is ook dat van de Blue Elephant gestart met de passie van één man, Karl Steppé. De Brusselse antiquair was gespecialiseerd in het Verre Oosten en een groot liefhebber van Thailand, waar hij ook zijn echtgenote Nooror Somany heeft gevonden. Zij is afkomstig uit een van de vooraanstaande families die hun gasten met alle luister behoren te ontvangen en is daardoor ingewijd in de geheimen van de meest authentieke en luxueuze Siamese keuken die men zich maar kan bedenken. Aan de wieg van het project stonden ook Khun Somchai Wayno en Khun Somboon Insusri, twee andere Thaïs die in de Belgische restauratie al hun sporen verdiend hadden, samen met hun echtgenotes. Uit de ontmoeting van die sterke persoonlijkheden ontstond de idee om langs de Waterloosesteenweg een restaurant te openen dat ook recht zou doen aan de schitterende stukken die Karl Steppé van zijn prospectiereizen had meegebracht.
Een naam was snel gevonden: de olifant is hét symbooldier bij uitstek van het oude koninkrijk Siam en blauw is de kleur van de koninklijke familie. Dus werd het de blauwe olifant. Naast de schitterende kunst kozen de oprichters er van meet af aan voor om de ruimte om te vormen tot een weelderige Thaise tuin. Het restaurant aan de Waterloosesteenweg, met zijn bloeiende tuininrichting en zijn vele schitterende kunstwerken, is ook heel flexibel in het ontvangen van uiteenlopende gezelschappen, gaande van intieme etentjes onder vier ogen tot grote, lange tafels vol vrienden en familie. Door de inrichting in niveaus zijn quasi alle oplossingen mogelijk, zodat elke gast kan genieten van eenzelfde comfort en discretie. Het minste wat je kan zeggen is dat de Brusselse Blue Elephant, met zijn tijdloze interieur, goed weerstand heeft weten te bieden aan de huidige minimalistische trend.
Iedereen vindt zijn of haar gastronomische gading in een kaart die tegelijk blijk geeft van respect voor de grote traditie van de koninklijke Thaise keuken en van openheid en creativiteit, gebaseerd op de tomeloze fantasie van de specialisten die daar aan de fornuizen voor instaan. Kenners en specialisten fietsen met het grootste gemak door een kaart met specialiteiten waarvan ze vaak alle aspecten doorgronden. Andere klanten ontdekken hier echter soms voor het eerst de rijkdommen van de Siamese gastronomie. Om die ontdekkingsreis zonder existentiële angsten te laten gepaard gaan biedt de Blue Elephant een reeks menu’s op maat van elk budget en voor elke gelegenheid. Op zondagmiddag serveert het huis zijn beste specialiteiten onder de vorm van een uitgebreid buffet. De Blue Elephant heeft zich daarmee ondertussen een uitstekende reputatie verworven. Ook de wijnkaart van de Blue Elephant vertoont een grote openheid op de wereld. In de eerste plaats wil ze de beste combinaties garanderen met een keuken die voor klassiek georiënteerde genieters wel eens met verbazende smaken kan uitpakken. Naast een uitgelezen selectie uit de klassieke Franse en andere wijngaarden, biedt de Blue Elephant ook de speciaal uitgekozen wijnen aan van het eigen huislabel. Als unicum vermeldt de wijnkaart van de Blue Elephant ook een mooi en interessant aanbod van Thaise wijnen. Het land heeft immers een eigen wijnbouwtraditie, waarvoor we al moeten teruggaan tot het begin van de achttiende eeuw, na de eerste contacten met de Franse cultuur!
De keuken van de Blue Elephant overtuigt iedereen die de deur van het restaurant aan de Waterloosesteenweg openduwt. Maar het is perfect denkbaar om de vele verleidingen ook thuis of op evenementen aan te bieden. Blue Elephant heeft immers een traiteurafdeling die voor alle uitdagingen, de perfecte oplossing kan aanbieden.
Zowel het ontdekkingsmenu, 40/45€, als het degustatiemenu, 60/65€, al naargelang je soep neemt of niet zijn leuke items om de Thaïse keuken op passende wijze te ontdekken. Bij elk van deze menu’s krijg je een assortiment voorgerechten, sommige iets pikanter dan de andere, heb je keuze uit drie soepvariëteiten en bestaat ook het hoofdgerecht uit een keurig assortiment gerechtjes met een dessert als afsluiter. Voltreffers hierbij zijn alleszins de sla van St Jakobsnoten met aubergines en Thaïse kruiden, de tijgergarnalen gewikkeld in een bereiding van kaas en de huisbereide groene curry pasta. De Tom Jiew Kai, een authentieke ‘free range’ kippensoep uit de regeerperiode van Koning Rama V, 1868-1910, is een onbetwistbare must. Sinds 1946 staat Koning Rama IX, Bhimubol Adulyadej, aan het roer in Thailand.
Bij de hoofdgerechten dragen de Takrai steak, gegrilde Kho Khuw Phon Yang Kham- ossenhaas, opgewekt met citroengras en jonge peperkorrels en opgediend met een puree van zoete aardappel en basilicum en een gemengd slaatje met Thaïse kruiden, en de Ped Makhaan, gemarineerde eendenborstreepjes, overgoten met een zoetzure saus van tamerind, palmsuiker en Thaïse basilicum op een bedje van fijn gesneden koolblaadjes, onze absolute waardering weg.
Blue Elephant Brussels – Waterloosesteenweg 1120, 1180 Brussel
Tel.:02 3744962 – www.blueelephant.com/brussels
Gesloten op zaterdagmiddag
Culinaire commentaren:
Tasted: 3 minutes
overweldigend bloemendecor
leuke antieke decoratiestukken
gezellig interieur
pikante maar aangename toetsen
Michelin: 2 bestekken
Siamees antiek
exotische ambiance
GaultMillau: vermeld
Delta: 1 koksmuts
betoverend bloemen decorum
attente bediening
droombereidingen