Restaurant Kasteel Diependael

Zodra het statige zwarte hek zich opent, ontvouwt zich een sprookjesachtige oprijlaan die in de lente omzoomd wordt door kleurrijke rododendrons. Deze rododendrons, het heraldisch symbool van Kasteel Diependael, geven een perfect voorsmaakje van de groene omgeving die achteraan het landgoed is gesitueerd… De bron van deze mooie Franse tuin is de natuurlijke slotgracht die zich uitstrekt over het hele domein en bijdraagt tot het adembenemende en rustgevende karakter van de tuin.

De naam Diependael, etymologisch te verklaren als diep dal, is reeds te bespeuren op kaarten die dateren uit de 17e eeuw en wordt vandaag nog steeds cartografisch gebruikt om te verwijzen naar de nabij gelegen Diependaelstraat. Het gebouw zelf dateert echter van 1740 en diende destijds als jachtgoed van de heerlijkheid Ter Borcht. Dit slot (al vermeld in 1440) was gelegen op het gehucht Neder-Elewijt maar werd jammer genoeg vernield als gevolg van een beschieting in augustus-september 1914. Ook het kasteeltje Diependael deelde in de schade, maar werd na 1914 hersteld en heropgebouwd. Daarna werd het achtereenvolgens ingericht als hotel, buitenverblijf en sinds 1989 als restaurant.

Het sprookje van Kasteel Diependael begon voor de uitbaters Noël Neckebroeck en Rita Mertens 25 jaar geleden, nadat ze eerder een aantal jaren actief waren in restaurant ’t Oud Prinsenhof in Mechelen. Een figuurlijk transitie van een prinsenpaar dat in hun  kasteel thuiskomt. Stap voor stap schonken zij het kasteeltje zijn oude allures terug en slaagden ze erin om de oude pracht in een hedendaags kleedje te steken. Wat begon als een droom werd door hard labeur en veel liefde een werkelijkheid! Ook op culinair vlak bouwde de familie gestaag verder.

Kasteel Diependael wil een hedendaags maar geen trendy restaurant zijn. Rita en Noël Neckebroeck streven een informele sfeer na waarbij iedereen, van zakenman tot het jonge studentenkoppel zich goed kan voelen. Kasteel Diependael heeft een hart voor levensgenieters! In het restaurant zetten blank gepatineerde eikenhouten vloeren, vitrines met Boda glaswerk, grote kunstwerken van designer-schilder Peter Breurs en twee Victoriaanse serres dan ook de juiste sfeer om stijlvol en gezellig te genieten. Het zicht op de tuin zorgt ervoor dat de drukke as Antwerpen – Brussel plots ver weg lijkt! Op mooie dagen wordt er buiten aperitief en koffie genomen. Bovendien biedt het terras, gebouwd bovenop het water, de gelegenheid om even de drukte achter zich te laten en te genieten van een heerlijke maaltijd!

“Koken is een passie, ik doe het met hart en ziel. Ik tracht er telkens naar om de schoonheid van mijn beroep te laten weerspiegelen op het bord. De klant moet niet alleen proeven maar ook zien dat er aan zijn maaltijd aandacht is besteed” aldus chef Noël. Elk lid van de familie Neckebroeck is steevast besmet met één of andere preferentiële microbe: hetzij voor interieur, hetzij voor mode en design, hetzij voor de kookkunst. Ondanks het feit dat hun interessegebieden enigszins uit elkaar liggen, vinden ze elkaar terug in de gedrevenheid waarmee ze hun interesses benaderen… Passie is dan ook het sleutelwoord ten huize Kasteel Diependael. De passie voor schoonheid, voor het product en vooral voor het vakmanschap weerspiegelt zich en laat zich proeven in de kookstijl van de chef en zijn team. Noël: “Ik eis van mezelf en mijn medewerkers dat we één team vormen en telkens het beste van onszelf geven. Alleen dan kan ik tweemaal per dag een succesvol examen afleggen” Elk element en detail zorgvuldig bestuderen: dit is Kasteel Diependael, waar perfectionisme en creativiteit zich verenigen op een originele en inventieve wijze. Het streven naar perfectie, alweer een karaktertrek van de hele familie, toont zich in de manier van koken. Elk gerecht wordt omgetoverd tot een kunstwerkje dat haast te mooi is om op te eten.

“Gelukkig leven wij in een tijd dat het verantwoord is om risico’s te nemen: de mensen staan immers meer dan ooit open om iets nieuws te proeven.” Doorheen de jaren, is Kasteel Diependael een broedplaats van creativiteit en innovatie geweest zonder dat het zijn banden met de klassieke kookkunst verloochende. Gasten kunnen dan ook kiezen tussen moderne bereidingen zoals jonge tarbot met lauwe tomatenrisotto, tartaar van sint-jacobsschelpen met lookijs of de meer behoedzame smaken van een tarbot ‘naturel’ geserveerd met een pomme moscovite en champagnemousseline saus. De eeuwenoude kunst van het koken, gecombineerd met innoverende en creatieve ideeën, of kortom, klassiek met een twist: de kookstijl van Kasteel Diependael die fluctueert tussen oud en nieuw!

Wij kozen bij onze proeverij voor de culinaire symfonie waarbij Noël ons bij het aperitief verraste met een aantal leuke proevertjes. De introductie van tonijn met ganzenleverpraline, rode biet en subtiele lavas sorbet bekoorde meteen de smaakpapillen. Bij het voorgerecht, een tongschar met risotto van krab, kokkels en dragon, een decoratief meesterstukje, werd ook het oog op een prettige verrassing getrakteerd. Evenwichtig van smaak, een sublieme bereiding die net als de tonijn het gezelschap kreeg van een leuke Mirone Chardonnay 2012 uit Spanje. Zilte zeetoetsen en frisheid werden de hoofdaccenten bij de langoustines die een creatie van venkel, curry en een delicate sushi als garnituur meekregen. Een Eo Passerina 2012 van Terre di Chieti uit Italië was een aangename compagnon.

Als hoofdgerecht serveerde Noël een huiscreatie van reebokfilet. Een perfecte gaartijd zorgde voor een mooi knapperig korstje terwijl de filet binnenin mooi rosé bleef. Succulente toetsen van het garnituur bestaande uit sinaasappel, knolselder, taco en een schijfje nasi peer vloeiden samen in een feilloos evenwichtig gerecht. Hierbij werd een wijn uit Puglia I Muri Primitivo 2012 geserveerd die zorgde voor een mooie ondersteuning zonder echter zichzelf in het daglicht te plaatsen. Een wijn die evenzeer perfect samengaat met het dessert, aardbeien met ganache, bloody mary, sponscake en rode peperijs. Spelen met texturen, creatieve accenten en toch de basisregels van de klassieke Franse keuken respecteren is onbetwistbaar een van Noëls gastronomische vaardigheden.

‘Als de dag van toen …’ een song van Robert Long, onze eerste kennismaking met Noëls keuken dateert uit de periode van het Oud Prinsenhof waar we de passie en eerbied voor de basisingrediënten ontdekten. Nu decennia later, kunnen we na meerdere tussenstops en 25 jaar onverdroten inzet in kasteel Diependael enkel beamen dat Noël en Rita ‘als de dag van toen’ nog steeds dezelfde passie en gedrevenheid uitstralen. Duizenden fijnproevers kregen ondertussen de kans om met Noëls keuken kennis te maken. Het 25-jarig jubileum van restaurant Kasteel Diependael is een mijlpaal, maar passie, perfectionisme en selectie productkeuze blijven ook de komende jaren de rode draad in dit sprookjesverhaal.

Restaurant Kasteel Diependael – Tervuursesteenweg 511 – 1982 Elewijt

Tel 015- 611771 – www.kasteeldiependael.be

Capaciteit 45 personen, privé-feesten 80 personen, terras en ruime parking

Gesloten zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted:           5 minutes

sprookjesdecor in pannenkoekenhuisje

succulente moderne bereidingen op klassieke Franse leest

smaakfestival

gerechten zijn decoratieve juweeltjes

attente en stijlvolle bediening, gemoedelijk onthaal

Michel:           1 ster (sinds 1996)

mooi landhuis met veranda’s en terras

gedistingeerde sfeer

gerechten zijn precies en verzorgd

keuken is een vaste waarde

Delta: 2 mutsen

gematigde prijzen voor keuken op absoluut topniveau

prachtige gelagzaal met verweerde eikenhouten vloer

uitzonderlijke wijnkaart