Restaurant Chez Eddy – Sint Genesius Rode

Er wordt wel eens gefluisterd dat geduld beloond wordt. Een gegeven dat bij het nieuwe restaurant Chez Eddy in Sint Genesius Rode maar al te zeer bewaarheid wordt. Het pand op de Steenweg op Eigenbrakel trok ruim 10 jaar terug de aandacht van Thierry Van Damme, echter op een ogenblik dat hij volop bezig was met de renovatie van restaurant Parc l’Alliance in ’s Gravenbrakel dat hij transformeerde in Brasserie de l’Alliance. En vermits Thierry absoluut niet gelijktijdig op twee paarden wilde wedden, liet hij het idee om ook hier een restaurant in te richten, rustig insluimeren.

Het toenmalig leegstaand pand werd ondertussen enkele keren opnieuw in exploitatie gesteld maar kende zelfs onder de betiteling ‘Goede lucht’, rekening houdend met de unieke ligging in een prachtig groengebied, weinig succes. Vorig jaar polste Eddy Baerten, een van zijn vrienden van lange datum, bij Thierry naar een mogelijke job en liet zich terloops ontvallen dat het pand andermaal leegstond. In overleg met zijn zakenpartner Michel Grenier met wie Thierry meerdere restaurants en brasseries exploiteert, en samen met Eddy, besliste het trio om deze unieke kans met beide handen te grijpen en startten ze het restaurant-brasserie ‘Chez Eddy’ op.

Toch was er heel wat werk aan de winkel vermits men besliste in het pand een rasechte Brusselse brasserie onder te brengen, die zoals Jacques Brel in een van zijn liedjes opmerkt, ‘brusselait’. Dit betekent houten banketten langsheen de muren met aangepaste lambrisering en grote spiegels, tafels met traditioneel rood-witte vierkantjes, de tafelkleedjes uit grootmoeders tijd, papieren onderleggers, dit alles gekoppeld aan de traditionele Brusselse keuken. Uiteindelijk nam de reservatie meer dan 4 maand in beslag, maar het resultaat is gewoonweg verbluffend.

De naamgeving verwijst naar Eddy Baerten, medebeheerder en zaalmeester die indertijd samen met Thierry de uitbating van discotheek Vaudeville, een hippie zaak in de jaren 70/80 voor zijn rekening nam. Thierry verzeilde nadien in de restaurantwereld terwijl Eddy verantwoordelijk was voor zowel de uitbating van dancing les Mimimes en later Le Mont Chauve.

On de keuken orkestreert Xavier van Ro, oud-leerling COOVI de activiteiten. Na zijn studies kwam hij aanvankelijk terecht in Brasserie Six Colonnes in Waterloo, werkte nadien in het restaurant le Petit Pont in Ukkel en de Brasserie de Lac in Genval, locatie waarbij Thierry en Michel leerde kennen. Xavier serveert een perfecte keuken uit grootmoederstijd met o.m. mosselen frites, karbonade flamande, Russisch ei, kalfsnieren met tartaarsaus, scampi’s met duivelssaus, witte of zwarte pensen met appelmoes en worst met spek en stoemp van de dag. Ook de kinderen worden niet vergeten, zo krijgt de Brusselse hamburger o.m. het gezelschap van ballekens in tomatensaus.

In een dergelijk kader kan je bij een degustatie onmogelijk grootmoeders keuken terzijde schuiven. Als voorgerecht opteerden we voor een authentiek slaatje van de chef, 14.5€, en een sla met spekjes en gepocheerd ei, 12.5€. Het hoofdgerecht werd een tartaar à l’italienne, 15€ en de traditionele vol au vent ofte koninginnenhapje, 16€. Xavier serveert een prettige traditionele keuken, rechtaan, rechtuit zonder schuimpjes maar boordevol smaak dankzij de verse basisingrediënten. De sla van de chef werd een prachtig voorbeeld van de tuinrijkdom die destijds bij alle gewone burgers werd weergevonden. Verse sla, gepelde tomaat, snippers van tuinkruiden opgevrolijkt door scampi’s en garnalen. Fijne aroma’s, smaakvol en gewoonweg lekker. Ook de sla met spekjes volgde eenzelfde parcours, het is leuk om zien hoe de gelige eierdooier van het gepocheerd eitje bij het opensnijden zich langzaam mengt met de andere ingrediënten. Ook hier spetterende aroma’s en smaak. Wel tweemaal een zeer behoorlijke portie.

De vol au vent kreeg een heerlijk sausje mee naast de hartige morilles en leuk garnituur. Mooi wit van kip, in overvloed geserveerd dat volledig parallel liep met oma’s garnituur. De vers gehakte tartaar van rund kreeg parmezaansnippers, zongedroogde tomaat en leuke frietjes als garnituur. De kruidige basilicumolijfolie zorgde voor extra smaaktoetsen. De Château Listrac 2008, cru bourgeois, die hierbij werd geserveerd was een uitstekende compagnon.

Chez Eddy – Eigenbrakelsesteenweg 147 – 1640 Sint Genesius Rode

Tel 02-361 03 31 – www.chezeddy.be

Gesloten dinsdag en woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted:           4 minutes

spetterend en gezellig decor

smaakvolle verse ingrediënten

eerbetoon aan Brusselse grootmoeders keuken

attente bediening