‘Bon Bon’ sommelier Antoine Lehebel bij de 10 beste van de wereld

Sinds afgelopen week wordt Antoine Lehebel, sommelier in het Brusselse restaurant Bon Bon, wereldwijd tot de tien beste in zijn vak gerekend. Tijdens de driejaarlijkse Best Sommelier of the World wedstrijd die in Antwerpen plaats had, haalde Antoine Lehebel voor ons land vlot een tiende plaats. Drie jaar geleden belandde hij tijdens dezelfde wedstrijd in Argentinië op de twintigste plaats. Nog eens zoveel progressie binnen drie jaar biedt bij de volgende wedstrijd in 2022 een aardig perspectief…

De 37-jarige sommelier maakte net zoals drie jaar geleden tijdens de verschillende wedstrijdproeven opnieuw indruk. Tussen de 66 deelnemers uit alle continenten viel naast zijn kennis en expertise, – twee noodzakelijke kwaliteiten om voor dit “officieuze WK” geselecteerd te worden – vooral zijn kalmte, ongedwongenheid en vlotheid op. Wedstrijdervaring deed hij al eerder op. Zo werd hij in 2014 verkozen tot beste sommelier van België. Een jaar eerder arriveerde de Fransman in ons land en wacht trouwens nog steeds op zijn naturalisatie.

Antoine Lehebel leerde het vak gedurende zeven jaar in een sterrenrestaurant in Londen en daarna in Frankrijk onder meer in het restaurant van driesterren chef Michel Guérard. Om vervolgens in ons land aan te kloppen om zijn kennis verder bij te spijkeren. Sinds vorig jaar is hij actief als sommelier in Bon Bon van Christophe en Stéphanie Hardiquest. “Met Antoine hebben we een gepassioneerde vakman in ons team die zowel met onze gasten als met de wijnboeren een bijzondere relatie weet op te bouwen,” aldus topchef Christophe Hardiquest in een eerste reactie na de Best Sommelier of the World wedstrijd. “Naast evidente wijnkennis zijn dat voor ons de belangrijkste kwaliteiten om het aparte vak van sommelier de juiste invulling te geven. We zijn dan ook bijzonder fier om met Antoine dagelijks te kunnen samenwerken.”

Antoine Lehebel was zelf zeer tevreden met zijn prestaties. ”Ik had een top-15 plaats voor ogen en met een tiende plaats op 66 deelnemers ben ik gelukkig,” aldus Antoine Lehebel. “Zo’n wedstrijd vergt dagelijks een paar uur studiewerk die uiteindelijk mijn kennis nadien ook ten goede komt. De wedstrijd omvat niet alleen praktische en theoretische vragen rond wijn maar ook rond sterke drank, thee, koffie en bier… en dat is voor veel sommeliers, ook voor mij, niet altijd evident. Vooral de kennis van sterke dranken en likeuren blijft voor mij een punt om aan te werken.” En met een knipoog. “Sinds ik in België actief ben, heb ik gelukkig mijn bierkennis al flink kunnen opkrikken.”

In 2011 verhuist Bon Bon van Ukkel naar Sint-Pieters-Woluwe. In hetzelfde jaar verkiest de Belgische Gault&Millau gids Christophe Hardiquest tot Chef van het Jaar. In 2014 behaalt het restaurant zijn tweede Michelinster. In 2015 krijgt het restaurant de buitengewone Gault&Millau score van 19,5 op 20 die het nog steeds heeft. Daarmee staat Bon Bon aan de absolute restauranttop van het land. Bon Bon trekt lekkerbekken uit heel het land aan maar is ook een bestemmingsrestaurant voor gastronauten die uit alle windstreken komen aangevlogen. Vandaag telt de keuken & zaalbrigade van Stéphanie en Christophe Hardiquest meer dan twintig medewerkers waaronder topsommelier Antoine Lehebel. Eerder dit jaar won in Lyon hun maître d’hôtel Benoît Brochard de ‘Maître d’Hôtel Trophy’, een internationale wedstrijd voor zaaldirecteurs.

Sinds 1969 organiseert ASI (Association de la sommellerie internationale) om de drie jaar een internationale wedstrijd voor sommeliers. De eerste editie had plaats in Brussel. Een halve eeuw later had de wedstrijd opnieuw in ons land, in Antwerpen plaats.

Restaurant Bon Bon – Tervurenlaan 453, 1150 Brussel – tel.: 02 346 66 15

www.restaurant-bon-bon.be