‘Bordeaux fête le Vin’ verwelkomt Tall Ships Regatta

Van donderdag 14 tot maandag 18 juni 2018 is Bordeaux dé bestemming voor alle wijn- en zeilfans. De stad verwelkomt een dubbel evenement: Bordeaux Fête le Vin, dat jaarlijks wordt gevierd en dit jaar aan zijn 20ste editie toe is, en de aankomst van de Tall Ships Regatta, dat enkele van ’s werelds mooiste en grootste zeilschepen samenbrengt. Langsheen een 3 km lang wijntraject in openlucht aan de oevers van de rivier kunnen bezoekers er kennis maken met meer dan 1200 wijnbouwers en -handelaars en 80 appellaties. Een unieke gelegenheid om alles te weten te komen over de kwaliteit, authenticiteit en diversiteit van de Bordeaux-wijnen en een twintigtal prestigieuze zeilschepen te bewonderen.

Bordeaux, wijn- én zeilhoofdstad

Ter ere van zijn 20ste verjaardag heeft Bordeaux Fête le Vin de eer om de prestigieuze Tall Ships Regata te mogen verwelkomen, die zijn spectaculaire zeilschepen van Liverpool naar Dublin en vervolgens naar Bordeaux voert. Deze ‘alliantie’ is niet uit de lucht gegrepen: de bloei van de stad en van de Bordeaux-wijnen zijn van oudsher verbonden met de zeevaart.

Naar aanleiding van de opening van het Fête du Vin op 14 juni zullen een twintigtal schepen, waaronder de Belem (Frankrijk), de Atyla (Spanje), de Maybe (Groot-Brittannië), de Morgenster (Nederland) en de Shtandardt (Rusland) met hun vaandels, zeilen, vlaggen en banieren aanleggen aan de kade in de Port de la Lune: een uniek schouwspel dat te bewonderen valt van aan de Pont de pierre tot aan Hangar 14. De majestueuze zeilschepen zullen op maandag 18 juni vanaf 11 uur opnieuw het ruime sop kiezen tijdens een heuse zeilparade. Van 14 tot 17 juni kunnen de zeilschepen gratis worden bezocht.

1200 wijnbouwers en -handelaars stellen hun wijnen voor

Bordeaux Fête le Vin is Europa’s belangrijkste evenement op gebied van wijntoerisme. Op de kades, die UNESCO-Werelderfgoed zijn, komen wijn-, gastronomie- en cultuurliefhebbers samen om vier dagen lang feest te vieren en de mooie châteaux uit de nabijgelegen wijngaarden te ontdekken.

Sinds dit tweejaarlijkse evenement in 1998 voor het eerst plaats vond, kent het een groeiend succes. Daar waar het gebeuren in 1998 zo’n 150.000 bezoekers telde, trok de voorgaande editie in 2016 meer dan 500.000 kijklustigen. Dit jaar worden er voor de prestigieuze jubileumeditie liefst 1 miljoen bezoekers verwacht. Verspreid over een 3 km lang wijntraject stellen meer dan 1200 wijnbouwers en -handelaars zo’n 80 appellaties uit Bordeaux en Aquitanië voor (65 met AOC voor de Bordeaux-wijnen alleen). Langsheen het water kunnen de bezoekers een ruim assortiment wijnen degusteren in één van de volgende 10 wijnpaviljoenen: Saint-Émilion – Pomerol – Fronsac – Médoc et Graves – Rosés de Bordeaux, Bordeaux Blancs, Entre-Deux-Mers, Crémant de Bordeaux – Bordeaux Rouge, Bordeaux Supérieur Rouge – Côtes de Bordeaux – Sweet Bordeaux – Grandes marques des Maisons de négoce – Mouton Cadet – Baron de Lestac – Vins de Nouvelle-Aquitaine

Al spelenderwijs leren: het paviljoen van de l’Ecole du vin de Bordeaux

De Interprofessionele raad van Bordeauxwijnen (CIVB), een van de belangrijkste partners van Bordeaux Fête le Vin, neemt deel aan het evenement met het paviljoen van de Ecole du Vin de Bordeaux.

In dit paviljoen kunnen de bezoekers nieuwe ervaringen opdoen rond de Bordeaux-wijnen en deelnemen aan ludieke degustatieworkshops met thema’s zoals de aroma’s van de Bordeauxwijnen, assemblagetechnieken, foodpairing… Om in te spelen op de internationale bezoekers, worden de workshops eveneens in het Engels ingericht.

Week-end des Grands Crus

Het Week-end van de Grands Crus wordt voor de eerste keer georganiseerd in het kader van Bordeaux Fête le Vin. Absolute hoogtepunt wordt ongetwijfeld de degustatie van meer dan 120 Grands Crus uit de Bordeaux-streek aan de oevers van de Garonne. De eigenaars zullen twee millésimes van hun beste wijnen aanbieden, met name wijnjaar 2015. Dit ontmoetings- en uitwisselingsmoment zal vervolgens verder worden gezet tijdens de Soirée Grands Crus; etentjes in de Châteaux en bezoeken aan de wijngaarden. www.ugcb.net/fr/le-weekend-des-grandscrus-2018

Gastronomie en tal van activiteiten

Bordeaux Fête le Vin biedt eveneens een uitgebreid gastronomisch programma: bodega’s, food-trucks en kraampjes uitgebaat door een dertigtal ambachtslieden uit Nieuw-Aquitanië. Daarnaast worden er tal van kunsttentoonstellingen en activiteiten ingericht: concerten, vatenrollers, parade van de bemanning, vuurwerk… Bordeaux Fête le Vin is dé feestelijke en gastronomische gebeurtenis van 2018!bordeaux-fete-le-vin-5

Onmisbare tool? De ‘Degustation Pass’ waarmee de bezoeker 5 dagen lang kan genieten van degustaties in de paviljoenen – 10 degustaties (één in elk paviljoen), 2 ‘coups de coeur’ degustaties en 1 degustatieworkshop in het paviljoen van de Ecole du Vin de Bordeaux. En last but not least krijgen de bezoekers eveneens een prachtig degustatieglas en etui dat ze om hun hals kunnen hangen aangeboden.

Met de Vignobles Pass kunnen de bezoekers hun ontdekkingstocht van de Bordeaux-wijnen verderzetten met excursies naar de wijnkastelen die vertrekken vanaf het evenement. De pasjes zijn vanaf 15 maart beschikbaar op www.bordeaux-fete-le-vin.com of op www.bordeaux-tourisme.com Prijs van de ‘Degustation Pass’ . 16 € in voorverkoop vanaf 15 maart tot 10 juni –  21 € vanaf 11 juni.

Informatie www.bordeaux-fete-le-vin.com or www.bordeaux-tourisme.com