Bordeaux ‘lievelingswijnen’!

Tot de selectie Bordeaux ‘lievelingswijnen’ die een jury van 11 Belgische experts wist te bekoren die deel uitmaken van een jonge generatie wijnkenners met culinaire ervaring, behoren enkele wijnen die perfect passen bij de poke bowls.

Wit : Michel Lynch – 2014 – Bordeaux – verkrijgbaar bij De Coninck  €7 – €12

Een wijn met 100 % witte Sauvignondruiven, krokant, fris en luchtig. Deze vernieuwende witte Bordeaux wordt gekenmerkt door een unieke zuiverheid. Hij is ideaal op warme zomerdagen en om de poke bowls wat extra punch te geven dankzij de plantaardige en citroenachtige aromatische toetsen.

Rosé : Château de Parenchère – 2014 – Bordeaux Clairet verkrijgbaar bij Delhaize  €7 – €12

Dit is geen rosé, wel een Clairet! Deze frambooskleurige rosé past perfect bij de rode tonijn in onze poke bowl. Deze referentie verenigt de lichte tannines van rode wijn met het verfrissende karakter van een rosé. Een mooie combinatie van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Het is een krachtige en droge wijn met voldoende frisheid en rijkdom om de smaak van de vis tot zijn recht te laten komen.

Rood: Château Haut Champion  – 2014 – Bordeaux Bag in Box €7-€12 – www.chateaubib.com

En waarom zouden we ons het leven niet wat gemakkelijker maken en maximaal genieten van het terrasjesweer? Kies voor een heel lekkere “Bag in Box” wijn die Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot combineert. Het is een lichte en fruitige wijn met akkoorden van rode en zwarte vruchten en voldoende kruidige toetsen om perfect te passen bij onze poke bowls. Serveer deze licht verfrissende wijn tijdens een picknick. Je kurkentrekker mag je zelfs thuislaten.

Ook de groentenspaghetti’s met courgetten, wortelen, komkommer, … omarmen de Bordeaux, gewoon … durf te experimenteren.

Wit : Les Remparts du Virou – 2015 – Entre-Deux-Mers Carrefour €4 – €7

Net zoals bij een klassieke salade kan de groentenspaghetti gecombineerd worden met een vinaigrette of een opgewerkt sausje. Combineer met een droge witte Bordeaux met voldoende aciditeit om de frisheid van de groenten ook in de mond te behouden. De Entre-deux-Mers “Les Remparts du Virou” is een lichte wijn met een vleugje aciditeit en toetsen van amandel en gele vruchten die een perfect evenwicht creëren met de mooie mineraliteit. Dit is de uitgelezen partner voor zomerse gerechten.

Rosé : Château Mémoires – 2015 – Bordeaux Rosé – verkrijgbaar bij Velu vins €7 – €12

Dit is een heel soepele en lichte rosé met een aangename fruitige toets die perfect past bij groentenspaghetti. Deze biologische rosé zal in de smaak vallen van zowel leken als doorwinterde liefhebbers bij een zomerse maaltijd of als aperitiefje op een terras.

Rood : Château Haut-Courneau – 2015 – Graves- verkrijgbaar bij  Match   €7 –   €12

Ja hoor, een rode 2015. Deze wijn is volledig gericht op het fruitige aspect, zonder één houtige noot. Het warme jaar heeft hier geleid tot een explosie van vruchten met zachte tannines en een fijne kruidige smaak. Serveren bij een temperatuur van 15 – 16 °C om het fruitige karakter nog intenser te maken.