Bordeaux: Vintage 2020, een uitzonderlijk jaar

Een zeer zachte winter, een verwarrende lente (hagel, vorst, overstromingen), een verzengende zomer en een optimale nazomer. – De wijnstokken waren in alle groeistadia bijna 15 dagen te vroeg. – Relatief rustige voorbereiding van de oogst ondanks het hygiëneprotocol dat moet worden toegepast om de veiligheid van allen te waarborgen. – Een wijnjaar van hoge kwaliteit met een zeer goed evenwicht tussen alcohol, zuurgraad en tannines – Een lager volume dan 2019 (-9%)

2020 werd zonder twijfel een wijnjaar dat zijn stempel zal drukken op de geschiedeis van de Bordeaux-wijnen met soms verwarrend weer, een hoop lentewerk, een vegetatie die in alle stadia voorliep op het traditionele met een optimale Indian summer.

De zomer in de Bordeauxstreek bood een ideaal klimaat. De warme dagen en koele nachten van de eerste dagen van september waren gunstig voor gezonde en optimale oogstomstandigheden. De oogst en de uitwerking van de wijnen konden dus in alle rust verlopen. De wijnoogst 2020 is van zeer hoge kwaliteit. Wat de hoeveelheid betreft, is het volume, onder invloed van het gecombineerde effect van het weer en de door de meeste Bordeaux AOC’s toegepaste opbrengstverlagingen, laag: 4,4 miljoen hectoliter (-9% ten opzichte van 2019, -12% ten opzichte van het tienjaarsgemiddelde). Op de globale schaal van de wijngaard maakt deze bescheiden oogst het mogelijk om meer serene commerciële vooruitzichten te voorzien.

Het oogstjaar 2020 wordt zeker gekenmerkt door zijn vroegheid, maar vooral door zijn zeer goede balans. Het slechte weer heeft de wijnbouwers ertoe aangezet zeer behendig te zijn. De wijnoogst van 2020 presenteert nu “smakelijke droge witte wijnen, zeldzame maar wonderbaarlijke zoete wijnen en gestructureerde en evenwichtige rode wijnen, met grote successen”. Prof. Laurence GENY en Prof. Axel MARCHAL, ISVV

ROSÉ WIJNEN

De oogst voor de rosés begon kort na half augustus en zeer vroeg op de dag om de frisheid van de druiven te bewaren. “2020 is een mooi wijnjaar en vooral heel verrassend! Dit is de magie van onze terroirs! Dankzij een voldoende waterreserve hebben onze wijnstokken roséwijnen voortgebracht met frisheid en fruit met een mooie zuurgraad”. Véronique Barthe, wijnbouwer, algemeen secretaris van Bordeaux en Bordeaux Supérieur.

DROGE WITTE WIJNEN

De eerste snoeibeurt werd kort na 15 augustus uitgevoerd met de Sauvignon Gris en de witte druiven op de vroegste terroirs. Ondanks de hete zomer hebben de druiven een goede zuurgraad behouden. Ze zijn zoet en lekker. Voor de Graves en Pessac-Léognan wijnen “gaven de zonovergoten bessen ronde, volle wijnen met een mooi aroma dat aan witte bloemen doet denken.” Dominique Guignard, wijnmaker, voorzitter van de Graves wijnen

“De schitterende zomer heeft ons veel voldoening gegeven voor de goede ontwikkeling van de vegetatieve cyclus van de wijnstok. Dit zeer bijzondere wijnjaar zal nog lang in onze herinnering blijven en dankzij zijn zeer goede structuur zullen we hem nog verschillende decennia kunnen waarderen. Philibert Perrin, wijnmaker, voorzitter van de AOC Pessac-Léognan.

In de streek Entre-deux-Mers brengt 2020 droge witte wijnen voort met een mooie frisheid op citrustonen en een interessante lengte in de mond mede door de vetheid van de Semillon en de Sauvignon Gris, de Muscadelle brengt dan weer een vleugje complexiteit met toetsen van fruit en witte bloemen.” Bruno Baylet, wijnmaker, voorzitter van de appellation Entre-deux-Mers.

RODE WIJNEN

De oogst van de Merlot-druif begon begin september in de vroegste gebieden. Zij verspreidden zich rond 20 september en werden vervolgens uitgebreid tot de percelen Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. De oogst eindigde in de eerste week van oktober. De eerste proeverijen wijzen op een zeer goed wijnjaar met een goed evenwicht voor de wijnen die jong kunnen worden gedronken, en een goed ontwikkelingspotentieel voor de bewaarwijnen.

In de regio’s Saint-Emilion, Pomerol en Fronsac vallen “de kracht en aromatische complexiteit van deze 2020’s onmiddellijk op. Deze wijnen hebben het voorrecht om charme, evenwicht, kracht en een ongelooflijke indruk van frisheid, finesse en lengte te combineren. De handtekening van grote wijnjaren om te rijpen. Nog een paar maanden rijpen en zorgvuldige aandacht om dit potentieel naar boven te halen.” Jean-François Galhaud – wijnmaker en François Estager – wijnhandelaar, mede-voorzitters van de Union des Syndicats Saint-Emilion – Pomerol – Fronsac.

Voor de Bordeaux en Bordeaux Supérieur wijnen “hebben we te maken met een warm, fruitrijk wijnjaar met een zeer goede balans. Het wijnjaar 2020 biedt ons ook zeer goede rijpheden, vooral voor laat rijpende druivensoorten zoals cabernet sauvignon of petit verdot. Deze laatste variëteit en haar zeer karakteristieke toetsen zijn aan een comeback bezig in onze melanges. Net als Carménère. Hun zeer mooie aromatische complexiteiten brengen knapperigheid in de wijnen met kruidige tonen en klein zwart fruit.” Stéphane Gabard, wijnmaker – voorzitter van AOC

Bordeaux en Bordeaux Supérieur : In de Médoc “is 2020 een wijnjaar waarin elegantie en harmonie de favoriete markeerpunten moeten zijn. Met een prachtige dieppaarse kleur, tonen van rode en zwarte bessen en nu al zijdezachte tannines is dit een Médoc die jong maar ook over de jaren heen gedronken kan worden. 2020 is een wijnjaar dat liefhebbers van gastronomische gerechten en liefhebbers van de aromatische complexiteit samenbrengt”. Sebastien Couthures, wijnmaker, vice-president van de Médoc appellation wijnen.

In de Côtes de Bordeaux “zit het wijnjaar 2020 vol paradoxen. Met de hoge temperaturen van september, een zonnig jaar. Na de eerste proeverijen blijkt 2020 echter een verrassend wijnjaar te zijn, expressief, vrij luchtig en met een groot aromatisch potentieel.” Françoise Lannoye, wijnmaker, voorzitter van de Union des Côtes de Bordeaux

SWEET WHITES

De Botrytis cinerea is laat ingetreden, half september (edele rotting die zich ontwikkelt dankzij de vochtigheid en die het mogelijk maakt zoete wijnen te verkrijgen). De eerste selectieve pluk (handmatige oogst) kon beginnen, maar op een nogal geconcentreerde manier. Ondanks de kleine oogst van dit jaar moesten zij in korte tijd een groot aantal arbeidskrachten inzetten.

Wat de zoete en stroperige witte wijnen betreft: “2020 is een vroeg wijnjaar dat veel inspanning van de wijnbouwers heeft gevergd, maar het resultaat is een winnaar. De droogte, waardoor een goede rijpheid kon worden bereikt op het ogenblik van de oogst, heeft ook een invloed gehad op de opbrengst. Onze zoete witten hebben een mooie balans met tonen van rijp fruit en een mooie frisheid.” Daniel Sanfourche – wijnmaker – voorzitter van de Union des Blancs Doux de Bordeaux

Voor Sauternes en Barsac “bevestigt het wijnjaar 2020 hoezeer het produceren van grote Sauternes en Barsac wijnen geduld, ontzegging en precisie vereist. Met kleine starthoeveelheden, variabele omstandigheden afhankelijk van de terroirs en domeinen en een strenge selectie zowel in de wijngaard als in de kelder, zou dit veeleisende wijnjaar zijn schaarste kunnen compenseren met unieke wijnen waarvan men reeds in het jeugdige frisheid volop kan genieten.” Jean-Jacques Dubourdieu en David Bolzan, wijnmakers – mede-voorzitters van de ODG van Sauternes.