Ee zomer in de kleuren van AOP Saint-Chinian

De historische appellatie van de Languedoc, AOP Saint-Chinian nodigt de consument uit om de komst van de zomer te vieren in rood en wit, terwijl hij zijn terroir, half leisteen – half kalksteen, (her)ontdekt. Welke wijnen voor het zomerseizoen? Saint-Chinian natuurlijk! Aan de voet van de massieven van Caroux en Espinouse in de Hérault produceert deze AOP, die bekend staat om zijn cuvées de garde, ook een reeks nectars voor bij de terugkeer van aperitieven, barbecues en andere mediterrane maaltijden wanneer de thermometer begint te stijgen. En voor één keer worden er rode en witte aan tafel geserveerd, als afwisseling van de onveranderlijke rosé.

Schist in het noorden, kalksteen in het zuiden. Hier heeft de consument keuze te over. De schistbodems geven de rode wijnen een voluptueus en fluweelachtig karakter dat betovert; rokerige tonen, gebrande koffie, cacao, zoethout en zwart fruit. De witte wijnen uit schist zijn vol en worden gekenmerkt door bloemen en zoete specerijentonen, met enkele minerale en mentholachtige hints. De kalkwijnen zijn meer gestructureerd, vol rood fruit en met een uitgesproken zuurgraad, terwijl de witte wijnen zich onderscheiden door hun levendigheid, hun aroma’s van citrusvruchten, abrikoos en gedroogd fruit.

Wijnen voor onmiddellijke consumptie : Elke terroir heeft zijn eigen bouquet van geuren en zijn eigen spijs- en wijnarrangementen, geïnspireerd door de maquis en de garrigue. Om ervoor te zorgen dat elke cuvée in harmonie is met de lichte lucht van de tijd, hebben de wijnbouwers de voorkeur gegeven aan kortere vattingstijden, hebben ze hun assemblages verfijnd door de nadruk te leggen op Cinsault en Grenache, en hebben ze gekozen voor de hoger gelegen wijngaarden die meer frisheid bieden. Van 2016 tot 2020 voor de rode wijnen, en van 2018 tot 2020 voor de witte wijnen, zijn deze jaargangen te koop en kondigen de kleur aan: geen zomer die deze naam waardig is, zonder AOP Saint-Chinian!

Een nieuw logo en een nieuw grafisch charter: Saint-Chinian heeft een nieuwe look gekregen om zijn tweeledige karakter, half leisteen en half kalksteen, half berg en half plateau, half kreupelhout en garrigue, beter tot uiting te brengen. Om deze metamorfose te begeleiden, zijn het internetvenster van het syndicaat en de e-commercesite van het wijnhuis volledig heringericht. Op de homepage laten vier video’s van 1,5 minuut, geregisseerd door Luc Plissoneau, op een eenvoudige en onderhoudende manier de dualiteit van de bodems van de AOP zien. Het grote publiek wordt uitgenodigd om in de wijngaarden zelf, zijn kennis te verrijken. Op 6 juni is er een wandeling “Wijnen, wijngaarden en terroirs”, efemere wijnbarretjes zijn van de partij op 16-17 juli en 30-31 juli, de wijnkelders van de appellatie openen de deuren op 4 en 5 december.

Met een gemiddelde productie van 100.000 hl door 300 wijnbouwers, is de AOP Saint-Chinian verkrijgbaar in drie kleuren: rood (80%), rosé (15%) en wit (5%). 3.100 ha zijn tot AOP verklaard en bestrijken het grondgebied van een twintigtal dorpen, waaronder Berlou en Roquebrun, die als plaatselijke appellations zijn ingedeeld