Borghi più belli d’Italia

Twee dorpen in Trentino toegevoegd aan de lijst van de Borghi più belli d’Italia

 

Luserna/Lusérn en Pieve Tesino zijn toegevoegd aan de lijst van de mooiste dorpen van Italië, een vereniging van kleine Italiaanse steden en dorpen van historisch belang. Daarmee staan er maar liefst acht dorpen in de regio op deze lijst

In het prachtige berglandschap van Trentino liggen vele schilderachtige dorpjes verscholen. Hier dwaal je door charmante steegjes, ontdek je eeuwenoude tradities en proef je lokale smaken. Canale di Tenno, San Lorenzo, Rango, Vigo, Bondone en Mezzano waren al de trotse eigenaren van de titel ‘Mooiste dorpje van Italië’. De dorpen Luserna/Lusérn en Pieve Tesino zijn dat nu ook.

Luserna/Lusérn

In de Alpe Cimbra, waar 2000 meter hoge bergpieken, groene alpenweides, bossen en kristalheldere bergstromen elkaar afwisselen, ligt Luserna. In dit bijzondere dorp wordt nog Cimbrisch gesproken, een oud-Duits dialect. Leer alles over de geschiedenis in het Haus von Prükk, een 19e eeuws landhuis dat omgebouwd is tot museum. Volg de “Sentiero cimbro dell’Immaginario”, een zeven kilometer lange wandelroute om de verhalen en legendes van de Cimbrische wereld te ontdekken en bezoek de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog, zoals het Fort Lusérn, de loopgraven van Millegrobbe en het kerkhof van Costalta. Voor liefhebbers van langlaufen is hier één van de meest populaire centra van Trentino: het Centrum van Millegrobbe.

E-mountainbike route: Luserna – Virgo Maria – Milegruam

Vanuit Luserna kun je met een e-mountainbike een prachtige 12,5 kilometer lange route volgen door het hart van het Cimbrische land. Het pad loopt door bossen en weiden naar het Cimbria-woud, helemaal naar de top van de berg Virgo Maria. Bij de berghut Baita del Neff staat Flavio, een echte Cimbrische man, klaar voor een praatje. Via het gerenomeerde bergresort Malga Millegrobbe, het imposante Fort Lusérn en de “Sentiero cimbro dell’Immaginario” kom je weer terug in Luserna.

Pieve Tesino

Pieve Tesino is genesteld in de Tesino-vallei, in het hart van Vasulgana. Het dorp staat bekend als de geboorteplaats van de beroemde staatsman Alcide De Gasperi, een van de grondleggers van de Europese Unie. Breng een bezoek aan zijn geboortehuis, slenter door de kasseien straatjes en strijk neer op een terras voor een kopje verse Italiaanse koffie. Maak een wandeling door het park Arboretum Tesino, in de vallei van de Rio Solcena. Het is gemakkelijke tocht van ongeveer 2 uur, door weiden, moerassen en bossen. Pieve Tesino is eveneens het startpunt voor vele andere wandelingen, waarbij je een schitterend uitzicht hebt op de indrukwekkende, 2.847 meter hoge Cima D’Asta berg.

E-mountainbike route: Tesino Bike – Lefre 2308

Deze schitterende mountainbikeroute van 13,4 kilometer begint in het dorp Pradellano. Na het beklimmen van een verharde haarspeldweg naar de berghut Monte Lefre, heb je een schitterend uitzicht over de Valsugana-vallei. De route gaat verder richting Malga Valle en daalt via een onverhard pad af naar het meertje van Pradellano, op een steenworp afstand van het startpunt.