Brasserie de l’Alliance – Braine l’Alleud

Net na de millenniumwissel beslisten Thierry van Damme en Bénédicte Comblin om een oude vervallen herenhoeve aan de ingang van het prestigieuze bedrijvenpark ‘Parc de ‘Alliance’ in Braine l’Alleud, een diepgaande renovatie mee te geven om er een horeca-uitbating in onder te brengen.

De werkzaamheden namen meer dan 2.5 jaar in beslag, maar het resultaat is verbluffend. De oude hoeve etaleert in vol ornaat de charmes van weleer en schittert sinds een 8-tal jaren als Brasserie de l’Alliance. Een leuke opsteker voor het bedrijvenpark dat voor een ruim cliënteel zorgt, cliënteel dat evenzeer overwaait van het cinemacomplex Imagibraine, in vogelvlucht nauwelijks 400m van de brasserie.

De charmes van het gebouw vinden o.m. hun basis in de moellons, een bouwvorm van weleer die mede de stevigheid verzekerde. Op de binnenkoer werd een leuke veranda in afzelia bijgebouwd waardoor de nuttige oppervlakte van de exploitatie aanzienlijk werd verruimd. Zodra het weer het toelaat kan men ook op het terras terecht, terras dat trouwens een nieuwe oprolbare overkapping meekreeg. De vloer van de veranda en het terras werd aangelegd in arduintegels, beter gekend als blauwe steen, eveneens typisch voor de bouwstijl uit begin vorige eeuw. Het interieur geniet van een mooie plankenvloer en leuke gezellige hoekjes. Naast de open keuken is er in de mezzanine een mooie wijnkelder. Een deel van het restaurant is ondergebracht onder gewelfde plafonds die door massieve ijzeren steunpilaren worden gestut. Een smeedijzeren reling beschermt de ondiepe kelderverdieping die op charmante wijze in de globale opbouw werd geïntegreerd. Singertafels met massieve houten bladen, banketten langsheen de muren en lederen stoelen geven zo nodig nog extra sfeer en gezelligheid.

In de keuken zwaait Freddy Gaupp met meesterlijke hand de culinaire scepter. Deze gepassioneerde chef dirigeert zijn brigade op kunstige wijze en slaagt erin om talloze huisgemaakte creaties te serveren. Het beschikbare keukenmateriaal, Carpigiani, steekt een helpende hand toe, maar om kwalitatieve bereidingen te realiseren moet men nu eenmaal over aangepast materieel beschikken. De chef afkomstig uit de Franse Elzas, vervolmaakte zijn opleiding bij grote Franse meesterkoks zoals Gérard Nandron in restaurant Nandron en Roger Roucou, restaurant La Mère Guy. Hij was eveneens 14 jaar actief in het bekende restaurant Chez François op de Brusselse vismarkt.

In Brasserie de l’ Alliance serveert hij een eerder eenvoudige, maar onbetwistbaar uitstekende brasseriekeuken op basis van selecte basisingrediënten. Van bij de opstart van het restaurant werd uitdrukkelijk geopteerd voor een specialisatie van vleesbereidingen, gezien in de wijde omgeving van Braine l’Alleud een sliert fijnproevers voor vlees worden weergevonden. Diverse huisspecialiteiten van rund en lam sieren dan ook de kaart. Speenvarken staat bekend als een uitzonderlijke huisspecialiteit, maar wordt enkel op reservatie klaargemaakt en dit vanaf 8 personen. De ervaring van Freddy Gaupp zorgt tevens voor verrassende dagsuggesties die het niveau van de traditionele brasseriekeuken overstijgen. De chef volgt nauwgezet de dagverse seizoenproducten sint jacobsvruchten, wild, cassoulet, choucroute, asperges, mosselen of fijnproeverssla, zijn enkel in hun geëigend seizoen beschikbaar. Ook met zijn visbereidingen volgt Freddy de evolutie van de seizoenen, de kaart biedt enkele traditionele vissoorten, temidden de suggesties worden de andere bereidingen aangeprezen. Op de wijnkaart voornamelijk een selectie Franse wijnen, naast enkele grote namen, ook wijnen van kleinere wijnhuizen uit de meeste Frase regio’s, wijnen die bewijzen dat ze een even leuk en aromarijk palet dan hun grotere broers kunnen aanbieden.

Bij onze proeverij kozen we voor een terrine van wild en een sla van sint jacobsvruchten als voorgerecht en een fazant op Brabantse wijze en haas Harlekijn als hoofdgerecht. De terrine werd een mooie keurige presentatie met geurig lichtbruin toastje. Twee heerlijke sneetjes pastei werden aangevuld met aangename lichtzoete konfijt van kweepeer. Ook de presentatie van de sint jacbsvruchten was stijlvol en aantrekkelijk. Naast drie licht aangebakken sint jacobsnoten ook kwartjes van tomaat die rustten op een geurig bedje van rijst met partjes aubergines. Een geheel dat een geurig tandoori aroma uitstraalde en de smaakpapillen uitermate verraste.

Midden het wildseizoen konden we moeilijk de mooie suggesties terzijde schuiven. Mooi is een relatief begrip, de bereidingen moeten ook lekker zijn. De chef zorgde alleszins voor twee heerlijke bereidingen waarvan het vlees mooi rosé bleef, aspect waarvan hij zijn meesterschap inzake vleesgerechten op het voorplan bracht. De fazant op Brabantse wijze genoot volop van een keurig, ruim bedeeld sausje met bijpassend garnituur, licht aangebakken witloof en gebakken aardappelen. Onze hazenrug kreeg een leuk romig sausje, kroketten, een toefje knolselderpuree en mooi wintergarnituur mee. Het aangepast wijnassortiment geserveerd per glas bestond uit een Magnan La Gaffeliere Saint Emilion Grand Cru 2011, een Kerner Domein Kluisberg 2012 en een Terra Alter Outeiro do Mauro tinto 2013.

Brasserie de l’Alliance – Avenue Alphonse Allard 400- 1420 Brainel’Alleud

Tel 02-387 1720 – www.lalliance.be

Open 7dagen op 7 van 12 tot 14.30 en 18.30 tot 22.30 (vrij- en zaterdag 23.30) met beperkte kaart tijdens de namiddag. Ruime parking.

Lunch van maandag tot vrijdag €14 ( voorgerecht een hoofdgerecht)

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

attente en vriendelijke bediening

lekkere wildbereidingen

sfeervol decor

charmante oude herenhoeve

Michelin:       1 bestek

grote brasserie in oude hoeve

traditionele kaart met grillades

Delta:             ruim en fraai eethuis

rood-zwart interieur met veel hout

kwalitatieve gerechten en vleesbereidingen