Brasserie Mariadal – Zaventem

Deze brasserie vond een onderkomen in een kasteel uit het begin van de 18de eeuw en vormt met het aangrenzende park, speelplein voor kinderen, en grote vijver een oase van rust en ontspanning om even te ontsnappen aan het drukke leven.

Roland Debuyst, zilveren Bocuse 1997, vormt samen met zijn schoonbroer Patrick Bill, een dynamisch duo dat deze exploitatie een nieuwe boost wil geven. Meubilair, bar en houten decoraties zorgen voor een gezellige sfeer van deze historische site, nu worden ze verrijkt met toetsen van fushia rond de verlichtingsornamenten en de grote luchters, komen er tafelkaarsjes en leuke groene planten op het overdekte terras. Ook het personeel werd in een nieuw plunje gestoken.

Roland Debuyst is in gastronomische kringen geen onbekende. Hij bouwde zijn zaak in Nossegem uit tot een sterrenrestaurant en heeft belangen in diverse andere horecazaken. Het huisrestaurant Orangeraie dat hij samen uitbaat met zijn echtgenote Ayse Ucar, transformeerde hij enkele jaren terug tot het restaurant Orange. Het was hem immers opgevallen dat zowel zakenlui als traditionele klanten, terugschrokken voor uitgebreide en overladen menu’s waardoor hij de opties van dagverse  producten niet langer kon garanderen. In restaurant Orange biedt hij een eerlijke klassieke keuken met seizoenproducten en dagverse ingrediënten aan in eenvoudige, maar erg lekkere bereidingen en beschikt hij over een kaart die met de regelmaat van een klok wijzigt.

De dynamiek van de nieuwe kaart van Brasserie Mariadal gaat perfect samen met diverse uiterlijke elementen. Een leuk en gezellig interieur, aangevuld met een al een aantrekkelijke veranda en een zonnig terras goed voor 150 zitplaatsen. Neem hierbij de grote vijver, het kasteel uit 1700, dan heb je meteen de ingrediënten voor een spetterende cocktail. De kaart zorgt voor nieuwe smaakaccenten, seizoenproducten en verse ingrediënten, die de gasten moeten overtuigen om van de lekkere en verrassende bereidingen te genieten. Eye-catcher wordt ongetwijfeld de schaal- en schelpdieren toonbank die eerstdaags wordt geïnstalleerd. De zilte accenten die bij krabben, oesters, kreeft en andere soorten worden weergevonden vormen een leuke link tussen de zee en de nabijgelegen vijver.

Op de leuke kaart alleszins een aantal rubrieken die de aandacht trekken. Met de Green corner wordt een link gelegd met bioculturen, hier o.m. New Castle, gerookte en gebraden kip, Contékaas, ansjovis, kerstomaatjes en mosterdvinaigrette of een Great Blue met gerookte zalm, scampi, grijze garnalen en citroenvinaigrette. De rubriek ’kasteelgeheimen’ brengt de permanent aanwezige huisspecialiteiten als aanvulling op de dagsuggesties. Brasserie Mariadal zorgt eveneens voor een Kasteelmenu, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 37.20€, voor elk van de gangen heeft de gast de keuze uit maar liefst 4 opties. Dit menu wordt eveneens in een all-in formule aangeboden met kasteelaperitief, wijnen en koffie aan €55.20.

Wij kozen voor onze proeverij twee variaties van sint Jacobsvruchten als voorgerecht, een kabeljauwbereiding en kalfszwezeriken als hoofdgerecht. De tataki van tonijn en Sint Jacobsvruchten, met een slaatje van wortel, kappertjes, gelei van gerookte ui en avocado, werd een leuke verrassing met frisse zilte accenten en uitgebreid smaakpalet. De gebakken Sint Jacobsvruchten met eendenlever, asperges, crumble van parmezaan en fijne bruine jus, bood evenzeer een ruim smaakpalet en leuke accenten.

Voor de kabeljauw in de oven, kraakvers en prachtig wit visvlees, met duo van asperges, brandade van citroen, gebakken sjalot en crème van zuring, werd het smullen geblazen. Genieten zonder meer. De topper werden evenwel de kalfszwezerikken met leuk korstje, spetterend en knapperig krokant. Als garnituur een ragout van asperges, lente ui en morieljes met mooie maar niet oversauste jus met verse tuinkruiden. Globaal het absolute bewijs dat Roland Debuyst nog steeds een meester is in zijn vak die zijn vaardigheid en kookkunst op perfecte wijze kan overdragen op zijn assistenten. Chef David de Winter, serveert in Brasserie Mariadal in navolging van de grootmeester een leuke, smaakvolle en gezellige keuken, met hedendaagse decoratieve accenten die perfect aansluit bij het historisch decor.

Roland wil alleszins 2015 in schoonheid afronden met de opening van een nieuwe banketzaal in een aanpalende vleugel van het kasteel. Hier kunnen in de toekomst allerlei feesten, maar ook seminaries en recepties worden georganiseerd. De werken verlopen volgens plan en Roland hoopt de nieuwe vleugel in het najaar te openen.

Brasserie Mariadel – Kouterweg 2 – 1930 Zaventem

Tel 02-720 59 30 – www.brasseriemariadal.be

Open 7 op 7 – 11u30 tot 14u30 en 18u30 tot 21u30, op zondag van 11u30 tot 21 uur

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

gezellig interieur en leuke veranda

spetterende zonneterras

lekkere, decoratieve gerechten

aanlokkelijke en subtiele smaakaccenten

dagverse ingrediënten

Michelin:       Bib gourmand

prettig neo-aristocratisch interieur

serre, terras, banquetingroom

menu goede verhouding prijs-kwaliteit

GaultMillau:  vermeld