La Vigne – Sint Pieters Woluwe

De vijvers van Mellaerts in de onmiddellijke buurt van het Trammuseum geven ahw. toegang tot het Zoniënwoud, ze worden omzoomd door enkele leuke restaurants waarbij La Vigne momenteel de show steelt. Gelegen op de eerste heuvelflanken van het bos krijg je hier een leuk zicht over de vijvers. Het gebouw biedt in halfronde vorm extra zitjes aan de vensters, terwijl binnenin een niveauverschil ervoor zorgt dat ook de gasten die geen vensterplaats konden bemachtigen een panoramische blik meekrijgen. Om de naam van het restaurant eer aan te doen en een nog bredere natuurlijke impact te krijgen werden langs de zonzijde van het restaurant maar liefst 650 wijnranken aangeplant.

Het restaurant wordt op 28 mei officieel geopend hoewel het reeds enkele maanden operationeel is. Bij de renovatiewerken werd ruime aandacht besteed aan het behoud van de art deco-elementen die ook in de vroegere explotitatie aanwezig waren en het gebouw een aantrekkelijk vleugje modernisme meegaven. Het meubilair maakt integraal deel uit van de exploitatie met handige zwarte vierkante tafeltjes die een perfecte uitrusting meekregen. De aansluitende zitjes,  elegante lunchfauteuils, zorgen voor een leuk rustpunt zodat je perfect van het culinaire aanbod kan genieten. Doordacht is de inrichting alleszins, inrichting die mede door een niveauverschil, erg efficiënt oogt.

Chef van dienst in La Vigne is Sébastien Cochaux, oud leerling Ceria en lid van het Eurotoquesguild. Hij moet het blazoen van La Vigne een grondige oppoetsbeurt meegeven aan de hand van klassieke maar gepersonaliseerde brasseriegerechten  die nauw aansluiten bij de betere gastronomie. Een selectie van kwalitatieve ingrediënten en seizoensgebonden producten zorgt voor een uitgebreid smaakpalet dat talloze fijnproevers moet kunnen bekoren. Na zijn opleiding was Sébastien actief in diverse restaurants zoals Cercle de Lorraine, Belga Queen, L’Huitrière, O Comme 3 Pommes, La Ville d’Este en Brasserie Georges. Deze ervaring bundelt hij in een aantal persoonlijke accenten die voornamelijk tot uiting komen in de dagsuggesties maar zonder enige twijfel ook opduiken in de klassieke brasseriemenu’s die hij voorstelt. Het aanbod en smaakassortiment van de suggestieve menu’s wijzigen trouwens op regelmatige basis met een knipoog naar dagverse seizoensproducten.

Sébastien zorgt er tevens voor dat de gerechten, zoals de klassieke brasseriekeuken  voorschrijft, uit een ruime portie bestaan zodat gasten bij het buitengaan beslist geen honger meer hebben. Op de kaart trouwens leuke entrecôtes, diverse visbereidingen, die net als tal van andere ingrediënten in een creatieve en inventieve wereldreis van smaken en aroma’s worden ingekapseld.

Bij het aperitief kregen we een pittige mousse van bloemkool met pepers en paprika die met een fijne vistartaar tot een karaktervol en smeuïg hapje werd verruimd.  Als voorgerecht kozen we voor Sint Jacobsvruchten en een aspergeslaatje terwijl het hoofdgerecht een tarbot en duifje werd. De Sint Jacobsvruchten werden een mooie presentaties, heerlijk knapperig gebakken, rustend op een bedje van witte asperges met een vleugje rucola en mooi romig sausje. Even heerlijk werd ons slaatje van licht geroosterde groene asperges die een uitgebreid assortiment gerookte schilfers van ganzenlever meekregen samen met enkele toetsen van balsamico en erg fijne velouté vinaigrette.

Ook het hoofdgerecht bleef verrassen. Een mooi moot vis met keurig gebakken aardappelen en fijn sausje, terwijl het jonge duifje mooi rosé, in een leuk korfje van gebakken aardappel werd gepresenteerd, een geheel dat schilfers van ganzenlever meekreeg, waarna het even in de oven werd gebakken. La Vigne bezit eveneens een mooie wijnkaart maar biedt tegelijkertijd ook enkele topwijnen aan per glas zodat zelfs de BOB van het gezelschap zich één lekker glaasje wijn kan permitteren.

Om de traditie van ‘vriendentafel’ te herstellen werd op de eerste verdieping een grote lounge ingericht ‘Le Bar de la Vigne’ waar men tijdens weekdagen rustig kan nagenieten tot middernacht, en tijdens de weekends zelfs tot 3 uur in de ochtend.

La Vigne – restaurant & bar lounge – Tervurenlaan 368 -1150 Sint Pieters Woluwe

Tel 02- 318 4672 – www.lavigne.brusselsinfo@lavigne.brussels

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuk interieur

temidden zuidgerichte wijngaard

attent personeel

leuke decoratieve bereidingen, grote porties

mooi globaal smaakpalet