Brasserie -restaurant Cambridge Louvain-la-Nueve

Het 25-jarig bestaan van restaurant Cambridge werd omweven met diverse culinaire festiviteiten waarvoor ook Magda Gessler, een vooraanstaande Poolse chef naar Louvain–la-Neuve kwam afgezakt. 25 jaar aanwezigheid in wat door sommigen de meest universiteit gerichte stad van Wallonië wordt omschreven is voor Mahmoud Asli uitgegroeid tot een drievoudig project: Cambridge de meeste brits getinte brasserie van de stad, Le Rabelais, de ambassadeur van de Oosterse keuken in Louvain-la-Neuve en L’Outre Mer, een degustatiesalon met een aparte kijk op diverse keukentypes en geapprecieerde cateringunit.

In navolging van zijn broer besliste de jonge Palestijn destijds om zijn geluk in Europa na te streven, met als droombeeld uit te groeien tot een wereldberoemd acteur. Net als zijn broer kreeg ook hij aan de poorten van Tel Aviv, van zijn vader te horen: “Ik wens je alle geluk van de wereld, maar kan je onmogelijk enige financiële ondersteuning geven”. Met amper 500 euro op zak trok Mahmoud het avontuur tegemoet om via een ommetje in Griekeland en Italië, uiteindelijk in België te belanden en dit in een totaal onbekende omgeving. Meteen de start van een onvoorstelbaar avontuur.

Louvain-la-Neuve werd voor hem een uitgelezen adoptiestad, waar hij met de hup van zijn echtgenote, steentje voor steentje, een nieuwe toekomst kon opbouwen. Een droom die gestalte kreeg in de drie voornoemde vestigingen waar hij meer dan 30 personen tewerkstelt en het symbool van familiale waarden, solidariteit en menselijke waardering. In alle vestigingen streeft hij naar de uitbouw van een kwalitatieve keuken elk met gepersonaliseerde karaktertrekken en een perfecte prijs-kwaliteit verhouding.

Brasserie Cambridge bezit een figuurlijk strategische ligging in de Grand Rue, hartje Louvain-la-Neuve tegenover het theater Jean Vilar. Het decor weerspiegelt op perfecte wijze de typisch Britse brasseries met zware zitbanken, veel houtwerk, bibliotheekwanden en centrale bar met enorme toonbank. Tennisrackets, golfstokken, trofeeën en een collectie zwart-wit en sepia foto’s met als middelpunt een oude kano, vormen de decoratieve elementen. Krijtborden zorgen voor de dagsuggesties en opmerkingen van de chef. Vooraan in de Grand Rue een ruim terras waar men volop van de zonnige dagen kan genieten.

De kaart zit verborgen in een huismagazine waarin eveneens toelichting worden gegeven over de andere activiteiten van het huis. Grootmoeders keuken krijgt hierbij ruime aandacht gezien ze leuke, voedzame en gezonde bereidingen aanbiedt die meer dan eens ten onrechte in de vergeethoek worden gedrongen. Toch zorgt brasserie Cambridge ook voor eigentijdse en huisgemaakte specialiteiten waarbij de chef o.m. voor de grillades gebruik maakt van verhitte lavastenen. Een selectief aanbod kruiden zorgt voor mooie en verrassende aroma’s. Andere bereidingen krijgen een vleugje ‘huiscurry’ mee, een kruidig accentje waarvan de samenstelling angstvallig geheim worden gehouden. Ook de wijnkaart zit in het huismagazine verborgen.

Voldoende elementen dus om op ontdekking te gaan. Wij kozen voor onze degustatie voor een trio van gegrilde St Jacobsvruchten en kroketten van Gandaham als voorgerecht  en een filet pur en Argentijs rund als hoofdschotel. De kroketten werden gepresenteerd met een mooi ogend slaatje met groene aspergepunten en  ruccola. De smaak van de Ganda werd nauwelijks weergevonden wellicht mede door het feit dat deze warme bereiding op een koud bord werd geserveerd. Ook de presentatie van onze gegrilde St Jacobsvruchten getooid met viseieren, rustend op een bedje van rood baby witloof en mooi violetje kon ons bekoren. Ook hier gingen alle smaakaroma’s verloren in het koude bord.

Eenzelfde verhaal voor ons hoofdgerecht, mooie presentaties die het oog weten te verleiden, ruime porties en keurige salades maar koude borden. Nochtans was er ruimschoots tijd om deze op te warmen gezien we maar liefst meer dan een halfuur rust kregen tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht. Jammer!

Brasserie Cambridge by Asli – Grand Rue 3 – 1348 Louvain-la-Neuve

www.lecambridge.be

Culinaire commentaren:

Tasted:           1 minute

luidruchtige brasserie

ruime porties met mooie presentaties

smaakaroma’s gaan verloren in niet voorverwarmde borden

zeer lange wachttijden