Sulfietvrije wijn

Thomas Duclos en Pierre-Henri Cosyns hebben zopas hun eerste wijn gebotteld die tot stand kwam zonder enige toevoeging van sulfiet noch tijdens de vinificatie noch tijdens de botteling.

Dit huzarenstukje is mede het resultaat van een intense samenwerking tussen de wijnboer, het labo Oenoteam in Libourne, Ymelia firma gespecialiseerd in wijnapparatuur en S2E, Saint-Emilion embottillage.

Pierre-Henri Cosyns, zaakvoerder en gerant van het Château Grand-Launay, 28 ha, maakt deel uit van een jonge generatie wijnboeren die de appellatie Côtes du Bourg een nieuwe elan geven en staat bekend voor zijn Côtes du Bourg bio-wijnen. Sinds het millésime 2010 past hij met de raadgevingen van het labo Oenoteam een progressieve biobescherming toe.

Voor de oogst 2014 tekende ze een nieuw challenge uit, nl een wijn maken zonder toevoeging van sulfiet SO2, noch enig andere vreemde input waardoor de terroir,  het fruit en de consument optimaal worden beschermd. Anderzijds verkregen ze de rechten om op hun wijn ‘vins sans sulfites’ te vermelden en tegelijkertijd de notitie ‘contient des sulfites <10mg/l’ weg te laten. Deze absolute primeur zorgt voor 24.000 flessen Grand-Launay Côtes du Bourg 2014.