Brouwerij Timmermans wordt geklasseerd als beschermd erfgoed!

Antony Martin redde brouwerij van de ondergang! Vlaams Minister Geert Bourgeois gaat over tot de voorlopige klassering tot cultureel erfgoed van Brouwerij Timmermans in Itterbeek, de oudste lambiek brouwerij ter wereld. De brouwerij wordt beschouwd als een echte architecturale en geschiedkundige parel. Voor de motivatie van deze klassering tot beschermd erfgoed was niet alleen het geheel van de gebouwen doorslaggevend, maar ook unieke authentieke productie-installaties en de oude opslagplaats voor lambiekvaten. Voortaan behoort de Timmermans Brouwerij tot de beschermde juweeltjes van ons patrimonium.

De beslissing om de brouwerij te klasseren als beschermd erfgoed is uitstekend nieuws voor Anthony Martin: « Deze erkenning bevestigt ons gelijk om dit patrimonium te behoeden voor afbraak en om het te laten erkennen als cultureel erfgoed. Onze brouwerij is vanaf nu gevrijwaard voor de toekomstige generaties! »

Nog even ter herinnering, vorige zomer verdween Brouwerij Timmermans bijna uit het Pajottenland. Het huurcontract met Anthony Martin liep bijna ten einde en de eigenaars hadden besloten om de overeenkomst niet te vernieuwen. Erger nog, de boerderij en de bijhorende gebouwen, waarvan sommige dateren van 1702, zouden worden platgegooid en plaats moeten maken voor andere projecten. De oudste lambiek brouwerij ter wereld stond op het punt om te verdwijnen!

Dit was een enorme schok en onbegrijpelijk voor brouwersgroep Anthony Martin, die opgericht werd in Antwerpen in 1909. Op dat ogenblik moest de groep uitkijken naar andere toekomstplannen om met tegenzin de brouwerij elders onder te brengen. Zou het bier, dat uitgeroepen werd tot beste Oude Geuze ter wereld, nog steeds dezelfde smaak hebben wanneer het gebrouwen wordt in een gebouw zonder ziel? Een lambiek bier komt tot stand dankzij spontane fermentatie. De puurheid en kwaliteit zijn in grote mate afhankelijk van de brouwomgeving

Anthony Martin heeft er dan ook alles aan gedaan om deze parel te beschermen. Na vele, lange gesprekken en onderhandelingen tussen de verschillende betrokken partijen, werd een vraag tot bescherming van de gebouwen ingediend bij de betrokken overheden. In oktober 2018 kon Anthony Martin de gebouwen van de brouwerij kopen.

Brouwerij Timmermans behoort met Bourgogne des Flandres in het historische centrum van Brugge en Waterloo Mont-Saint-Jean, op het slagveld van 1815 te Waterloo tot de drie historische en geklasseerde brouwerijen waarvan Anthony Martin nu eigenaar van is. Het was een grote uitdaging om dit patrimonium in ere te herstellen. Vergeet ook niet dat de UNESCO onlangs de Belgische biercultuur heeft uitgeroepen tot immaterieel cultureel werelderfgoed!