Brussels Beer project presenteert1ste alcoholvrije Belgisch craft bier

In een wereld die verzadigd is met smaakloos en te zoete alcoholvrije bieren, lanceerde het Brussels Beer Project het eerste alcoholvrije Belgische craft bier met Pico Bello, een hazy sour IPA die u werkelijk meesleurt.

PICO BELLO, de 1ste Craft Zero, natuurlijk en eigentijds.

BBP staat bekend om zijn voortdurende experimenten met nieuwe ingrediënten en stijlen. Het daagde zichzelf uit om het eerste alcoholvrije Belgische craft bier te ontwerpen en brouwde meer dan 30 bieren onder de 5% in zijn brouwerij in de Dansaertstraat, waarbij het alcoholgehalte geleidelijk aan werd verlaagt tot 4% , vervolgens 3% en 1,5% tot het bier 0,3% bedroeg. De BBP houdt van wat uitdaging en lanceerde de Pico Bello, een troebele en lichtzure alcoholvrij IPA met explosieve aroma’s.

Dit bier is craft, doordat het via een natuurlijk proces gebrouwen is en een eigentijds stijl heeft. Het bier heeft immers geen industrieel proces ondergaan van de-alcoholisatie, meestal leidend tot het verwijderen van vele aroma’s. Integendeel, BBP heeft samen gewerkt met de Proef aan alternatieve fermentatie met giststammen die fruitige esters creëren met een minimale alcoholproductie.

De BBP wilde geen bestaand recept overnemen en het alcoholgehalte verlagen, maar wilde integendeel een bierstijl ontwerpen die het best beantwoordt aan de uitdaging die zich aandient. Deze hazy sour IPA zal u verrassen met zijn zeer fruitige aroma’s, een welkome zuurtegraad die breekt met de zoete alcoholvrije bieren waaraan we gewend zijn van de traditionele brouwer, en een vleugje bitterheid. Dit is dus veel meer dan een alcoholvrij, caloriearm bier, maar een zeer verfrissend bier, vol van smaken, dat geen keuze maakt tussen alcoholvrij en smaak.

Het is enkel beschikbaar in blikken, een trend die afkomstig is van de beste brouwerijen buiten onze grenzen. Dit nieuwe formaat is veel lichter, compacter te vervoeren en te koelen. Belangrijker nog, het blikje beschermt tegen licht en lucht en zorgt er zo voor dat de aroma’s zo goed mogelijk bewaard blijven.

Een fundamentele trend “Sober is the new Drunk”…

Tot voor kort hadden speciaalbieren meestal een alcoholgehalte van meer dan 7%. De tijden zijn goed geëvolueerd en geen enkel permanent BBP-bier bevindt zich op dit niveau. Een echte maatschappelijke verandering vindt plaats met een groter bewustzijn qua alcoholgebruik en een steeds actievere levensstijl. In het trend van de steeds lichtere bieren groeit de alcoholvrije golf. In 2018 was de verkoop van deze bieren in België met 30% gestegen en deze groei is ook terug te vinden in onze buurlanden, zoals Nederland en Duitsland, waar hun productie in 10 jaar tijd vertienvoudigd is.

Terwijl zwangere vrouwen of ‘s avonds chauffeurs vaak kunnen worden beschouwd als de eerste verbruikers van alcoholvrije bieren, is het publiek de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, vooral bij de “millenial” generatie. De BBP vertrouwt op een actieve en dynamische gemeenschap die snel trends overneemt en zich hier richt tot een breed publiek dat op zoek is naar haar bedwelming met smaak in plaats van met alcohol.

De lancering van dit nieuwe bier vond plaats in de brouwerij in de Dansaertstraat en is te vinden in vele cafés en speciaalzaken zoals Caberdouche, Merlo, La Luck, Malt Attacks and Malting Pot in Brussel of Spéciale Belge and Café Ernst in Antwerpen. Het is ook beschikbaar in de Delhaize-winkels.

Brussels Beer Project

Het Brussels Beer Project is een participatief project dat co-creatie promoot om van de gebaande paden af te komen en een gezonde dosis frisheid in de Belgische brouwerijwereld te brengen. Haar eerste bier, de Delta IPA, werd in 2013 door haar gemeenschap verkozen. Hun experimentele brouwerij is gevestigd aan de Antoine Dansaertstraat waar ze meer dan 40 verschillende bieren per jaar maken. Een nieuwe 2.0-brouwerij is gepland voor eind 2020 in Anderlecht.