Witloof, een groente die houdt van het donker, pakt opnieuw uit met haar bitterzoet blad. Hydrocultuur en grondwitloof werd tot in de jaren 90 door mekaar verhandeld. In 1995 besloot men tot de oprichting van de vzw Brussels grondwitloof om de traditionele grondwitloofteelt terug in ere te herstellen. Het grondwitloof kreeg een eigen label, de nodige promotie en ook voor de consument werd het verschil duidelijk. Een herstel van de prijzen voor grondwitloof heeft zowel het product als de producent gered. Ongetwijfeld heeft de erkenning als streekproduct door de provincie Vlaams Brabant, Vlaanderen en de EU bijgedragen tot een heropleving van de teelt.
Het is een arbeidsintensieve teelt waarbij de brandende zomerzon en de koude winteravond geen hindernis vormen voor de betrokken landbouwers. Uiteindelijk resulteerde deze arbeid in een schitterend product dat absoluut in alle kookboeken en – programma’s een plaats verdient bij zowel koude als warme gerechten. Niet alleen lekker van smaak, maar ook caloriearm, in tijden waar gezonde voeding en vermageren orderwoorden zijn, kan men zich geen betere product wensen, meteen een garantie dat de toekomst verzekerd blijft.
De inspanningen vanuit de vzw worden aldus vzw voorzitter Frans Van Meldert, onverminderd verdergezet. Deze concentreren zich rond het grondwitloof met Europees erkend label BGA maar ook rond de promotie als streekproduct. Ook worden inspanningen geleverd opdat de ervaren telers hun ervaring doorspelen aan nieuwe telers. Tegelijk wordt een dossier samengesteld om het grondwitloof als werelderfgoed te laten erkennen.
De consumptie van grondwitloof kan aldus gedeputeerde Monique Swinnen via meerdere wegen dan de winkel. De hoevewinkel is een perfect middel, de consument krijgt hierdoor de kans met de telers rechtstreeks in contact te komen, maar ontdekt tegelijkertijd de multifunctionele landbouw. Het jonge doelpubliek is niet altijd even enthousiast over de smaak, maar de provincie deelt dit jaar voor de zevende maal een witloofbox uit aan scholen. Deze box bevat een teeltkit met handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven. Op deze manier maken jaarlijks ruim 20.000 kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct.
Meester-kok Rik Dumon, restaurant Dumon Wakkerzeel, bewees met enkele leuke creaties dat witloof absoluut thuishoort in de professionele keuken. Het is aldus Rik een prachtig product dat zowel als hapje, voorgerecht of garnituur bij het hoofdgerecht in de moderne keuken past. Voor de gelegenheid creëerde hij leuke geflambeerde proevertjes. Rauw gesneden kropjes witloof, het witte goud van Brabant, werden lichtjes aangebakken en gemengd met gamba’s of garnalen maar kunnen eveneens met fijne reepjes of stukjes Ganda-ham worden gemixt. De zeevruchten worden geflambeerd met een pittige picon terwijl de Gandaham wordt geflambeerd met een ietwat zoetere koffielikeur. Geen vaste regel aldus Rik want meerdere likeuren komen in aanmerking die elk eigen accenten aan verrassende proevertjes toevoegen. Het is gewoonweg heerlijk genieten.