Cacao Barry introduceert nieuw soort chocolade in BeNelux

Gemaakt van 100% pure cacaofruit

cacao Barry introduceerde tijdens een VIP-event hun innovatieve Evocao™ WholeFruit Chocolade aan chefs, chocolatiers en patissiers. De Evocao™ WholeFruit Chocolade werd in 2021 gelanceerd maar nu mag dus ook de BeNeLux proeven van deze nieuwe soort chocolade. Deze Evocao™ WholeFruit Chocolade werd ontwikkeld en geïnspireerd door 30 topchefs van over de hele wereld. De chocolade is 100% gemaakt van cacaofruit, zonder toevoegingen en is daarom ook volledig duurzaam geproduceerd. De natuurlijke suiker in de chocolade komt van de pulp en het sap van cacaofruit, wat normaal gezien weggegooid wordt. Nog niet eerder werd 70% van de volledige het cacaofruit gebruikt. De chocolade werd met enthousiasme onthaald op het event. Het bedrijf won er onlangs de World Food Innovation Award mee en zet hiermee een grote stap in een duurzame chocoladewereld.

Tijdens de presentatie kregen de genodigden een introductie in het vakmanschap die aan de basis lag van het ontwikkelingsproces van Evocao™ WholeFruit Chocolade. Bij een normale productie van chocolade worden enkel de cacaobonen gebruikt wat ongeveer 30% van het cacaofruit uitmaakt. De chocoladeproducent is er nu in geslaagd om van het vruchtvlees rond de cacaobonen pulp, sap en concentraat te maken wat als basis dient voor de smaak en suikers die samen met de cacaobonen de bestanddelen zijn van de Evocao™ WholeFruit Chocolade. Het gebruik van het totaal van het cacaofruit wordt daardoor verhoogd van 30% naar 70%, deze manier van upcycling betekent dan ook een  grote stap in de ontwikkeling van duurzame chocolade. Cacaoboeren hebben hier ook voordeel aan en verdienen meer aan de verkoop van hun cacaofruit. Het proces duurde twee jaar en de pittige fruitsmaak werd verder verfijnd door 30 topchefs.

Na de introductie lieten topchef en -chocolatiers Syrco Bakker, Frank Haasnoot en Marc Ducobu tijdens demo’s de mogelijkheden van de duurzame chocolade zien. Tegelijk presenteerde Vinetiq een wijnpairing met chocolade.

Sterrenchefs enthousiast

Syrco Bakker, die onlangs werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar door Gault&Millau, is enthousiast over de chocolade. “Voor mij en het restaurant Pure C** past het binnen de kernwaarden. Zo vinden we transparantie belangrijk, en willen we weten van welke slager, boer of visser een product komt. En dat wil ik graag doortrekken bij chocolade. Het interessante bij Evocao™ WholeFruit Chocolade is dat het volledige cacaofruit wordt gebruikt waardoor het enorm duurzaam is. Een mooi, eigentijds product waar ik volledig achter sta.”

Tijdens zijn demo liet hij zien dat de chocolade door het hoge zuurgehalte perfect combineert met hartige gerechten. Hij maakte een bijzonder zeebaarsgerecht met schelpen, hartige kruiden, cabosse pulp, kreeft, algen en Evocao™ WholeFruit Chocolade.

Eindeloze combinaties

Frank Haasnoot, de zeer gerenommeerde chef patissier en Cacao Barry Global Ambassador, zegt dat chefs veel voordeel hebben om de Evocao™ WholeFruit Chocolade te gebruiken. “De intense smaak en het duurzame verhaal is een win-win. De chocolade is wat fragieler om mee te werken, zo kan je het niet verhitten boven 40°C. Dat is het enige waar je rekening mee moet houden, verder kan je er creatief mee omgaan en zijn er eindeloze combinaties.” Dat bewijst hij door drie verschillende applicaties te maken zoals het Japanse dessert Kakigōri waar geschaafd ijs op smaak wordt gebracht met Evocao™ chocoladesaus en mangocompote.

Onderscheidend

Marc Ducobu, ambassadeur van de Belgische chocolade, werkt graag met Evocao™ WholeFruit Chocolade. “De smaak is intens en fruitig met aroma’s van citroen, mandarijn, mango en passievrucht. Het was eerst een uitdaging om de juiste balans te vinden, maar dat vind ik net leuk. Ik kan deze chocolade aanraden omdat het uniek is waardoor chefs, patissiers en chocolatiers zich onderscheiden van de rest.” Hij maakte er zijn unieke signature chocoladetablet mee, gevuld met verschillende texturen van zachte karamel, gekarameliseerde noten en praliné op basis van Evocao™ WholeFruit Chocolade.

Wijnpairing met Evocao

Wijnboetiek Vinetiq selecteerde 36 flessen wijn om de juiste pairing te vinden met Evocao™ WholeFruit Chocolade. Mitchell van Vinetiq legt uit:  “Zoete, witte wijn paired het makkelijkste met chocolade, en we vonden het net een uitdaging om daar niet voor te kiezen. De mooie fruitige aroma’s en het zuurgehalte vraagt om een mooie rieseling. Afhankelijk van welke smaaktonen je meer wil belichten kan je voor een andere wijn kiezen.”

De duurzame toekomst is 100%

Cacao Barry heeft een vooruitstrevende stap gemaakt en blijft verder innoveren. Dat beaamt Dries Delanghe, senior Chocolate Academy chef bij Cacao Barry. “De duurzaamheid is wat onze Evocao™ WholeFruit Chocolade speciaal maakt. Nu gebruiken we 70% van ons cacaofruit en het plan is om naar 100% te gaan”.  De chocoladeproducent ontving onlangs de World Food Innovation Award voor Best Artisan Product. De awards vieren en erkennen creatieve innovatie en uitmuntendheid in de wereldwijde voedingsindustrie. Evocao™ WholeFruit Chocolade is nu beschikbaar voor sectorprofessionals in Europa, EEME, Azië en Amerika.

Cabosse Naturals

Cacao Barry partnert met Cabosse Naturals die de pulp en schil van het cacaofruit omzet in een assortiment van 100% pure cacaofruit ingrediënten en componenten. Cabosse Naturals, wereldwijde cacaofruit expert, werkt zeer nauw samen met lokale boeren om zo de hoogste kwaliteit van vruchten te kunnen bekomen en verwerken. Deze nauwe samenwerking is nodig om de tijd tussen oogsten en verwerking binnen een maximum van 5 uur te houden. Dit is essentieel om de hoge kwaliteit, versheid, fruitige smaak en voedingsstoffen te behouden.