Pineau des Charentes: 1589 een leuke legende

Pineau des Charentes is een mengsel van druivensap en cognac. Deze likeurwijn met een Appellation d’Origine Contrôlée wordt gedronken als aperitief, terwijl een oude of erg oude Pineau uitstekend is als digestief. Als cocktail kan hij perfect worden gecombineerd met vruchtensap, tonic en enkele muntblaadjes.

De cognac en de druivenmost danken hun unieke karakter aan het zonnige zeeklimaat in de Charentestreek. De winters zijn er zacht en nat. In de zomer is het er aangenaam warm en hangt over de streek een beschermende wolkensluier die gepaard gaat met vochtige zeelucht. Daarmee zijn alle voorwaarden vervuld om de druiven tot volle rijpheid te laten komen.

De klei- en kalkgronden vertonen een grote verscheidenheid: zo hebben ze in de kustgebieden, met name op de eilanden Ré en Oléron, een zandachtige textuur. Deze rijkdom ligt aan de basis van de grote keuze aan Pineau des Charentes. Elke druivensoort geeft de drank bijzondere aromatische eigenschappen.

Witte Pineau des Charentes wordt vooral gemaakt van de druivenrassen Ugni blanc, Colombard, Sémillon, Sauvignon, Montils, Merlot noir en blanc, Cabernets Sauvignon en Franc, Jurançon blanc en Folle blanche. Rode en rosé Pineau des Charentes komen tot stand op basis van de druivensoorten Merlot noir, Cabernets Sauvignon en Franc, Malbec.

Een wijnbouwer uit Charentes giet per ongeluk druivenmost in een vat met cognac alvorens het in de wijnkelder op te slagen…Enkele jaren later herontdekt hij dit vat en zijn prachtige, heldere en zonnige drank: Pineau des Charentes is geboren! Al meer dan vijf eeuwen respecteren de wijnbouwers dezelfde tradities en knowhow om dit unieke product van hoogstaande kwaliteit te brouwen. Pineau des Charentes was eerst uitsluitend bestemd voor grote familieaangelegenheden: ook al vloeide deze drank rijkelijk tijdens de feesten in Charente, toch ging het lange tijd om een exclusieve en streekgebonden consumptie. Vandaag geniet deze belangrijkste Franse likeurwijn met een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) naam en faam tot ver buiten de grenzen van Frankrijk.

Pineau des Charentes in België : Op 20 jaar tijd werden liefst 65 miljoen flessen Pineau des Charentes verkocht in België. Internationaal gezien is de Belgische consument veruit de grootste liefhebber van Pineau des Charentes ter wereld. 70% van de verkoop wordt gerealiseerd in Wallonië en het Brussels gewest, 30% in Vlaanderen. 70 tot 80% van het volume wordt verkocht in de groothandel, 20 tot 30% in de horeca. Elke Pineau des charentes heeft bovendien zijn eigen karakter.