Cave de Tain l’Hermitage

Met de verwerking van de oogst van het millésime 2014 werd de nieuwe chai van Cave de Tain l’Hermitage officieel in dienst genomen. Een huzarenstukje gezien de werken pas in december 2013 werden opgestart. De nieuwe installaties moeten de Cave de Tain, specialist van de Syrah, die op zich nagenoeg 50% van de Côtes du Rhône produceert, nog meer armslag geven. Zowel directeur Xavier Gomart als Jacques Alloncle, president, benadrukken dat de producent met de nieuwe installaties vooral de kwaliteit van de wijn wil verbeteren.
De nieuwe installaties konden nagenoeg dag op dag, 1 jaar na de viering van het 80-jarig bestaan van het wijnhuis in gebruik worden genomen. President Alloncle onderstreepte tevens dat de Cave de Tain met deze realisatie actief wil participeren in de verdere ontwikkeling van het regionaal oenotoerisme. Als aandenken aan de opening van de chai werd door wijnliefhebber en vriend des huizes Francis Donieux een nieuwe rozensoort ontwikkeld die de zeer toepasselijke naam ‘rose Cave de Tain’ meekreeg.
De nieuwe gebouwen bieden o.m. een inoxcuve van 28.200 h en chai van 4000 hl voor opvang van de perceelsgewijze druiven in kleine betonnen kuipen. De Cuverie des sélections biedt 35 betonnen cuves van 8 tot 190 hl waardoor de druiven van elk perceel apart kunnen vinifiëren. Nieuw zijn hierbij een Comas van een selectie oude wijnranken en een Hermitage. De Chai des sélections heeft een capaciteit van 280 vaten voor opvang van witte wijnen zoals Hermitage Au Coeur du siècle, Saint Jospeh Terre d’Ivorie e.a. naast 3 kleine betonnen cuves van 6hl voor de opvang van de meest prestigieuze selecties van Crozes-Hermitage zoals de Roussanne.
Op het vlak van het oenotoerisme plant de Cave de Tain vanaf het voorjaar een wandeling door de Hermitagestreek ‘sur les pas de Gambert’ die het ganse jaar openstaat. Ook een specifiek bezoek aan de Cave de Tain (wijngaarden, kelders, geschiedenis) met aansluitende degustatie staat op de agenda. Dit kan specifiek voor groepen na voorafgaande reservatie maar ook voor het grote publiek tijdens de voorziene data (www.contact@cavtour.com). Fijnproevers en wijnliefhebbers kunnen eveneens terecht bij de Fierf de Gambert (www.lefiefdegambert.fr) met een etentje in restaurant Umia dat zich op het domein van de Cave de Tain l’Hermitage bevindt. (www.cavedetain.com).