Cave Grand Listrac

Pierre Chenin is sinds 2012 directeur van dit wijnhuis, een functie die in het leven werd geroepen om nieuwe horizonten te ontdekken en de mogelijkheden te verruimen. Hij was in diverse branches van de wijnproductie actief en vervulde in een aantal coöperatieven van de Dordogne en Languedoc , belangrijke functies.

De coöperatieve Grand Listrac telt 37 wijnbouwers die samen 153 ha wijngaarden omvatten, ze stelt 11 personeelsleden tewerk die instaan voor de productie en commercialisatie van jaarlijks ruim 700.000 flessen. Grand Listrac werd in1935 in het leven geroepen en dankt een deel van zijn bekendheid o.m. aan het feit dat de wijn in de beroemde Wagons Lits werden gepresenteerd. De coöperatieve zorgde behoorlijk snel voor twee productielijnen, enerzijds de uitgesproken kwaliteitswijnen op het kasteel gebotteld,  en anderzijds de apart gevinifieerde kasteelwijnen.

Cave Grand Listrac in aldus Pierre Chenin een groep van wijnbouwers die passie en inzet samenbrengen in een lange termijnvisie. Enerzijds wordt gezorgd voor een commercieel evenwicht waarbij 60% van de productie wordt geëxporteerd, 20% wordt via directe verkoop te gelde gemaakt en 20% komt in het klassieke circuit van restaurants en grootwarenhuizen terecht. Anderzijds wordt de toeristische uitbouw verbeterd met een toegankelijkheid van 7 op 7 dagen en het dynamiseren van de verkooppunten.

Door de heraanplanting van Petit Verdot wil de coöperatieve terugkeren naar de roots van de Médocwijnen en de consument de mogelijkheden bieden om dit wijnras volop te ontdekken. Anderzijds is er de hulp aan jonge wijnbouwers bij de reconversie van de domeinen, deels door aankoop van de gronden, deels door degelijke vormingsinitiatieven en deels door een directe financiële hulp. Op het vlak van het oenotoerisme onderzoekt Cave Grand Listrac momenteel de mogelijkheden om een ambitieus programma op te stellen, programma dat evenzeer een lange termijnvisie zal meekrijgen.

De Grand Listrac is het visitekaartje van het huis met een jaarlijkse productie van zowat 120.000 flessen. Een strikte selectie van de trossen bij aankomst aan de chai zorgt ervoor dat elk millésime kwaliteit en karakter als constante meekrijgt.

Op de proeftafel Grand Listrac 2008:

Assemblage van 3 cepages, 60% Merlot die zorgt voor rondheid en fruitigheid, 35% Cabernet Sauvignon die complexiteit en structuur aan de wijn geeft en 5% Petit Verdot die kracht, kleur en enkele tannines toevoegt.

In de neus een aangenaam boeket van rijp rood fruit met enkele delicate toetsen van brood, lichtjes getoast. In de neus een volronde rode wijn, stevig en karaktervol die het middelpalet met leuke fruitige accenten inpalmt. Bij de mooie lange afdronk komen subtiele houttoetsen tot ontplooiing.