Le Passage – een ster onder de sterren! – Ukkel

Gekend voor zijn voortreffelijke keuken is Le Passage in de Jean en Pierre Carsoellaan in Ukkel een van die uitzonderlijke zaken waar we telkens graag opnieuw uit eten gaan. Ver weg van het lawaai en de drukte van de stad biedt Le Passage een warm onthaal in een fris en hedendaags decor. Het topduo Pierre Duqué en Rocky Renaud zorgen ervoor dat gasten er heerlijke momenten beleven die uniek zijn en bijblijven. Beide heren koppelen talent aan inzicht in deze sterrenzaak en staan er al jaren garant voor dat liefhebbers van fijn eten er uitgebreid kunnen genieten van een gastronomische keuken tegen een zeer schappelijke prijs.

Vlak bij het Sint-Jobplein is de privéparking van Le Passage een extra troef om vervolgens onmiddellijk aan te schuiven voor een excellente maaltijd in alle rust. Eens de deur geopend start het culinair avontuur met een hartelijk en tegelijk professioneel onthaal door Pierre Duqué die u verder leidt en advies geeft.

In de keuken treffen we Rocky Renaud, een zeer geapprecieerde en talentrijke chef die ervaring opdeed tijdens de hoogdagen van La Villa Lorraine. Door deze ultraklassieke opleiding kent deze ambitieuze chef de essentie en de basis als geen ander en weet die om te buigen tot een virtuoze kookstijl die gekenmerkt wordt door een uitstekende kennis van de hedendaagse keukens en trends.

Als een fervent fan van allerlei kruiden en specerijen, van de meest traditionele tot de meest exotische en verbazende, past hij deze trefzeker toe in zijn kookstijl en laat hij ons kennismaken met nieuwe smaken die verrassen zonder te overbluffen. Bij de milleniumwissel viel een Michelinster in de bus, ster die Rocky nog steeds met fierheid uitdraagt tegenover een ruime schare lekkerbekken.

Het credo van deze zaak: het allerbeste halen uit marktverse seizoensproducten. Le Passage stelt een vrij beknopte maar kwaliteitsvolle kaart voor met telkens keuze uit 5 tot 6 gerechten die elke maand veranderen. Het stokpaardje van dit restaurant is een gastronomische en erg toegankelijke lunch lunch tegen een uitzonderlijke prijs van €35. Elke middag kunt u met deze « lunch » de keuken van Rocky Renaud ontdekken door een hapje vooraf, een starter waar u kunt kiezen tussen twee gerechten, een hoofdgerecht met vis of vlees in de hoofdrol en huisgemaakte zoetigheden om af te sluiten.

Voor zij die liever een keuze « à la carte » maken, zijn er zowel creaties van het land als van de zee. Rocky Renaud heeft met allebei een even goede band, steeds gekenmerkt door die fraai gedoseerde en kruidige accenten waar deze chef een patent op lijkt te hebben, uitstekend gekozen en perfect afgewogen aroma’s die de gerechten naar een nog hoger niveau tillen.

Tussen de specialiteiten van het huis die bijdragen tot het succes van deze zaak staan: babytarbot met mousselinesaus en grijze garnalen, maar ook krokant gebakken kalfszwezerik met morieljes, beide een « must » die u moet geproefd hebben. Elke dag, middag en avond, is er ook het klassiek « specialiteiten » menu van € 55 met enkele hapjes vooraf, een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Tot slot is er het « avondmenu » van de maand tegen € 75, met daarin enkele hapjes vooraf, twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert naar keuze van de kaart.

Voor zomerse dagen beschikt Le Passage eveneens over een tuinterras waar het heerlijk zitten is, zowel voor lunch als diner, voor een tête-à-tête maar ook voor een etentje in groep. Op de wijnkaart staat wijnland Frankrijk in de kijker met een keuze uit ongeveer 150 wijnen (witte bourgogne en rode bordeaux) die samen de ideale tafelpartners vormen van een geslaagde maaltijd.

Nog een troef van deze zaak: voor grote gezelschappen beschikt Le Passage over twee zalen voor privégebruik. In de eerste zaal kunnen 8 tot 18 personen plaatsnemen aan één grote tafel, terwijl de andere zaal over een capaciteit beschikt van 32 tot 52 genodigden, die vervolgens meestal verspreid worden over tafels van 8 personen. Voor dit soort van gelegenheden worden meerdere all-inclusive formules bestudeerd, wat resulteert in geslaagde en piekfijn georganiseerde evenementen waar niets aan het toeval wordt overgelaten.

Wij genoten bij onze proeverij van het ‘specialiteitenmenu’ en kregen bij het aperitief enkele leuke hapjes aangeboden met o.a. een succulente bereiding van sint jacobsvruchten, een heerlijk mosselsoepje met aromaten en een zalm met delicaat mosterdsausje. De decoratieve salade van kreeft en krab met taboulé, avocado en druppeltjes rode biet was een unieke introductie die de smaakpapillen meteen aan het werk zette. De hoevekip, gegaard op lage temperatuur en nadien lichtjes gegrild, was een heerlijke toevoeging aan de sublieme risotto die getooid met smeuïge eendenlever en linzen van de eikenboom, uitgroeide tot een erg succulente en zeer smakelijke bereiding. Niet alleen decoratief een prachtig schilderijtje maar ook een optimale harmonie van alle smaakelementen dit tot groot jolijt van de smaakpapillen. Heerlijke pannenkoekjes en een ‘Franse witte dame’ vormden een unieke afsluiter. Le Passage is en blijft een restaurant waar elke dag de traditionele Franse keuken in de schijnwerpers staat, gekoppeld aan Rocky’s creatieve en hedendaagse accenten, een keuken waar harmonie en perfectie hand in hand gaan.

Le Passage: Jean en Pierre Carsoellaan 17 in 1180 Ukkel. Tel. 02/374.66.94.- www.lepassage.be Zaterdagmiddag, zondag en feestdagen gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

succulente en evenwichtige bereidingen

leuke decoratieve toetsen

stijlvol restaurant met leuk gedekte tafels

attente bediening

Michelin:       1 ster

figuurlijke ‘boksring’ waar Rocky de gasten met smaaktoetsen KO slaat

smaakvolle en persoonlijke interpretatie van klassieke gastronomie

GaultMillau:  16/20

onberispelijke klassieke keuken

klassieke wijnkaart

mooi aangeklede tafels

Delta:             2 koksmutsen

huis van aanzien

Le Passage is een blijver