Côtes du Rhône: Dauvergne-Ranvier – Laudun

Figuurlijk buitenbeetje vermits dit domein opstartte als wijnhandelaar en zich een ‘créateur de vins hors cadre’ noemt. Pas sinds 2013 mag Dauvergne-Ranvier zich ook een echte wijnboer noemen na de overname van een familiaal bedrijf ‘Domaine des Muretins.

Gevestigd in de Rhônevallei kocht men aanvankelijk wijnen in vrac die werden gemengd zodat men makkelijk nieuwe creaties op de markt kon brengen. Nadien werden ook wijnen uit de Bordelais aangekocht zodat gans aparte assemblages het levenslicht zagen.

Voor de diverse assemblages worden mooie producten geselecteerd bij wijnbouwers die op heel wat advies en ondersteuning konden rekenen. Net zoals een topchef enkel mooie producten selecteert gaan ook wij aldus Jean-Francois Ranvier op zoek naar leuke basiswijnen zodat we een mooi eindproduct kunnen aanbieden. In alle composities wordt ook een familiale touch weergevonden, de wijnen moeten bovendien op gepaste wijze hun regio en terroir weerspiegelen met een voorkeur voor finesse en karakter.

Dauvergne-Ranvier presenteert een hiërachische selectie, vins gourmands, grands vins, vins rares en sélections parcellaires. De ‘vins gourmands’ bieden ronde tannines en fruitige accenten zodat ze onmiddellijk kunnen worden gedronken, de ‘grands vins’ zijn eerder geconcentreerd waardoor ze pas na enkele jaren hun volle rijkdom etaleren. De ‘vins rares’ worden uitsluitend geselecteerd bij grote millésimes en in beperkte hoeveelheid. Het zijn topwijnen met link naar de gastronomie met een lange bewaarcapaciteit. Ook de ‘sélectionnes parcellaires’ zijn afgestemd op de restauratie en wijnhandelaars. Ze bezitten een uitgesproken persoonlijkheid op basis van een uitzonderlijke origine, een unieke concentratie van fruitigheid of een aparte smaak door de subtiele inbreng van zwavelelementen. De volumes van deze wijnen verschillen van jaar tot jaar. Wanneer bepaalde kwalitatieve elementen ontoereikend zijn worden ze zelfs niet aangemaakt.

In 2013 werd Dauvergne-Ranvier dus ook wijnbouwer door de overname van Domaine de Muretins, 10 ha, waarvan de percelen in de gemeenten Tavel en Lirac liggen. Een waar mozaïk van uiteenlopende terroirs met duidelijk kwalitatieve verschillen. Tussen 2013 en 2015 werden de wijngaarden gereinigd, ranken heraangeplant waar nodig, zodat men thans een Tavel en 2 cuvées Lirac van eigen productie kan aanbieden.

Op de proeftafel:

Tavel – Domaine des Muretins:

De vernieuwde aanpak zorgt voor een verantwoorde teelt. Manuele oogst in kleine cagettes die aan de chai een extra selectie meekrijgen zodat een wijn kan worden aangemaakt van gezonde bessen met een perfecte rijpheid.

Na de pelliculaire maceratie krijgen de sappen een debourbage van 48 uur bij 12° C, gevolgd door fermentatie onder gecontroleerde temperatuur van 15°. Rijping van 4 maand deels in cuves, deels in vaten.

Leuke rosé kleurige wijn. In de neus zeer fruitige toetsen die grote rijpheid en complexiteit aantonen als voorbode van een grote rijkdom. In de mond een verrassende aanzet met enige aciditeit die overtuigende fruitige accenten voorafgaat. Lange afdronk met subtiele en aangename kruidigheid.

Delicate en complexe rosé, ideaal als aperitief maar ook een mooie compagnon bij gegrild vlees en pittige gerechten. Kreeg één ster in  Guide Hachette 2018.

De Natura rerum – Côtes du Rhône – biologische wijn

Deze wijn verwijst naar een behoorlijk lang gedicht van Lucrèce ‘de la nature des choses” waarmee hij zijn visie op de wereld meegeeft. Deze millésime 2016, assemblage van Grenache en Syrah, aangeplant op een argilo-calcaire ondergrond symboliseert de natuurlijk gezonde diversiteit. Tijdens de vinificatie wordt getracht om de natuurlijke aroma’s van de druiven optimaal te bewaren o.m. door koude pre-fermentaire maceratie en korte cuvaison. De wijn rijpt 6 maand in cuves.dauvergne-182-vin-cotes-du-rhone-rouge-biologique

In de neus geeft hij weelderige aroma’s vrij die een aansporing zijn om onmiddellijk aan tafel te gaan. Cassis, frambozen en kersen vormen een mooi geurig palet. Zachte aanzet in de mond, zonder enig spoor van agressiviteit maar leuke gezellige tannines met fijne afdronk. Wordt best geserveerd bij 16° en kan makkelijk tot 2021 worden bewaard.

Een leuke wijn voor alle gelegenheden die een mooie compagnon is aan tafel. Past zowel bij charcuterie, grillades, kruidige gerechten, pizza en kaas maar evenzeer bij de typische Provençaalse gerechten.

Luberon – vins gourmand blanc.

Appelatie gekenmerkt enerzijds door de hoogte waarop de wijngaarden zijn gelegen zodat de bessen een mooie aciditeit meekrijgen en anderzijds het gebruik van een zeer aromatisch wijnras, nl de vermentino (soms ook rolle genoemd), een wijnras dat nergens anders in de Rhônevallei mag worden geteeld. De associatie met Grenache blanc zorgt voor een leuke unieke structuur.

Om de natuurlijke fruitige smaak van de bessen te bewaren wordt de vinificatie voorafgegaan door een directe persing en debourbage bij een temperatuur beneden de 10° C.

Luchtige gele kleur met impulsieve aroma’s die variëren tussen witte perzik, iris,  pompelmoes en jasmijn. Lichte gezellige aanzet in de mond met heerlijke toetsen. Te drinken bij 10° C.

Leuk als aperitief maar past ook bij riviervis en boterhammen met verse geitenkas. Een wijn die ahw. een permanente uitdaging vormt!