La Cristallerie, culinair juweel in het Groothertogddom Luxemburg – Delta d’Or 2018

Zoals de naam al doet vermoeden, is ‘La Cristallerie’ een niet te missen juweel, zowel wat betreft zijn culinair genie als zijn verfijnde inrichting. Het restaurant maakt deel uit van het erg prestigieuze vijfsterrenhotel ‘Le Place d’Armes’, dat al sinds 2012 lid is van Relais & Châteaux en u met veel plezier verwelkomt in het oude stadsgedeelte van Luxemburg.

Het hotel, met zijn atypische gebouwen die 7 huizen omvatten, is met veel oog voor detail gerenoveerd om de hotelervaring te verrijken. Daarbij staat het samenspel tussen de historische charme van de streek en de modernere architectuur centraal.

Een van de drie restaurants die het hotel rijk is, La Cristallerie, werd eind vorig jaar door de beroemde Guide Orange bekroond met de prestigieuze Delta d’Or 2018. La Cristallerie, op de eerste verdieping van het hotel, ontvangt u in een sublieme setting, waar houten wandbekleding, gouden details, artnouveau-ramen en kristallen kroonluchters u terug meenemen naar de briljante 17de eeuw.

Kies een gezellige tafel en proef van de heerlijke gerechten die chef Fabrice Salvador vol passie op uw bord tovert. Of laat u verrassen door Olivier Schanne, directeur en sommelier van La Cristallerie, die uw gerecht met de juiste wijn weet af te werken.

De chef, Fabrice Salvador, is met zijn achtergrond als globetrotter steeds op zoek naar nieuwe smaken, waarbij hij met elk ingrediënt een steeds geraffineerdere ervaring nastreeft. Zijn talent heeft hij ontplooid in de beste Franse restaurants: Aubergade in Puymiro (3*), Les Jardins de l’Opéra (2*) in zijn geboortestad Toulouse, Troisgros (3*) in Roanne, les Trois Marches (2*) in Versailles en Michel Guérard (3*) in Eugénie-les-Bains.

Nadat hij de Atlantische Oceaan heeft overgestoken om zijn ‘American Dream’ na te jagen in New Orleans en Santa Barbara, is hij vervolgens aan de slag gegaan bij Hélène Darroze en in het Parijse Table du Lancaster. Iets meer naar het oosten toe heeft hij dan ‘Manon’ geopend in Moskou. Uiteindelijk koos hij voor het Groothertogdom Luxemburg, waar hij zijn hart verloor aan het culinaire project van hotel Le Place d’Armes.

Ga met de chef mee op een gastronomisch avontuur en laat je leiden door het melodieuze ritme van de seizoenen, door een keuken waar smaak en instant genot steeds centraal staan. Tijdens zijn ontmoetingen met kleine producenten, let de chef er bovendien steeds op dat hij zeldzame ingrediënten kiest die een verfrissende toets op het bord brengen en elke dag opnieuw zijn creativiteit prikkelen. Elk product is steeds van uitzonderlijke kwaliteit, of het nu gaat om koningskrab of Kristal-kaviaar, entrecote van runderen uit het Japanse Kobe of blauwvintonijn uit de Middellandse zee en dashi.

Deze culinaire savoir-faire gaat hand in hand met de rijke ervaring van Olivier Schanne, die door Gault & Millau benoemd werd tot Sommelier van het Jaar 2017. Met zijn 28 jaar ervaring is Olivier altijd al gepassioneerd geweest door wijn. Na gewerkt te hebben in verschillende restaurants over heel Frankrijk, besloot hij in La Cristallerie aan de slag te gaan als sommelier, daarna als zaalmanager. Hij is meermaals gelauwerd tijdens wedstrijden voor sommeliers en in 1991 eindigde hij als derde beste Sommelier van Frankrijk tijdens de Master of Port in Parijs.

Deze epicurist, die zijn vak goedgemutst en met veel liefde uitoefent, deelt graag zijn nieuwste ontdekkingen met u. Ook zijn passie deelt hij maar al te graag vol emotie met de jonge medewerkers rondom hem. Ondertussen werkt hij al vier jaar in het Place d’Armes en streeft hij er steeds naar het ruime aanbod van het hotel naar een hoger niveau te tillen. Wist u trouwens dat de wijnkaart 400 wijnsoorten telt uit 12 verschillende landen?cristallerie-3-cote-art-nouveau

Baroksalon

La Cristallerie is een onmisbare gastronomische tussenstop op uw reis door Luxemburg. Een Delta d’Or, de 2 Toques en vermelding als Deltaweb favorite, een Michelinster en een geweldige 16,50/20 van Gault & Millau tonen eens te meer dat hun samenspel tussen classicisme en elegantie meer dan geslaagd is.

Het voelt net als thuis aan en voor wie uitkijkt naar een unieke ervaring met vrienden en familie, kan bij La Cristallerie het Salon Baroque reserveren… en in de zomer ook het betoverende terras.

Alle waarden die het hotel Place d’Armes vooropstelt, komen samen in La Cristallerie: uitmuntendheid, een luisterend oor voor de klant, schoonheid, vriendelijkheid en authenticiteit… kortom alles om de smaakzin van hun bezoekers te strelen en hun ogen te laten fonkelen van genot!

La Cristallerie – Place d’Armes 18 – Luxembourg ville