CH … ummertime: Champagne … ook een zomerwijn

Diversiteit in alle seizoenen. Hoewel heel wat consumenten Champagne onlosmakelijk associëren met de eindejaarsfeesten, bieden de bubbels verscheidene specifieke troeven waardoor het een heel geschikt aperitief of wijn is die je het hele jaar door kan drinken.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Champagnes zich bijzonder goed lenen als metgezel op een zomers tafereel : bij een picknick in het gras, als aperitief bij valavond op het strand … samen met een zeevruchtenschotel of gecombineerd met zomers fruit.

Evenwicht suiker/ zuurtegraad

Vooral de frisheid van talloze Champagnes maakt het een troef voor de zomer. Die frisheid, symbool van eeuwige jeugd, is een direct gevolg van de noordelijke ligging van de Champagnegronden. Tijdens de oogst worden de druiven pas geplukt als het evenwicht tussen suiker en zuurtegraad optimaal is.

Zomerchampagnes: een aantal selectiecriteria

DE ASSEMBLAGE

Het spreekt voor zich dat de druivensoorten een belangrijke rol spelen in de uiteindelijke smaak van een Champagne. Zo verleent de chardonnay druif wijnen een toets van bloemen, citrusvruchten en gele vruchten… een waar universum aan zomerse smaken !

De blancs de blancs worden enkel met chardonnay druiven gemaakt en afhankelijk van het terroir en de stijl die de vinoloog nastreeft, zal het ene of het andere smaakaspect dominanter zijn. Toch zal u een mooie afdronk ervaren en een frisheid die krijt- of citrusachtige toetsen op het verhemelte zal achterlaten.

Maar ook de liefhebbers van rode vruchten of noten komen aan hun trekken, met een Champagne op basis van pinot noir of pinot meunier. De Champagnes blancs de noirs etaleren zich als bijzonder fris en aangenaam, opnieuw dankzij de noordelijke ligging van de wijngaarden.

DE DOSAGE

De dosage slaat op het toevoegen van een kleine hoeveelheid suiker tijdens de laatste fase van de wijnproductie. Die laatste toevoeging zal het verschil maken tussen een demi-sec, een brut of een extra-brut. De meerderheid van de Champagnes zijn brut, met andere woorden het suikergehalte is lager of gelijk aan 12g/liter.

Men noemt een Champagne extra brut als het gehalte op minder dan 6 gr/liter ligt en brut nature als er geen enkele toevoeging van suiker na het mousseren gebeurde. Champagnes met een lage dosage vertonen een mooie levendigheid en verrassen in de mond met een zekere frisheid, ideaal voor liefhebbers van een pure sensatie.

DE KLEUR

Voor heel wat liefhebbers zijn rosé Champagnes dé zomerwijnen bij uitstek. Rosé Champagnes variëren van zachtroze naar dieproze, tot zalmroze met oranje toetsen en ze roepen aroma’s op van bloemen, rode vruchten (aardbei, zwarte bes, …) en kruiden. Net zoals de andere Champagnewijnen, hangt de diversiteit van rosé Champagne af van verschillende factoren, die – gecombineerd – een oneindig palet aan subtiele nuances bieden.

Er zijn 2 methodes om rosé Champagne te maken. De methodes zorgen voor die typische rosé kleur en vergen voor de vinologen in de Champagne een uiterste vorm van concentratie.

  • De rosé Champagnes verkregen via assemblage : dit is de meest gangbare methode in de Champagnestreek. Ze bestaat eruit dat er rode wijn – uiteraard afkomstig uit de Champagnestreek – toegevoegd wordt aan een assemblage van niet-bruisende witte wijnen, die ook wel ‘vins clairs’ genoemd worden. De geassembleerde wijn, die nu rosé geworden is, wordt op flessen getrokken om een zachte en delicate gisting te ondergaan, die zal zorgen voor een mousserende wijn. De rosé Champagnes die op deze manier werden ontwikkeld, vertonen een grote variëteit aan druiven- en wijngaardcombinaties. De discrete en frisse aroma’s roepen het volledig gamma aan citrusachtige vruchten op. Het mondgevoel is levendig en luchtig en dat gevoel wordt nog versterkt indien de wijn jong is.
  • De rosé Champagnes verkregen via inweking of maceratie : deze methode gebruikt men vooral tijdens de wijnoogst. De pinot noir of meunier druiven, die normaal gezien zachtjes geperst worden in een korte tijdspanne om te vermijden dat het sap helemaal donker kleurt, worden gedurende verschillende uren in de wijnpers of kuip gelaten waar ze kunnen inweken. Het sap dat hier uiteindelijk uit voortkomt, zal rosé gekleurd zijn en zal omgezet worden tot wijn, geheel volgens de Champenois-methode.

CH…UMMERTIME : Champagnes en zomerse gastronomie

 Met een Champagne extra brut: Allerlei soorten manieren van bereidingen van vis (gegrild, gekookt, natuurlijke wijze, in folie). Als aperitief of voorgerecht: plakjes ham, gougères, plakjes Parmezaanse kaas, Comté-kaas of zeer droge geitenkaas, grote garnalen, tarama. Voorgerechten op basis van schaaldieren en vis (oesters, gerookte zalm, schaal- en schelpdieren, sushi en sashimi, terrines van vissen of schaaldieren).

Met een Champagne brut blanc de blancs, of vooral op basis van chardonnay: De terrines op basis van groenten (erwten, peultjes, rapen, wortelen, …) of vis vormen een perfect harmonieus geheel met dit type Champagnewijnen. Maar ook flans, quiches en andere hartige, maar lichte taarten passen hier perfect bij. Alle schaaldieren of gegrilde vis (garnalen, gamba’s, sardinen, rode poon, …), maar ook krab en schelpdieren vormen een perfect culinair huwelijk met Champagnewijnen blancs de blancs.

Met een rosé Champagne verkregen via assemblage: Natuurlijk rood fruit, inclusief frambozen, aardbeien, aalbessen, zwarte bessen, bramen. Maar ook taarten, charlottes, crumbles.

Met een rosé Champagne verkregen via maceratie: Gegrild vlees, kazen met een sterke smaak.