Champagne Chaseney d’Arce 2018, vintage of niet vintage? Vintage natuurlijk!

De oogst 2018 vertoont een uitstekende opbrengst, leuke volwassenheid van de bessen en een perfecte gezondheidsstatus. De kwaliteit, over het algemeen veelbelovend, moet worden bevestigd na de vinificatie en de eerste proeverijen.

Brice Bécard, wijnmaker: ‘de eerste proeverijen voor de malolactische gisting openbaren karakter, openhartige, mooie fruitigheid met een goede zuurgraad in nogal vlezig, geconcentreerd materiaal’.

Mooie clusters dus ondanks de grillen van het weer, de weinige regens waren gunstig voor de druiven na de hitte in het begin van de oogst. De knopuitbarsting vond plaats rond 16 april, met een snelle bloei en ondanks de rijp en hagel (midden en eind mei, eind juli en begin augustus), weerstonden de trossen over het algemeen en bleken resistent tegen Phytophthora en andere ziekten en plagen.

De oogst 2018 geeft een uitstekende gezondheid en goede rijpheid voor alle druivensoorten met voorop de Pinot Blanc. De zuurgraad is gemiddeld laag, met een goed percentage wijnsteenzuur, dat belangrijk is voor het behoud van de frisheid.

Thomas Leclère, General Manager: “De oogst van 2018 is een van de mooiste druivenoogsten van de afgelopen tien jaar. De perfecte kwaliteit van de druiven en de mooie hoeveelheden maken het mogelijk om de volumes van de benamingen te extraheren en de reserves te herbouwen die de afgelopen twee jaar door de voorjaarsvorst gevoelig terugliepen. “

Na 2003, 2007, 2011 en 2017 is dit de vijfde vintage die in augustus van start ging sinds het begin van het millennium. Het bewijs dat we moeten rekening houden met het broeikaseffect. Het is ook de mooiste augustus-oogst. Wanneer de kwaliteit van de druif op het rendez-vous is, kunnen zeer goede wijnen worden ontwikkeld.

Kortom: in een beschermde vallei in het zuiden van de Champagne, zorgt Champagne Chaseny d’Arce voor cuvées met een unieke persoonlijkheid vooral dank zij de kwaliteiten van een uitzonderlijke Pinot Blanc.