Graham’s Port blijft samenwerken met toptalenten uit Belgische gastronomie

Six Grapes van Graham’s Port en Gentse chocolatier Joost Arijs in zee voor ultieme pairing tussen porto en chocolade. Six Grapes en chocolade, a match made in heaven!

Het was liefde op het eerste gezicht. Een gemeenschappelijke visie op smaak een kwaliteit, gedeelde waarden zoals respect voor de grondstoffen, creativiteit, het permanent nastreven van excellentie : Graham’s Port en de Gentse chocolatier en patissier Joost Arijs gaan samen op zoek naar nieuwe combinaties tussen porto en chocolade. Op vrijdag 9 november bijten Joost en Graham’s Port de spits af tijdens een culinaire workshop in Gent. “België is en blijft een van de belangrijkste landen voor onze portowijnen. Het telt een hoge concentratie fijnproevers die aandacht en interesse hebben in producten die met passie vervaardigd zijn. Tegelijk is België ook een topland van chocolatiers. We zijn dan ook bijzonder verheugd met Joost Arijs deze eerste stap te zetten in een groeiende samenwerking” bevestigt Isabel Monteiro, Market Manager voor Graham’s Port.

Porto wordt door velen gezien als de ultieme wijn voor een moment van echte verwennerij, volgens de traditie wordt de wijn ook gedronken als afsluiter van een maaltijd. Six Grapes, met zijn volle body, intense smaken van zwarte vruchten en aroma’s van braambessen, is een wijn die zich uitstekend paart met chocolade of kazen maar die ook fris op zichzelf is te genieten. Een glas Six Grapes tovert iedere gelegenheid om tot een moment van puur genot.

Deze meermaals bekroonde wijn is de ideale porto ‘voor iedere dag’ voor de Vintage Port liefhebber, hij wordt gebotteld wanneer de wijn nog relatief jong is zodat zijn frisheid en karaktervolle rijkdom wordt bewaard. Deze portwijn kan onmiddellijk geserveerd worden, liefst licht gekoeld tussen 12 en 16 graden. Na opening blijft de fles nog enkele weken goed, zonder dat de porto aan smaak inboet.

Het tijdloze symbool van uitmuntendheid

Six Grapes is vernoemd naar het traditionele symbool dat op de vaten werd geplaatst die de meest kwaliteitsvolle wijn van de Graham’s quintas in de Douro vallei bevatten. Meer dan een eeuw geleden verscheen het motief met de zes druiventrossen op een fles en sindsdien is het een van de meest iconische merken in de portwereld geworden.

Six Grapes komt voort uit de vijf wijngaarden van Graham’s en wordt geproduceerd volgens dezelfde wijnproductietechnieken als Graham’s Vintage Port, de selectie wordt gemaakt uit de wijnen met het hoogste potentieel. Het is een van Graham’s meest karakteristieke portwijnen, gekend voor zijn opmerkelijke kwaliteit, finesse en elegantie.

De voornaamste druivensoorten die aan de basis liggen van deze uitzonderlijke wijn zijn de vier onbetwiste sterren uit de Douro vallei: de aromatische Touriga Franca, de tanninerijke en gebalanceerde Touriga Nacional, de framboos getinte Tinta Roriz en de zoetere Tinta Barroca.

De frisse finale toets, met een fijne aciditeit die voortkomt uit de druiven, is wat een jonge kwaliteitsvolle port typeert. Hierdoor serveert deze wijn zich perfect bij desserten op basis van bessen of met kazen, zoals in combinatie met een oudere cheddar of blauwe kaas. Een andere overduidelijke voltreffer is de pairing met chocolade, Six Grapes gepaard met donkere chocolade is een ware streling voor de tong.