Champagne Ruinart

Ron Arad creëerde voor Ruinart een gelimiteerde editie van vijf genummerde en gesigneerde wijnkoelers. De wijnkoeler met zijn uitgepuurde esthetiek en innoverende vorm is uniek en tegelijk volstrekt functioneel.

Met zijn eeuwige hoed, diep over het hoofd getrokken, en zijn vrolijke, plagende of spottende glimlach is de kleurrijke Ron Arad makkelijk herkenbaar. De ontwerper van de legendarische Rover-fauteuil, de Bookworm-boekenkast, de Well-Tempered-stoel en tal van gebouwen over de hele wereld, waaronder het Design Museum in het Israëlische Holon, heeft alle beperkingen van zich afgegooid. Deze vrijheid siert al zijn creaties, zowel qua vorm als qua inhoud, en wordt ook weerspiegeld in zijn werk voor het champagnehuis Ruinart. Voor Maison Ruinart liet hij zijn vaardigheid in krommingen en metaalbewerking los op een champagnekoeler. In navolging van zijn reeks Press Flowers heeft hij een delicate ovale kom platgedrukt. Van ontwerp tot verwezenlijking was het een bijzondere uitdaging. De elegante plooien doen niet onder voor de mooiste marmersculpturen. Elk stuk is uniek en tegelijk volstrekt functioneel.

Het metaal, Arads favoriete materiaal, moest zowel elegant als soepel zijn. De Orfèvrerie d’Anjou, een familiebedrijf, bleek de logische keuze. Niet alleen sluiten het unieke vakmanschap en de driehonderd jaar ervaring van de onderneming perfect aan bij de filosofie van Maison Ruinart, maar de specialiteit van het huis, massief tin, bleek voor dit kunstwerk ook de ideale keuze: het is makkelijk in vorm te brengen, roest niet en het resultaat is ronduit schitterend. Voor het smelten van het ruwe metaal, het walsen, het draaien, het polijsten en het graveren was hun expertise dan ook een ware troef om alle stappen van het idee van de designer te verwezenlijken.

Met zijn uitgepuurde esthetiek, innoverende vorm en lichtspel is dit object de perfecte oplossing voor een magnumfles van de beroemde ‘Ruinart Blanc de Blancs’. De zuivere chardonnaychampagne wordt eindeloos weerspiegeld in de wanden, terwijl de fles rustig ligt af te koelen tot zijn ideale drinktemperatuur.

De gelimiteerde editie omvat vijf genummerde en door de kunstenaar gesigneerde wijnkoelers in een mooi houten koffertje, met daarin het blazoen van Huis Ruinart gebrand, plus een schoonmaakset, witte handschoenen en een magnumfles Ruinart Blanc de Blancs. De sets zijn te koop bij Maison Ruinart in Reims, bereikbaar op het nummer +33 (0)3 26 77 51 16.

Met deze kunstzinnige creatie geeft Maison Ruinart blijk van zijn resoluut hedendaagse kijk.