Solares de Portugal: Porto, historische havenstad

Portugal samenvatten in enkele bewoordingen is onrecht aandoen aan een land dat uitpuilt van historische, culturele en culinaire monumenten en wetenswaardigheden. Op een oppervlakte van iets meer dan 90.000 km²n driemaal België, vinden we een enorme diversiteit zowel voor het hinterland, aan de soms ruwe kustlijn van de Atlantische Oceaan tot de quasi exotische vakantiestranden van de Middellandse zee.

Onze aandacht gaat ditmaal uit naar Noord Portugal met Porto als historische stad  en uitvalsbasis en dit met de bedoeling een deeltje van het ruime aanbod van de Solares de Portugal te ontdekken. Solares zijn de tegenhanger van de bij ons beter bekende Spaanse Paradores evenwel met het grote verschil dat de authenticiteit behouden bleef en de kleinschalige Solares eerder gastverblijven zijn dan wel grote Paradores hotels. Belangstellenden kunnen de Solares en meerdere rondreizen doorheen Portugal ontdekken in de brochures van Expair Tours, een touroperator die zich op bijzondere wijze in dit soort reizen heeft gespecialiseerd.

Onze tour startte in Porto een van de oudste Europese steden, stad die gesticht werd op de noordelijke oevers van de Douro, een rivier die niet alleen de ganse stad overheerst, maar evenzeer een belangrijke bijdrage leverde voor het openbreken van het verder binnenland. Het historisch centrum is erg leuk, afwisselend en biedt een beter inzicht in de gewoontes van de plaatselijke samenleving. Ze werd in1996 door de Unesco erkend als onderdeel van het toeristisch en historisch werelderfgoed.

Ietwat ten onrechte staat Porto vooral bekend om de Port wijn, het wereldwijde Portugese symbool, symbool dat evenzeer met de historisch evoluties en economische facetten verbonden is. De druiven zijn afkomstig van ranken van de wijngaarden op de heuvels langsheen de rivier en worden in typische bootjes naar de stad getransporteerd. Porto ontdekken staat symbool voor het flaneren langsheen de zonovergoten kaaien, rondkuieren in het stadscentrum en kennismaken met de lokale bevolking, maar evenzeer verdwalen in de donkere, ruime kelder van een van de vele wijnhuizen waar men de heerlijke wijnen meteen kan proeven.

Op een van de vele terrasjes ontdek je naast de nectar ongetwijfeld ook de rijke gastronomie van Porto, deels beïnvloedt door de terugkerende zeevaarders, hoewel het achterland en de vele lokale producenten de culinaire aspecten van Porto steeds in de hand hielden.

Wij genoten van een uitgebreide selectie zeevruchten en schaaldieren op het terras van Terreiro, mar e terra, een mix van een restaurant en snackbar waar je een keuze kan maken uit een vrij ruime kaart. A la minute en à la carte bereide gerechten die je handen en vingers laten aflikken, gewoonweg overgoten met een van de vele typische frisse en witte landwijnen. Onze keuze ging naar een Branco-Alvarinho, 2013, 12.5% alc. vol. met licht groene schitteringen en subtiel aroma van citrusvruchten en witte bloemen met mooie aciditeit en evenwichtige afdronk.

Terreiro – Largo do Terreiro 11-12 – 4050 603 Porto – tel  351-222 011 955

www.solaresdeportugal.ptwww.expairtours.be