Champagne Taittinger

Het huis Taittinger, opgericht in 1734, is één van de weinige champagnehuizen dat nog de naam draagt van haar bestuurders en oprichters. Het familiale karakter van Taittinger staat borg voor een permanent streven naar de hoogste kwaliteit en een volledige eerbiediging van de traditie.

De 276 hectare wijngaarden van Taittinger liggen verdeeld over de beste crus die de champagnestreek te bieden heeft. De wijngaarden bestaan uit 15 verschillende crus en zijn voor 40% geplant met Chardonnay (103 ha), 45% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier. In verhouding tot haar dimensie is Taittinger, van alle grote merken, het huis dat het grootste deel van zijn benodigde druiven van de gereputeerde Côte des Blancs bekomt. Het gebruik door Taittinger van een groot deel Chardonnay geven haar cuvées een bijzonder elegant karakter. Een flesrijping van ongeveer vier jaar in de historische kelders onder de Abdij Saint-Nicaise in Reims, gegraven in het Gallo-Romeinse tijdperk, zorgt voor de onvergelijkbare kwaliteit die de reputatie maakt van Taittinger.

Het kasteel van “La Marquetterie” in Pierry is een van de mooiste eigendommen van Taittinger. Het is op deze plaats dat de benedictijnermonnik, Broeder Oudart, aan het einde van de 17e eeuw sommige geheimen van de gisting van champagne ontdekte. De champagne van het domein, “les Follies de la Marquetterie” is samengesteld uit 45% Chardonnay en 55% Pinot Noir, uitsluitend afkomstig van de wijngaard rond het kasteel. Alleen het sap van de eerste persing wordt geselecteerd. Daarvan wordt een deel gevinifieerd in eiken fusten, waardoor slechts een beperkte produktie mogelijk is. Het volle en harmonieuse karakter onderscheidt zich in deze krachtige en gestructureerde cuvée.

Taittinger Prelude “Grands Crus” is een samenstelling van 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir, uitsluitend afkomstig van 100% “Grands Crus” geclasseerde wijngaarden. Een compositie die een perfecte harmonie biedt tussen de levendigheid en mineraliteit van de Chardonnay, en de krachtige aromatische uitdrukking van de Pinot Noir. Met meer dan 5 jaar lagering in de kelders, blijft de opmerkelijke frisheid dominant aanwezig in deze uiterst fijne cuvée.

Deze twee champagnes completeren perfect een maaltijd uitsluitend begeleid met Champagne Taittinger. Voorafgegaan door een ‘ideaal’ aperitief : de cuvée Brut Réserve Taittinger. Resultaat van regelmatigheid en elegantie, jaar in jaar uit. Deze Champagne Taittinger Brut Reserve, resultaat van de oogst van diverse jaren vertegenwoordigt de familie-eer: Taittinger behoort aldus tot de grootste champagnemerken.