Chassenay d’Arce: 60ste verjaardag

De Algemene Vergadering van 17 mei keurde de ontwikkelingen, initiatieven en vooruitzichten, die in een kader van collectief werk werden genomen om de geest van het Huis te bevorderen. Het wijnhuis is de grootste onafhankelijke coöperatie in de Champagne en de grootste werkgever in de vallei. Chassenay d’Arce, een wijnbouwerscoöperatie opgericht in 1956, verenigt 130 wijnbouwfamilies die 315 hectare wijngaarden bewerken, verspreid over 14 dorpen.

2023 zag de uitdaging om de flessenvoorraad aan te vullen na de kleine oogsten van 2020 en vooral 2021, een succes worden. Als bonus werden nieuwe producten gelanceerd waaronder nieuwe jaargangen en  nieuwe verpakkingen voor het assortiment Les Caractères en een vernieuwde Ratafia Champenois. Een bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt voor de impact van zijn beslissingen, zich inzet voor de duurzame ontwikkeling van zijn activiteiten en zijn vooruitgangsbenadering voortzet.

Chassenay d’Arce, het eerste Champagnehuis dat in 2021 het label krijgt, heeft net het niveau “bevestigd” van het Engagé RSE-label behaald, een sectorale aanpak van Vignerons Engagés. In 2025 moet 80% van de wijngaarden een label hebben en nulgebruik van herbiciden en koolstofneutraliteit behoren ook tot de volgende doelstellingen.

“Dit zijn echte verbintenissen, waarvan het succes vooral het resultaat is van de vastberadenheid om geen compromissen te sluiten met eeuwenoude tradities, respect voor de natuur en de kwaliteit van onze champagnes. Fundamentele waarden en acties voor verbetering: de oorspronkelijke manier van werken wordt voortgezet in dezelfde geest van samenwerking, solidariteit en kennisoverdracht. Er lopen momenteel verschillende projecten, zoals het behoud van de biologische certificering, de vernieuwing van IFS Foodversion 8, de verhoging van de eindscore bij de audit “Vignerons Engagés” en het op peil brengen van de site na de brand in november 2023.

In 2023 heeft het bedrijf zijn autonomie versterkt, met een totaal van 120.000 verkochte flessen voor een gemiddelde prijsstijging van 9,5%, noteerde het 83 nieuwe professionele klanten meer dan in 2022 (meer dan 600 professionele klanten, waarvan 50% wijnhandelaren), 450 nieuwe particuliere klanten en een sterke aanwezigheid in de traditionele wijnhandel en in 30 exportlanden. De verkoop benadert die van 2022, met een stabiele verkoop per bestemming en een stijging van 25% per merk. Er is al nieuwe apparatuur geïnstalleerd in de productie, zoals een emboxeuse en een kleine etiketteerlijn, en er zijn investeringen gepland voor de wijnmakerij in 2024, waaronder een nieuwe Francesca-pomp met volucompteur, een nieuwe wijnkop en renovatie van de persvloer.

Chassenay d’Arce is een verantwoordelijk en toonaangevend bedrijf op het gebied van MVO, dat het aantal gelabelde wijngaarden blijft uitbreiden: 71% van de wijngaarden heeft het label “Vignerons Engagés” (geëngageerde wijnbouwers) en de milieucertificeringen van de boerderijen “Haute Valeur Environnementale” (hoge milieuwaarde) en “Viticulture Durable en Champagne” (duurzame wijnbouw in de Champagne) vertegenwoordigen 37% van de wijngaarden. Tot slot is 7,7 hectare wijngaard biologisch gecertificeerd. Milieuverantwoord inkopen, lagere bedrijfskosten, gecontroleerde energie-uitgaven en 96% van het afval opnieuw gerecycled in 2023.

Nieuwe initiatieven op het gebied van ecodesign worden vanaf eind 2023 toegepast: kortere doppen en afschaffing van kragen ten gunste van materiaalreductie; alle flessen worden gedistribueerd in 100% gerecycled kraftkartons, gemerkt met een kleur op basis van inkt op water en bestaande uit één tussenschot om de hoeveelheid afval te verminderen. Het Huis heeft ook aangekondigd dat het niet langer champagneflessen in dozen zal verkopen, met uitzondering van de Confidentielles cuvées, die worden verkocht in dozen van één materiaal dat 100% recycleerbaar en herbruikbaar zijn. Een van de prioriteiten is het behouden van de IFS Food certificering, verkregen in juli 2020 met een hoger niveau (versie 8), een benchmark, een garantie voor het leveren van veilige en gezonde producten. .

Als afsluiter werd een nieuw Uitvoerend Comité verkozen: Franck Barroy treedt af na 9 jaar als voorzitter en wordt vervangen door Angelique Viardet; Alexis Simmonot en Franck Barroy, worden vice-voorzitters; Frédéric Cuny, penningmeester; Julien Marguenot, secretaris; Baptiste Martinot, lid. Florent Piot en Gautier Parison treden toe tot de Raad van Bestuur als Bestuurders stagiair