Château Camus

De wijngaarden van het Château Camus, eigendom van de SCEA Vignoble Larriaut-Chevalier, bevinden zich nabij Langon en worden beheerd door Christine Larrait en Christian Chevalier.

Het domein is eerder beperkt en telt slechts 10ha wijngaarden, zijnde 6.3 ha voor rode wijnen en 3.5 ha voor witte wijnen. De wijnstronken genieten volop van de lokale terroirs van de Graves en de rijke ondergronden die hier worden weergevonden. De gemiddelde ouderdom is 35 jaar, er zelfs een perceel van nagenoeg 1 ha waar wijnstronken van meer dan 80 jaar worden weergevonden, perceel dat elk jaar opnieuw zorgt voor kwaliteitsvolle druiven en borg staat voor superbe wijnen. Door zijn uitstekende ligging kan het domein mooie florale en fruitige witte wijnen aanbieden, terwijl de rode wijnen opvallen door hun levendig karakter en de lange bewaartermijnen.

In lokale kringen circuleert het gerucht dat dit domein wellicht de oudste wijngaard van de ganse regio Bordeaux is aangezien de eerste wijnstronken hier meer dan 2000 jaren terug werden aangeplant.

De actuele eigenaars willen zich voor beide wijntypes concentreren op twee soorten ranken, telkenmale met een 50/50 verhouding. Momenteel bestaat het aanbod voor de witte wijnen uit 60% Sémillon en 40% Sauvignon Blanc, goed voor een jaarlijkse productie van 175hl zijnde ruim 20.000 flessen. Voor de rode wijnen bestaat het assortiment uit 65% Cabernet Sauvignon en 35% Merlot, hier bedraagt de jaarlijkse productie 350 hl of 40.000 flessen. De vinificatie gebeurt voor beide wijnen in inoxkuipen met gecontroleerde temperatuur, enkel de eindrijping voor de Cuvée prestige vindt plaats in eiken vaten.

Op de proeftafel Château Camus Blanc 2014

De druiven voor de witte Camuswijnen worden handgeplukt met een eerste selectie in de wijngaard, een tweede selectie volgt aan de chai. Na een pneumatische persing worden de wijnen gefermenteerd in inoxkuipen onder een gecontroleerde temperatuur die schommelt tussen de 18 en 20°C.

In het glas spreidt de wijn een mooi gele kleur tentoon die duidelijk gouden tintelingen creëert. In de neus aangename toetsen en aroma’s van wit fruit met vluchtige honigtoetsen. In de mond zorgt de wijn voor soepelheid en volume waarbij een lichte mineraliteit aan bod komt, met in het middenpalet aroma’s en smaaktoetsen van wit fruit met enkele mooie accenten van peer. Bij afdronk zorgt hij voor een opvallende en attente frisheid en fijne, aangename eindtoetsen.

De Château Camus Blanc 2011 is een jonge, fruitige wijn die men meteen kan drinken, een wijn die perfect past bij zeevruchten en vis, maar ook als aperitief een leuk alternatief kan vormen. Het is best een gezellig wijntje dat thuishoort op een zonnig terras.

Op de proeftafel Château Camus rood 2009 

In tegenstelling met de druiven voor de witte wijnen, gebeurt de oogst van de druiven voor de rode wijnen grotendeels mechanisch. Het zijn voornamelijk de trossen van de oudste wijngaarden en de selecties voor de cuvée prestige die ook voor de rode wijnen handgeplukt worden.

De selectie van de mechanisch geoogste druiven gebeurt handmatig in de chai en dit volgens de traditionele perceelsgewijze oogst. Vinificatie en maceratie gebeuren in temperatuur gecontroleerde inoxkuipen. De rijping van de rode wijnen vindt voor 85% plaats in ondergrondse cementen cuves, terwijl de prestigewijnen minstens 14 maand in eiken vaten rijpen.

In het glas vinden we een mooi volle rode kleur terug met lichte robijntoetsen, wijn die in de neus aroma’s van zwart fruit en zoethout ontwikkelt. Ietwat complex worden de toetsen van zoethout regelmatig door vluchtige aksenten van tabak doorbroken.

In de mond komt het zwart fruit opnieuw tot uiting met vleugjes van pruimen, toch blijft de wijn evenwichtig en soepel met fijne tannines. Ook bij de afdronk komen de toetsen van pruim opnieuw tot ontwikkeling afgewisseld met mooie tannines, de lange soepele eindtoetsen blijven alleszins zeer harmonieus.

Deze Château heeft ongetwijfeld nog een bewaartermijn van 10 jaar voor zich en past uitstekend bij wit en rood vlees, maar past evengoed bij kazen.