Restaurant Amen – Brussel

Met de opening van restaurant Amen treedt sterrenchef Pascal Devalkeneer in de voetsporen van vele van zijn stergenoten. Met zijn tweede nieuwe stek die hij toevertrouwt aan Hadrien Franchoo, gevormd in Le Chalet de la Forêt, opteert hij voor een heilzame retour naar eenvoud en huiselijke warmte.

Met een keuze uit 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten en 4 desserts met enkele seizoensuggesties als extra’s, serveert hij eenvoudige maar erg lekkere bereidingen, waaraan weliswaar een prijzig label is verbonden.

Voor de sobere, maar toch luxueuze inrichting, deed Pascal een beroep op architecte en juwelenontwerpster Pili Collado. Rijkelijk marmer wordt afgewisseld met eenvoudige houten tafeltjes en rieten stoelen, afkomstig van geselecteerde designers. De houten vloer warmt het moderne, kille interieur slechts gedeeltelijk op en kan niet voorkomen dat meerdere elementen van deze ruwe bolster nog duidelijk moeten worden gepolijst. Pas dan kan de schelp openbarsten en het geheel uitmonden in een behoedzame en heilzame finesse. Het terras krijgt een futuristische overkapping en look en is getooid met design meubilair.

Met het nieuwe restaurant legt Pascal Devalkeneer een link met de Bistro du Mail, het restaurant waar het voor hem allemaal begon. Een link ook naar eenvoud en een plek waar je met vrienden gezellig kan tafelen. De keuken combineert dan ook eenvoud met prijs-kwalitateit en zorgt voor bereidingen, met mooie decoratieve toetsen en seizoengebonden garnituren. Bereidingen die uitpuilen van geurige aroma’s en erg smaakvol overkomen, hoewel het bord soms een tikkeltje gevulder mocht zijn.

Wij genoten bij onze proeverij  van bretoense gemarineerde sardientjes in een pittige olijfolie en getooid met Aja Blanco, leuk knapperig met fruitige kruiden en smaakvol waren de geroosterde champignons getooid met provencaalse vijgen en een verse polenta.

De toast ganzenlever met zwarte en bengaalse peper was gewoonweg heerlijk, eenvoudig maar leuk knapperig. Het stukje kalfszwezerik bleef bijzonder klein maar was super krokant met geurige kruiden en leuke pommes grenailles. Als afsluiter een typische madeleine biscuit licht gegratineerd en getooid met ijs van melklammetjes. Globaal pittige en geurige aroma’s en smaakvol.

Restaurant Amen – Franz Merjaystraat 165 – 1050 Brussel

Tel 02-217 10 19 – open van dinsdag tot en met zaterdag van 12 -14.30 en van 1+-9 tot 22.30. www.restaurantamen.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  modern en luxueus decor

eerder kil interieur met design meubilair

pittige decoratieve gerechten

smaakvolle bereidingen

delicate smaaktoetsen