Tot diep in de XVde eeuw was de baronnie van Portets de leenheer voor de boeren die de gronden bewerkten en de versterkte vesting op de oevers van de Garonne de nodige uitstraling gaf.
Baron de Montferand nam er vervolgens zijn intrek en bouwde het domein verder uit. Zijn nazaten verkochten het in 1587 aan Guillaume de Gasq die ook de adellijke titel verwierf. Toen het laatste familielid zonder opvolging in 1781 stierf kwam het domein testementair toe aan Valdez de Lessart die de erfenis als een ondraagbare last beschouwde en het 4 jaar nadien verkocht aan de familie Séguineau de Lognac. Deze adellijke familie genoot naam en faam en mocht in 1808 zelfs keizer Napoleon verwelkomen toen hij op terugtocht van zijn zegetocht in Spanje, feestelijk in de wijnstad Bordeaux werd onthaald. Toch raakte het domein samen met het keizerrijk in verval.
Pas in 1956 duikt het domein terug op in de wijngeschiedenis door de aankoop van Jules Théron, landbouwingenieur en president van de Algemene raad in Oran. Totaal verwaarloosd, mede door de Duitse bezetting in de 2de wereldoorlog, zorgt hij samen met zijn zoon Jean Pierre, landbouwingenieur en oenoloog voor de heropbouw van het domein en geeft hij het een nieuwe elan.
De wijngaarden brengen opnieuw mooie eindproducten en het kasteel krijgt zijn vroegere glans terug. Zijn kleinkinderen Marie Helène Yung-Théron en Pierre Jean Théron bouwen momenteel de heerlijkheid verder uit en willen het net als de familie Séguineau de Lognac tot een modeldomein uitbouwen.
Kwaliteitswijnen zijn voor Marie Helène een must, maar zij wil het eveneens als een onmisbare schakel in het oenotoerisme integreren. De eigen aanlegkade op de Garonne is voor haar een middel om wijntochten met platbodems vanuit Bordeaux te organiseren. Wijntochten waarbij zowel toeristen als wijnliefhebbers tal van grote namen en domeinen van de unieke terroirs van de Graves kunnen ontdekken.
Op de proeftafel Château Portets wit
De witte wijnen van Château de Portets worden geteeld op zowat 5 ha en bestaan deels uit Sémillon 60%, Sauvignon 30% en 10% Muscadelle.
Ruim 5000 stronken per ha met een gemiddelde ouderdom van 25 jaar bieden op de graveleuse gronden met ronde keien en argilo-silicieux ondergrond een rendement van 40hl/ha, goed voor een jaarproductie van 24.000 flessen. De oogst gebeurt manueel en de bessen krijgen een pelliculaire-maceratie van 8 uur vooraleer ze zowat 6 maand rijpen.
In het glas toont deze AOC Graves blanc een mooie geel groene teint, vrij stevig en nobel met genereuse tintelingen. In de mond vertoont de wijn een grote complexiteit, met olfalactische toetsen die voor gegrilde en gerookte aroma’s zorgen met lichte accenten van witte vijg, ananas en bloedperzik.
In de mond krijgen we een mooi evenwicht op basis van een sprankelende frisheid, die de betere Graveswijnen kenmerken. Charmante, elegante, lichtjes sensuele afdronk boordevol weelde en generositeit.
Op de proeftafel Château de Portets rood
De rode wijnen krijgen ruim 18 ha ter beschikking. De aanplantingen op de typische terroirgronden van de Gravesstreek, 5000 stronken per ha, bestaan uit 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet Franc. De gemiddelde ouderdom bedraagt 30 jaar en de rijke wijngaarden zorgen voor een productie van 49hl/ha.
De oogst verloopt deels mechanisch, deels manueel, op basis van voorafgaande selecties zodat alle processen in optimale omstandigheden kunnen verlopen. Het vinificatieproces bevat een cuvaison 24 à 30 dagen, een fermentatie 4 à 5 dagen en een maceratie tussen de 20 en 25 dagen met thermische temperatuurcontroles in de cementen cuves. De eindrijping van 12 maanden vindt volledig plaats in eiken vaten.
In het glas vertoont de wijn een stevige rode kleur, boordevol genuanceerde tinten. In de neus krijgen we aroma’s van rijp rood fruit met genereuze tannines maar toch een aangenaam evenwicht.
In de mond komt de ronde volheid vrijwel onmiddellijk tot uiting, samen met de sterke persoonlijkheid en het fruitig karakter. In het middenpalet voelt de wijn vlezig en rijk terwijl hij bij de afdronk zorgt voor subtiele eindtoetsen van rood fruit waarbij het hout volledig op de achtergrond wordt gedrongen, aspect dat zijn aantrekkingskracht vergroot.
Sinds 2002 biedt het domein met de AOC Graves rouge ‘Finesse de Portets’ op initiatief van Marie Helène, een tweede wijn aan. Deze melange van 75% Merlot en 25% Cabernet Sauvignon is duidelijk afgestemd op het vrouwelijk cliënteel. Pluspunten zijn het parfum en de finesse, gepaard aan een subtiele generositeit die uitwaait in een rijke fruitige elegantie.