Château Doyac, Cru Bourgeois Haut-Médoc, biodynamische bio-wijn

Na een carrière in de internationale danswereld keert Max de Pourtales in 1998 terug naar zijn bordelaise roots met de aankoop van Château Doyac, château dat een cru bourgeois AOC Haut-Médoc-wijn produceert. Ook voor zijn echtgenote Astrid is dit nagenoeg aaneengesloten domein van 27 ha, gelegen op argilo-kalkachtige terroirs in Saint-Servin de Cadource een figuurlijke hartenbreker.

De wijngaarden bestaan uit 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon druiven. Na hun installatie op het domen beslissen ze vrij snel om een grondige renovatie door te voeren, zowel in de wijngaarden als in de chai. Ondanks de waardering voor hun wijnen willen ze de kwaliteit nog verbeteren met respect voor de plant en het leefmilieu. Vorig jaar besliste Max om de wijngaarden volgens de normen van de biologische landbouw uit te baten, een eerste stap, gezien men tegen 2019 beoogt om het bio-dynamische Demeter certificaat te behalen.

De omgeving van Château Doyac geniet reeds van een grote biodiversiteit door de aanwezigheid van bosrijke zones, hagen en paardenfokkerijen. Met het Demeter-certificaat wil Château Doyac trouwens een voortrekkersrol spelen binnen de appellatie Cru Bourgeois. De transformatie in bio-dynamische cultuur houdt een aantal risico’s in maar eveneens uitdagingen, er zijn extra arbeidskrachten nodig, de terroirs moeten met de nodige zorgen worden onderhouden en er is een grotere aanwezigheid op de terroirs vereist. Logisch aldus Max, de terroirs zijn een levende voedingsbodem en het bio-dynamisme biedt tal van mogelijkheden voor een betere ondergrond waardoor ook betere wijnranken worden bekomen. Voor de wijnbouwer een uitstekende gelegenheid om zijn wijnpassie nog intenser te beleven.

Ondertussen heeft Clémence, de 25-jarige dochter van Max en Astrid na haar studies oenologie en binnen- en buitenlandse stages, het familiaal domein vervoegt. Samen met hun team en raadgevingen van Eric Boissenot, ijveren ze voor nog betere wijnen die dankzij hun evenwicht en frisheid, meer dan ooit de wijnliefhebbers  moeten bekoren en de appreciaties die ze het voorbij decennium wisten te veroveren, moeten verstevigen en uitbreiden.

www.chataudoyac.fr