Château de Cassana – Haut Médoc

De passie voor wijn wordt van generatie op generatie overgedragen, een vaststelling die ook in de creatie van Château de Cassana, 2005, tot uiting komt. Jean Marie Autet is technisch directeur in twee wijnhuizen die tot de Cru Bourgeois behoren, zijn zoon Fabien kreeg eveneens een opleiding in de wijnsector en is actief als keldermeester in de regio Pauillac.

Voldoende elementen dus om tot de oprichting van een eigen Château over te gaan. Bescheidenheid is hier troef en het wijnhuis beschikt over een domein van amper 2 ha groot. Achterliggende bedoeling van de eigen productie is aldus Fabien nieuwe combinaties uit te testen en permanent de kwaliteit te verbeteren om tot een quasi exclusieve wijn te komen. Het beschikbare terroir rust op een ondergrond van gravilo sableux residuen in Saint Sauveur in de buurt van grote wijnhuizen. Voor het eigen wijnhuis selecteerde Fabien maar liefst 5 wijnrassen, Cabernet Sauvigon, 52%, Merlot 34%, Cabernet Franc 6%, Petit Verdot 6% en een typisch regionaal wijnras, nl Carmenère, 2%, selectie die het mogelijk maakte om tot 10.000 ranken/ha aan te planten. De teelt gebeurt volgens de principes van een verantwoorde landbouw met sterke biologische invloeden. De oogst gebeurt volledig manueel en, aldus Fabien, ‘à l’ancienne’.

Deze traditionele elementen worden ook weergevonden in de naamgeving van het domein. In de 17/18de eeuw maakte de Italiaanse schilderfamilie Cassana, afkomstig uit een piepklein en vergeten dorpje furore. In meer recente periode duikt de naam op in de verhalen ‘games of thrones’, en gaat het om een sterke dame die, in moeilijke periodes de nodige ruggensteun biedt aan haar partner. Wellicht een hint naar de echtgenote van Jean Marie en moeder van Fabien.

Na de opstart van de eigenwijngaarden moest ook naar een chai worden uitgekeken. De drie eerste vinificaties vonden dan ook plaats in de installaties van een bevriende wijnbouwer. Ondertussen werd een eigen chai, opslagruimte en degustatieruimte gebouwd waarin eveneens een gîte met twee kamers werd ondergebracht zodat een koppeling met het oenotoerisme mogelijk wordt.

Bij de manuele oogst gebeurt een eerste selectie aan de ranken zelf, deze maakt het mogelijk om enkel de trossen met ideale maturiteit te oogsten, maar vergt anderzijds meerdere bezoeken aan de wijngaard, werkwijze die enkel bij kleine percelen van toepassing is. De inbreng van Carmenère geeft de wijnen alvast een typisch accentje van de Médoc mee met lichte, kruidige toetsen. Het rendement bedraagt 40-45 hl/ha goed voor een productie van 8 tot 10.000 flessen per jaar.

De wijnen van Château de Cassana kenden alleszins een gul onthaal zowel door  privé-verbruikers als door specialisten, de vele medailles behaald tijdens internationale wedstrijden bewijzen alvast de hoogstaande kwaliteit van de wijnen. Ondertussen wil Fabien het domein uitbreiden en beoogt de aanplanting van nieuwe ranken op een nabuurliggend terrein van zowat 1ha.

Proefnotities:

Château de Cassana 2012: mooie robijnrode wijn in het glas met glanzende violetkleurige glinsteringen. In de neus accenten van gegrilde en gekruide noten, doorweven van hints van donkere kersen. Subtiele toetsen van zoethout en leder. In de mond aangename en volronde aanzet, licht vettig met vluchtige toetsen van hout. Globaal fijne tannines met lange afdronk, karaktervolle wijn met harmonieus evenwicht.

Château de Cassana 2016: leuke kleur, met mooie aroma’s van rood en zwart fruit, subtiele kruidige accenten en mooie finesse. Krachtige maar elegante aanzet in de mond, karaktervol met mooie structuur en ontluikende complexiteit, lange afdronk. www.chateau-de-cassana.com