Château Saransot-Dupré verkozen tot beste Cru Bourgeois 2017

Tijdens Vinexpo 2017 werd, in aanwezigheid van Olivier Cuvelier, president van de Crus Bourgeois du Médoc, Jacques Dupont journalist ‘Point’ en Mark Wilford, peter van de editie 2017, de cru bourgeois van Château Saransot-Dupré in Listrac, tot laureaat gekroond.

Maar liefst 167 crus bourgeois werden voor deze wedstrijd aangeboden en blind geproefd op vintage 2014. Ruim 80% van de juryleden koos voor Château Saransot-Dupré. “We zijn bijzonder gevoelig voor wijn aan betaalbare prijzen, die bovendien een heerlijke tafelgezel is”, zegt Jacques Dupont. Mark Wilford vervolledigt, “de geproefde wijnen waren van een zeer hoog niveau. De winnaar maar ook de andere Crus Bourgeois hebben een unieke waarde in de wijnwereld. ”

Château Saransot-Dupré wordt gekenmerkt door zijn uitgesproken karakter met zijn typische druivensoorten uit de regio Listrac met overwicht van de Merlot en een derde Cabernet Franc, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. “Deze wijn is geen monster, maar een zo evenwichtig mogelijke wijn, een combinatie van gulzigheid en mooi garde ” verduidelijkt Yves Raymond, eigenaar van Château Saransot-Dupré.

Antoine Médeville (OENOCONSEIL) is de oenoloog van Château Saransot-Dupré sinds de vintage 2007. Hij verfijnde samen met Yves Raymond de oogst-data en greep zo nodig in op strategische momenten zoals het wijnmaken, en de natuurlijke assemblage. Deze award is voor hem het resultaat van een nauwe samenwerking waardoor Château Saransot-Dupré een grote regelmaat én in de productie én in de kwaliteit van de wijnen bereikt.

Château Saransot-Dupré, sinds 1987 onder leiding van Yves Raymond is gelegen in de gemeente Listrac-Médoc. De bodem bestaat meestal uit klei en kalksteen. Saransot klei wordt sinds mensengeheugenis beschouwd als de meest kwalitatieve Listrac vanwege het hoge gehalte aan zand en slib, met een hoge permeabiliteit. Château Saransot-Dupré produceert ook een witte wijn uitmuntende reputatie, die wordt gekenmerkt door wit fruit, levendigheid en geurige aroma’s.

De Raymond-wijnen: een boeiend familieverhaal. De familie Raymond staat in Listrac bekend als wijnmakers sinds 1750. In 1875 kochten zij de listracaises wijngaarden van Dupré. Het einde van de negentiende eeuw met de verwoestingen door de  phyloxera en schimmel bracht hen aan de rand van de afgrond. Mary RAYMOND, een energieke weduwe, waarvan de moed en talenten als wijnmaker symbolisch zijn  houdt Saransot–Dupré overeind. Het landgoed is nu in handen van haar achterkleinzoon Yves Raymond, afgestudeerde oenoloog.

Prijs incl. btw: Châateau Saransot-Dupré 2014: 15 € TTC