Belgisch “lambassador” Cedric de Mey geeft zijn lekkerste ‘lamstips’ mee voor de zomer!

 

De zomer is eindelijk in zicht. Het Europees kampioenschap brengt heel België in de zomersfeer. Barbecues onder vrienden en openluchtevenementen wisselen elkaar af. “Make it fun, keep it simple” is het motto. Een van de meest opvallende gasten zou weleens het Europees lam kunnen worden.  Lamsvlees is simpel, fun en wordt bijzonder gelust bij mooi weer.

Cedric De Mey, de Belgische Lambassador: Hij is nog maar 32 maar kan al een prestigieus curriculum voorleggen. Deze jonge chef verdiende zijn sporen bij Wout Bru en werkte ook in dienst van andere topchefs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat drie beroepsverenigingen ter promotie van schapenteelt, de Franse, Interbev ovins, de Ierse Bord Bia en de Britse Eblex, hem kozen om het boegbeeld te worden van de Europese campagne ter promotie van lamsvlees, “Lam. Lekker, makkelijk, fun”, die medegefinancierd door de Europese Unie.

Het talent van Cederic wordt unaniem erkend en geprezen, maar zijn eigen visie op de keuken van de toekomst vallen evenzeer in de smaak bij de initiatiefnemers van deze campagne. Authenticiteit, verantwoorde teelt, aandacht voor seizoensgebonden en Europese producten, al deze elementen hebben ervoor gezorgd dat Cederic met enige fierheid de campagne in zijn eigen land mag belichamen.

Enkele weken geleden richtte De Mey zijn eigen bedrijf op, gespecialiseerd in evenementiële gastronomie, By-Ce Events. Voor Cederic belooft deze zomerperiode bijzonder druk te worden, met verschillende culinaire evenementen die elkaar in hoge snelheid opvolgen. Lamsvlees maakt hierbij ongetwijfeld deel uit van zijn laatste recepten en creaties.

Europees lam, verrukkelijk lekker zomers vlees:

Gegrild, op de barbecue, samen met zomergroenten,…. Lamsvlees heeft voor Cederic  zeker zijn plaats op de vakantietafel. “De structuur en de smaak van lamsvlees zorgen ervoor dat het in de zomer bijzonder gesmaakt wordt. De beste cuisson voor lamsvlees is rosé : bakken, garen in de oven  en dan langzaam rusten onder zilverpapier” suggereert Cederic.

“Lamsgehakt op spiezen boven houtvuur gegrild of een heerlijke lams carré met thym of rozemarijn” Cederic heeft geen moeite om snel recepten te geven voor zomerse lamsgerechten.

“Stukken die zich ook lenen tot grillen, zoals lamsbout of ribstuk, in stoofschotels met verse tomaten, courgettes of  aubergines, zijn ook top als je het wat langzamer aan wil doen”.

Europees lamsvlees: mooie dagen in het vooruitzicht:

De zomer staat voor de deur en lamsvlees wordt dus een geprivilegieerde partner op de vakantietafel. Maar lamsvlees, dat nog vrij onbekend is bij vele gezinnen, beschikt over alle troeven om ook duurzaam in de smaak te vallen bij de Belgische consumenten.

“Lamsvlees mag dan ook niet de goedkoopste zijn, zijn smaak en heel zachte structuur maken er een ideaal soort vlees voor de toekomst. Wij evolueren naar een minder grote consumptie van vlees in het algemeen, in gewicht per portie, maar de kwaliteit en het smaakplezier zullen des te belangrijker worden” verduidelijkt Cederic.

Lamszadel, boter met tijm en rode wijn, groentegratin:

Bereiding en kooktijd: 90 minuten

Benodigdheden voor 4 personen: 1lamszadel, 10 takjes tijm, geritst, 1 sjalot, fijngesnipperd, 200 ml rode wijn, 150 g boter, 4 aardappelen (Bintje), 2 wortelen, geschild, 1 courgette, 1 rode paprika, geschild, ½ liter room, gemalen kaas, 1 teentje look, peper en zout

Kook de rode wijn in samen met de sjalot tot bijna al het vocht verdwenen is. Laat afkoelen en meng met de boter en  de geritste tijm, kruid met peper en zout. Maak er rolletjes van in zilverpapier en bewaar in de koelkast tot deze hard geworden zijn, snijd dan in plakjes.

Bak de lamszadel langs beide zijdes en gaar verder in de oven op 190°C ongeveer 45 minuten tot een uur.

Voor de groentegratin: Snijd de aardappel, courgette en wortel in fijne plakjes, de geschilde paprika in reepjes. Leg in een vuurvaste schaal om beurt plakjes aardappel, courgette, wortel en paprika. Laat de room opkoken samen met een geperst teentje look. Kruid het room mengsel goed af met peper en zout en stort over de groentjes in de schaal. Strooi er de gemalen kaas over en gaar in de oven ( 1 uurtje ongeveer). Test de gaarheid met een scherp mesje.

Laat de lamszadel even rusten onder zilverpapier. Snijd de lamszadel in fijne plakjes en serveer met de groentegratin en de plakjes rode wijn boter.

Nog enkele tips van de talentvolle jonge, Belgisch Lambassador:

1. Lam en look gaan perfect samen. Prik bij voorkeur de look niet in het vlees maar laat enkele ongepelde teentjes look naast het vlees meebakken.

2. Olie het vlees met een kwastje in alvorens het te bakken. U kunt het ook laten marineren in een olie die je lekker geparfumeerd hebt met aromatische kruiden (basilicum, tijm, salie, rozemarijn, dragon, munt…).

3. Om een stuk lamsvlees op de grill of een braadstuk om te draaien, gebruik je beter een spatel dan een vork. Door in het vlees te prikken gaat het namelijk zijn sap verliezen.

4. Om een koteletje perfect te grillen begin je met een hevig vuur, waarna u op een zachter vuurtje verdergaat: als je het vlees eerst schroeit blijft het binnenin sappig.

5. De typische smaak van lamsvlees valt perfect te combineren met de smaak van munt, citroen of gember. Daarenboven kan je met deze ingrediënten heerlijke marinades maken.

6. Lamsvlees wordt veelal gecombineerd met groenten. Krielaardappelen, kerstomaatjes, erwten of gratin dauphinois maken je gerecht helemaal af.