Chef Yannick van Aeken (ex-Noma) opent restaurant in hartje Brussel

Op 29 februari 2016 openen de deuren van het Brusselse restaurant Humphrey. Achter het fornuis staat chef-kok Yannick Van Aeken. Het nieuwe restaurant heeft zijn naam te danken aan de bekende acteur Humphrey Bogart en het citaat ‘Play It Again Sam’ dat refereert naar de film Casablanca. Humphrey heeft namelijk zijn intrek genomen nabij het Stripmuseum, in het gebouw waar ook het onafhankelijke platenlabel [PIAS] (‘Play it again, Sam’) is gevestigd.

Humphrey is het nieuwe, langverwachte project in hartje Brussel van chef Yannick Van Aeken en Glen Ramaekers. De basis is een keuken die indruk moet maken. Yannick werkte zes jaar bij het legendarische restaurant Noma in Kopenhagen en was er vier jaar de souschef van Rene Redzepi. Daarvoor werkte hij ook nog in het Baskische toprestaurant Etxebarri.

Na enkele pop-ups is Yannick nu klaar voor een nieuw project waar hij volledig zijn eigen ding kan doen. Bij Humphrey hoeft men geen Noma-toestanden te verwachten, maar eerder een keuken waar de ‘gewone’ culinaire wereld en de topgastronomie elkaar raken. Yannick Van Aeken: “In de keuken gaan we vaak werken met vergeten groenten, die we op termijn ook zelf zullen kweken. We laten ons ook inspireren door  impressies die we hebben opgedaan tijdens onze reizen. Eén ding is zeker: we gaan ons niet in een hokje laten duwen.”

De 30-jarige chef en zijn team zullen bewijzen dat de Brusselse streekgastronomie mooi gecombineerd kan worden met exotische en zelfs mondiale invloeden. Op het menu staan zowel frisse als verrassende gerechten met uitgesproken smaken, die gecombineerd worden met andere streekproducten, originele wijnen, ambachtelijke bieren van o.a. Brussels Beer Project en brouwerij De Triest.

Zakenpartner Glen Ramaekers, een oud-student van hotelschool Ter Duinen in Koksijde, baatte jarenlang ’t Archief in Hombeek uit. Nadien was hij actief als vertegenwoordiger bij Swaffou en Claessens. Hij promoot al jaren de Filipijnse rum Don Papa, die afkomstig is uit de geboortestreek van zijn moeder. Zijn productkennis komt bij Humphrey’s goed van pas. Glen: : “In het restaurant hanteren wij trouwens een totaal nieuwe, innovatieve aanpak, die draait rond duurzame, gezonde en ecologisch verantwoorde producten.” Vincent Sibourg doet bij Humphrey de zaal. Hij is ook geen onbekende in de restaurantwereld, want 19 jaar lang was hij maître d’hôtel van restaurant Sea Grill.

De kruiden, het fruit en de vergeten groenten die in de keuken van Humphrey verwerkt worden, zullen in de binnentuin van het restaurant alsook op de vier hectare grond in het Mechelse gekweekt worden. Er wordt zelfs aandacht besteed aan eetbare sierteelt. In dit verband zal Humphrey nauw samenwerken met Bart Belmans van Sanguisorba, een kleinschalige kwekerij in Ranst die gespecialiseerd is in het kweken van kruiden en wilde planten.

Humphrey zal geopend zijn voor lunch en diner maar ook voor een verzorgd ontbijt. Julie De Block staat tussen 8 en 11 uur ’s morgens in voor de ontbijten met heerlijke kwaliteitskoffie. Alles wordt ter plaatse bereid met zoveel mogelijk organische, natuurlijke producten die symbool staan voor onthaasting. Het restaurant biedt plaats aan 35 personen. Aan de bar kan je terecht voor een aperitief of cocktail. De Brusselse architect en cafégoeroe Frédéric Nicolay stond in voor de inrichting. Het karaktervolle interieur combineert hout met groene tinten.

Humphrey – Restaurant & Much More – Sint-Laurensstraat 36-38 – 1000 Brussel

 

Info & reservaties via www.humphreyrestaurant.com