Cigalus Blanc IGP Pays d’Oc

“Er zit meer filosofie in een fles wijn dan in alle boeken.” Louis Pasteur.

Heerlijk bij het aperitief en perfect voor uw voorgerechten met vis. Het domein Cigalus strekt zich uit over 75 hectaren in het warme en zonnige mediterrane klimaat. Dit zorgt voor een vroege rijping van de diverse druivenrassen. Het gaat om biodynamische wijngaarden en een terroir die rust op een zandsteenlaag waarvan het zand veel water draineert en het ook bijhoudt. Het water komt van diverse bronnen, waaronder de beek Aussou die zowat de grens van het domein vormt. Deze natuurlijke troeven moeten worden beheerst door een korte snoei en de constante aandacht voor de dynamiek van de wijngaard. Maar dit alles zorgt ook voor een grote ampelografische vrijheid, tussen de vroegste en de latere druivensoorten.

Deze uitzonderlijke terroir zorgt voor een kostbaar erfgoed en een zeer verfijnd aromatisch profiel. Kortom, deze wijn is een ideale metgezel voor feestelijke gerechten. Deze in hart en nieren mediterrane wijn staat voor een meteen fascinerende rijkdom en complexiteit, harmonieus en tegelijk toch wat tegendraads. Met toetsen van lavendel en roze pompelmoes tot het minerale van vuursteen die uitmonden in enige luchtigheid na het delicate van getoast hout dat er wonderlijk goed bij past.

De Cigalus Blanc heeft een goudgele, tintelende en heldere kleur, een intense neus van rijpe citrus, witte perzik, honing en gedroogd fruit. Hij blijft lang in de mond en voelt zijdeachtig, rijp, vol en streelt het gehemelte met tinten van vanille, toast, boter en exotisch fruit. Deze combinatie van smaken en aroma’s komt in de Cigalus Blanc samen tot een perfect evenwicht bij snel gebakken sint-jakobsschelpen, vis met saus of het aperitief. Men serveert hem best aan 11°C.

Voorstelling van het domein

Gérard Bertrand was er al heel jong van overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur moet verlopen. Alleen dan kan een wijn de eigenheid van de terroir weerspiegelen en uitgroeien tot een grote wijn. Hij koos in 2002 dan ook voor biodynamische wijnbouw op het Domaine de Cigalus, in Bizanet in de Aude (vlakbij Narbonne). Deze aanpak geeft de energie van de bodem een centrale rol in het proces. De interventies in de wijngaard (snoeien, ploegen, enz.) en in de kelder gebeuren op basis van een kalender die hoofdzakelijk steunt op twee sterren: de maan en de zon. Het Domaine de Cigalus staat voor de wil om een aparte wereld in de wijnbouw te creëren. Deze teeltmethode zet de mens immers aan een diep respect te tonen voor de natuur en haar omgeving. Edele rode en witte druivenrassen ontluiken zich hier op een uitzonderlijke en originele manier met behoud van hun mediterrane authenticiteit en de identiteit van de Languedoc-wijnen. Het domein kreeg in 2010 het Demeter-label (kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding).

“We leven op deze Aarde en dan is respect voor haar het minste wat we kunnen teruggeven, toch? Hier in Cigalus verzoenen en herbronnen we ons samen met de Aarde”, zegt Gérard Bertrand in “Le Vin à la Belle Etoile” (titel van het boek dat hij schreef over zijn werk en filosofie).

Praktisch

Cigalus Blanc IGP Pays d’Oc : 31,99€ /fles (aanbevolen verkoopprijs – incl. btw) – Beschikbaar op www.vascogroup.com en https://boutique.gerard-bertrand.com/ Te koop in de wijnhandel of rechtstreeks op het Domaine l’Hospitalet, 7/7 van 9 tot 19u.