introduceert een gedurfd nieuw cocktailmenu
Marigold, de stijlvolle cocktailbar in de schaduw van het Antwerpse Plantin-Moretus Museum, breekt opnieuw met conventies. Onder leiding van eigenaars David Vanheesbeke en Nicolas Oorts wordt een volledig nieuw cocktailmenu gelanceerd, dat grenzen verlegt met onverwachte smaakcombinaties, innovatieve texturen en verfijnde technieken. In samenwerking met hun nieuwe bar manager Elias Belmans laat Marigold een gedurfde wind waaien door de Belgische cocktailscene.
Een nieuw tijdperk
Bij Marigold worden tradities niet geschuwd, maar ook niet klakkeloos gevolgd. Voor het nieuwe menu werden alle voorgaande signature cocktails resoluut van de kaart gehaald. In hun plaats komt een selectie die speelt met foraged kruiden, seizoensgebonden ingrediënten en doordachte technische bereidingen. “We hebben gekozen voor een menu dat uitdagend is, zonder dat complexiteit een gimmick wordt,” legt Nicolas uit.
Mocktails krijgen ook een prominente plaats, met verfijnde creaties die gelijkwaardig zijn aan hun alcoholische tegenhangers. Een goed voorbeeld van de technische innovatie is de “Caprese” cocktail, waar de klassieke Italiaanse salade wordt vertaald naar een glas, met een foam van burrata. Of wat dacht je van de “Foraged Dry Martini”, een cocktail die maandelijks verandert afhankelijk van wat de eigen kruidentuin te bieden heeft? Marigold blijft zichzelf vernieuwen en dat proef je.
Het nieuwe menu
- Ting Tong: Geïnspireerd op de moessonregens die het hectische straatleven van Bangkok even pauzeren. Deze Thaise cocktail (of mocktail) combineert frisse en pittige smaken met komkommergranita, die langzaam in de cocktail smelt en zo een evoluerende smaakervaring creëert.
- White Lotus: Omdat Marigold principieel geen Pornstar Martini’s serveert, werd een gesofisticeerd alternatief gecreëerd. Een warm vanillearoma met exotische smaken zoals witte perzik en duindoornbes. Meer gelaagd en minder voor de hand liggend dan de Pornstar Martini. Beschikbaar als cocktail en mocktail.
- Rose Garden: Met NOMA Projects (Kopenhagen) werd een Champagne cocktail gecreëerd waarbij je doorheen een rozentuin wandelt. Elegant en luxueus.
- Mango Lassi: Het favoriete Indiase yoghurtdrankje in cocktailvorm. Het DNA werd behouden; verwacht dus een smoothie-achtige cocktail bomvol Punjab-specerijen. Ook als mocktail beschikbaar.
- Foraged Dry Martini: Deze cocktail belichaamt de term seizoensgebonden. Afhankelijk van de bloei in onze kruidentuin wordt de Dry Martini anders geïnfuseerd. De winterversie gebruikt onder andere Douglas spar. Verwacht kruiden waarvan je nog nooit hebt gehoord. Deze cocktail verandert maandelijks.
- Japanese Coffee (アイリッシュコーヒ): De Irish Coffee heruitgevonden op z’n Japans. Comfort in een glas, met een verrassende twist die doet dromen van een Japanse minka, en bediening door een geisha. Of Elias.
- Caprese: De iconische Caprese-salade vertaald naar een cocktail. Een creatie die speelt met textuur en smaak en je doet twijfelen of je nu eet of drinkt.
- Stout: De internationale Guinness-revival heeft ook Marigold bereikt. De karakteristieken van typisch Stout bier worden hier verwerkt in een cocktail met diepe, rijke aroma’s en de nodige frisheid.
- Bearnesa: Een eerbetoon aan de beroemde Bearnaisesaus, vertaald naar een glas. Qua smaak: puur Bearnaise. Deze creatie heeft ambitie, met een knipoog naar een mogelijke vermelding op de Wikipedia-pagina van Bearnaise.
- Bloody Marigold: Verkrijgbaar in vier edities: klassieke vodka, zachte tequila, gerookte mezcal en alcoholvrij. Geen enkel ingrediënt van de klassieke Bloody Mary is nog aanwezig, maar toch blijft het een Bloody Mary. Je moet het proeven om het te begrijpen.
Een plek waar design en smaak samenkomen
De bijzondere sfeer van Marigold is het resultaat van een samenwerking met architect Yoeran Stranger van Studio Stranger. De warme, huiselijke inrichting met crèmetinten, karamel en goud roept de glamour van de gouden jaren van Hollywood op. Het logo, de branding en de menukaart, ontworpen door Davids broer Roeland Vanheesbeke, versterken de mystieke en vintage uitstraling. Marigold biedt een zeldzame hybride ervaring waar cocktails en Italiaans-Amerikaans comfort food elkaar ontmoeten. “We willen die muur tussen eten en drinken doorbreken,” aldus David.
Marigold werd opgericht door David Vanheesbeke en Nicolas Oorts, die samen meer dan twaalf jaar ervaring hebben in de cocktailsector. Met Miraeus voorzien ze cocktail workshops, tastings en cocktail caterings op events en treden ze op als event agentschap voor drankmerken zoals o.a. Copperhead, Gin Mare en Fever-Tree. Toen ze op het leegstaande pand in de schaduw van het Plantin-Moretus Museum op de Antwerpse Vrijdagmarkt botsten, besloten ze hun eigen vaste stek te creëren. De bar is genoemd naar de mythische goudbloem en is uitgegroeid tot een plek waar gasten zich kunnen onderdompelen in een avond vol smaak, sfeer en vakmanschap. Naast cocktails biedt Marigold ook een selectie Italiaans-Amerikaanse gerechten, perfect voor een uitgebreide avond vanaf aperitief tot late night drinks.
Praktische informatie MARIGOLD – Vrijdagmarkt 18 – 2000 Antwerpen
Openingsuren: Donderdag – Vrijdag: 16u00 – 00u00 – Zaterdag: 14u00 – 01u00 – Zondag: 13u00 – 20u00 – Website: www.marigold.bar – Miraeus: https://www.miraeus.com/ beelden marigold