Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – 1/9

Begin april is in de regio Bordeaux de traditionele periode om een eerste glimp van de wijnen van het voorbije seizoen aan de wijnhandel voor te stellen. Dit voorproefje geeft een eerste indruk van de wijnen hoewel ze meestal nog enkele jaren moeten rijpen om al hun eigenschappen volop te kunnen ontplooien. Oenoconseil een groepering van consultants die 4 laboratoria in de regio beheren en als dusdanig de evolutie van de wijnen nauwgezet opvolgt, zorgde alvast voor een bruisende ‘collectie’.

Antoine Médeville onderstreept dat reeds bij de eerste controles in de regio Médoc de bessen en sappen over een leuke maturiteit beschikten. De oogst 2016 ging pas van start op 22 september en liep uit tot 20 oktober. Na de fermentatie bleken de sappen over een mooi evenwicht en grote homogeniteit te beschikken en wees alles op een groot wijnjaar. De assemblages die ondertussen in de meeste wijnhuizen plaatsvonden zorgen voor een kwalitatieve homogeniteit waarbij her en der stemmen over een uitzonderlijk wijnjaar opgaan. 2016 zorgt alleszins voor mooi evenwichtige wijnen met mooie structuur en aangename tannines die de wijnen ondanks een grote concentratie toch een leuke elegantie meegeven. De aromatische accenten zorgen tevens voor gegarandeerde bewaarwijnen met subtiele smaakaccenten. De verdere opvolging blijft cruciaal maar 2016 is mede door de nagenoeg ideale klimatologische omstandigheden in de regio Médoc, een wijnjaar om met stip aan te duiden.

Het wijnjaar 2016 doet ons in de regio Graves en Sauternes aldus Henri Boyer, terugdenken aan het jaar 2013. Het is een dubbel geslaagd wijnjaar met hoog rendement en mooie kwaliteit. De maturiteit van de bessen is voor de rode Graves perfect met sappen die zorgen voor kleur, frisheid en fruitige, verzorgde tannines met een uitstekende kwaliteit.

De temperatuur net voor de oogst van de druiven voor de witte Graves-wijnen lag net iets te hoog maar de bessen behielden een hoog aromatische niveau. De witte Graves 2016 is complex, evenwichtig en zorgt voor aangename aromatische toetsen met behoudt van een perfecte frisheid. Ook de Sauternes 2016 bezitten een uitstekende aromatische frisheid die volledig aan de klassieke Sauternes beantwoordt, mooi vettig en tonen een aangename fruitigheid en grote zuiverheid.

De resultaten 2016 in de regio Saint Emilion overtreft aldus Arnaud Chambolle alle verwachtingen. De wijnen hebben een leuke stevige keur, mooi aromatische structuren, zijn volrond en mooi gestructureerd. Mooie evenwichtige bewaarwijnen soms met iets hoger alcoholgehalte maar behouden hun uitgesproken elegantie.

Ook in de Bordelais wijzen de eerste proeverijen aldus Eduard Massie op een atypisch wijnjaar met een zeer hoge kwaliteit en hoog rendement. Ook hier is 2016 een uitzonderlijk wijnjaar. De wijnen bieden rijkelijke aroma’s, zijn volrond maar soepel met stevige kleur mede te danken aan de uitzonderlijke maturiteit van de Cabernet Sauvignon.

De volgende dagen brengen we een aantal proefnotities uit de selectie Oenoconseil.