Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – witte wijnen – 2/9

Elise – Bordeaux blanc:

Wijndomein van 2.5 ha met wijnranken van gemiddeld 15 jaar en ruim 6000 ranken per hectare, aangeplant op een argilo-calcaire ondergrond. De bessen worden manueel geoogst tijdens meerdere passages met extra tri aan de chai. De debourbage neemt 24 uur in beslag waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuwe Franse eik, de verdere rijping duurt 8 maand en gebeurt sur lie.

De 100% Sauvignon 2016 heeft een mooie heldere goudgele kleur, is licht vettig en biedt in de neus subtiele toetsen van citrusvruchten, in de mond duiken fijne hints van vanille op, maar de wijn blijft ook bij de afdronk mooi fris.

Jaarproductie van 25.000 flessen, 13.5€ TTC.

Château Fonread Le Cygne – Bordeaux blanc:

Domein van zowat 3.5 ha op de hellingen van de Puy le Menjon, het hoogste punt van de Médoc met een eerste millésime in 1989. Op een ondergrond van graves pyrenéennes en diepere residuen van sol calcaire worden diverse wijnrassen geteeld.
Château Fonread Le Cygne 2016 is een assemblage van 65% Sauvignon, 20% Semillon en 15% Muscadelle. In het glas een zuivere en heldere witte wijn met fruitige aroma’s van witte bloemen die in de neus het gezelschap krijgen van subtiele Citrus hints. Mooi fris in de mond met enkele gereserveerde en mooi gedoseerde zurige toetsen.

Jaarproductie 16.000 flessen, 18-20€ TTC

Château Lestage La Mouette – Bordeaux blanc

De oorsprong van het domein gaat terug tot de gallo-romeinse periode, het huidige kasteel werd in 1970 opgetrokken en de wijn werd in 1932 toegevoegd aan de Crus Bourgeois. Een aangesloten domein van 42 ha waar volop aandacht wordt besteed aan het respect voor de natuur en de planten en geëxploiteerd volgens verantwoorde landbouwprincipes.

Geteeld op een argilo-calcaire ondergrond, krijgen we hier een assemblage van 75% Sauvignon en 25% Sémillon. In de neus mooie aroma’s, leuk fris en fruitig, in de mond een evenwichtige structuur met subtiele Citrus toetsen, leuke finesse bij de afdronk.

Jaarproductie 1.000 flessen, 17-18€ TTC.

Château de Portets – Graves blanc:

De oorsprong van het domein gaat terug tot de 16de eeuw met de Baronnie de Portets. Het domein staat model voor het moderne oenotoerisme in de regio en beschikt zelfs over een eigen aanlegkade aan de Gironde.

Voor de witte wijnen is een domein van 4.96ha beschikbaar met 5000 ranken per hectare op terre graveleuse en keien van argilo-silencieux in de diepere ondergrond. De ranken zijn gemiddeld 25 jaar met een rendement van 40hl/ha en manuele oogst.

De wijn is een assemblage van 60% Sémillon, 30% Sauvignon en 10% Muscadelle. In het glas een mooie heldere, lichtgele kleur met leuke frisse aroma’s in de neus met erg subtiele hints van citrus maar toch mooi fruitig. Ook in de mond komt de fruitigheid volop tot ontwikkeling met aangename toetsen van rijp wit fruit.

Jaarproductie 20.000 flessen – 9€ TTC.