Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – Sauternes – 3/9

Château Haut-Bergeron:

Dit domein is sinds meerdere generaties in handen van de familie Lamothe die de laatste 25 jaar aanzienlijke inspanningen leverde om de kwaliteit bestendig aan te passen. Het domein van 17 ha ligt op de gemeenten Sauternes, Bommes en Preignac, een aantal peercelen hebben het beroemde Château d’Yquem als buur. Ook het domein Chateau de Farluret, 13 ha Barsac, behoort tot de familie.

Een zorgvuldige teelt op de vele kleinere percelen zorgt voor optimale vitaliteit van de wijnstokken tussen de 50 en 109 jaar oud met voornamelijk aanplantingen van Sémillon. De ranken van Sauvignon en Muscadelle nemen zowat 10% in beslag. De productie beantwoordt volledig aan de traditionele Sauternes.

Zowat 2/3 van de terroirs rusten op graves argileux, vooral in Sauternes, terwijl de overige terroirs voornamelijk deze in Barsac, op een ondergrond van argilo-calcaire elementen rusten.

Deze wijn is een assemblage van 85% Sémillon en 15% Sauvignon en geeft in het glas een leuke goudgele en heldere kleur. In de neus mooie fruitigheid en aangename aroma’s, in de mond een volronde en karaktervolle wijn met rijke finesse en grote soepelheid, modelwijn voor de Sauternes.

Jaarproductie 35.000 flessen – 26€ TTC

Château Liot

De wijngaarden van dit domein liggen in Haut Barsac en zijn sinds meerdere generaties in handen van de familie David. Het domein telt 45 ha waarvan 25 ha zijn voorbestemd voor de productie van Sauternes en 20 ha voor de productie van rode en witte Graves-wijnen.

In de middeleeuwen was het domein in handen van de abt van Barsac die het ondanks meerdere politieke strubbelingen verder wist uit te bouwen en gelijktijdig zijn kerkelijke posities en zijn wijndomein versterkte. Ook koning Lodewijk XIV bemoeide zich een tijdlang met dit domein maar het bleef uiteindelijk uit handen van zijn opvolger, de Franse zonnekoning.

Op een ondergrond van argilo-calcaire elementen worden ranken met een gemiddelde  leeftijd van 45 jaar teruggevonden. Voor de Sauternes 2016 bestaat de assemblage uit 85% Sémillon, 10% Sauvignon en 5 % Muscadelle.

In het glas een mooi goudgele kleur die ietwat neigt naar heldere amberkleurige toetsen. In de  neus een rijkelijk assortiment van aromatische toetsen met accenten van abrikoos en passievruchten. Ook in de mond blijft de aanzet erg mooi en overweldigend, op de smaakpapillen komen heerlijke toetsen van o.m. mirabellen tot ontwikkeling en krijgen we een succulente afdronk met zeer fruitige hints.

Jaarproductie 34.000 flessen