Concours Bordeaux supérieur hotelscholen

Het Syndicat des Bordeaux-Bordeaux Supérieur (BBS, of nog « Planète Bordeaux ») zet zijn jaarlijkse Concours National Inter-Ecoles verder, met als doel de bekendheid rond de 7 BBS appellaties te versterken en om jonge studerende sommeliers te belonen. Zonder de tussenkomst van Business France vanaf deze editie 2019, nam Viconsult (Vicky Corbeels) de organisatie van de wedstrijd over: van de opleiding binnen de Belgische hotelscholen tot aan de finale waar acht scholen de competitie aangingen. Een identieke wedstrijd werd ook georganiseerd in China en in de Verenigde Staten van Amerika.

De kwalitatief hoogstaande finale waaraan acht hotelscholen met specialisatie “Sommelerie” in het 7e jaar deelnamen vond plaats in hotel Sofitel Brussels Louise (als partner van de Concours). Het bewijs van de oprechte toewijding van de Belgische hotelscholen aan Bordeaux wijn, aldus Vicky Corbeels.

De acht scholen: PIVA in Antwerpen, VTI Spijker in Hoogstraten, Ter Groene Poorte in Brugge, Ter Duinen in Koksijde, EHPN in Namen, Ilon Saint-Jacques in Namen, EHT in Charleroi, IPES in Ath. De proeven waren meervoudig: de voorbereiding in “pre-finale” van een mini-video en een argumentatiedossier, in de finale de proef voor de jury (onvoorbereide degustatie en vragen van de jury) en een schriftelijk examen.

De resultaten waren zeer goed voor elke school. Dit jaar verdienden één Vlaamse en twee Waalse scholen de hoogste plaatsen op het podium. Na een spannende finale werd EHP NAMUR: Kandidaat-Sommeliers : Margaux VAN VOOREN en Hadrien LEONARDO – Begeleidende leerkracht : Sophie VAN-DE-PUTTE tot laureaat gekroond. De andere podiumplaatsen gingen naar IPES ATH: Kandidaat-Sommeliers: William LUYTEN et Norman LE DEODIC – Begeleidende leerkracht : Stéphane WICQUART en       VTI SPIJKER: Kandidaat-Sommeliers: Cato VAN HOOF et Rik OUWERKERK – Begeleidende leerkracht: Filip EVRARD.

EHP Namur ontvangt exclusieve prijzen voor hun mooie eerste plaats: twee stageplaatsen in de luxueuze Sofitel hotels, een reis naar Bordeaux in september (waar de Chinese en Amerikaanse laureaten ook aanwezig zullen zijn) en een maxi-pakket vol wijnen die alle kleuren van de Bordeaux wijnen dragen.