Food pairing Matusalem

De presentatie van de Matusalem rum was voor Maarten Jordaens van Foodpairing een ideale gelegenheid om de kwaliteit van de rum niet alleen in cocktails, maar ook bij diverse bereidingen te promoten.

Foodpairing is aldus Maarten meer dan het simpelweg samenvoegen van ingrediënten en drank. Een ideale pairing gebeurt op een wetenschappelijke profiel waarbij raakpunten worden vergeleken en samengebracht tot coherente combinaties maar ook tot creaties die mekaars tegenpolen vormen. De diversiteit eigen aan elke chef vloeit voort door deze keuzes, keuze die niet uitsluit dat tal van ingrediënten andere smaaktoetsen en accenten meekrijgen.

De methode is gebaseerd op een eerste organoleptische ervaring en warneming: 80% van de smaakbeleving wordt bereikt door de neus. Slechts 20% wordt bepaald door de aanraking en de smaak, de aroma’s die in de mond worden waargenomen. Deze deductiemethode maakt het mogelijk om de belangrijkste geuren in soorten smaakstoffen en smaakdescriptoren te definiëren. Dit geheel maakt het vervolgens mogelijk om een aromatisch profiel voor elk product samen te stellen. De food pairing vindt plaats door de nabijheid van elk product te analyseren vanuit het principe om dezelfde sleutelaroma’s te delen.

De smaakpapillen van de consument kunnen op deze pairing anders reageren waardoor deze ook andere voorkeuren zal aanduiden. Kwalitatief blijkt Matusalem rum alvast een ruim scala aan smaken te bezitten zodat een brede waaier van pairings ter beschikking komt. Voor deze presentatie zorgde Maarten alvast voor twee leuke en verrassende combinaties, maar creëerde hij evenzeer een leuk Gents en succulent menu.

De creaties:

Pairing met Matusalem Gran Reserva 15: venkelworst, piment van mirasl, atsina cresse en geroosterd venkelzaad. Het aromatisch profiel van deze rum omhult een grote nabijheid met aroma’s zoals karamel, chocolade, fruitig, bloemen, fenol, vanille en hazelnoten. Het eten en drinken dat deze rum het dicht benadert zijn champagne, olijfolie, bramen of de ham van Bayonne. Deze rum is te koop in de betere drankenhandel aan €42.5.

Pairing met Matusalem Gran Reservar Rum Solera 23: rode biet, hibiscus, pistache en framboos. Het aromatisch profiel van deze rum is aan de fruitige kant van ananas en banaan in het bijzonder, romige smaak, houtig, rokerig, melkchocolade, banaan, worst. Het eten en drinken dat past bij de Gran Reserva 23 zijn o.a. champagne, melkchocolade, banaan, worst. Deze rum kan je in de betere drankenhandel terugvinden voor €60.

Het menu:

Toast Gantoise: zuurdesemtoast met fijne sneetjes gerijpte Holstein, pickles van Tierenteyn en gegrilde slaharten.

Fish & chips: zoete aardappelfrietjes, gefrituurde tongschar, huisgemaakte tartaar met zure room en frisse salade

Chickpeace: lauw-warme salade met gemarineerde kippendijen, kikkererwten, venkel en wortel, yoghurtdressing met limoen en koriander.