Conte Ferdinando Guicciardini

Castillo di Poppiano is een indrukwekkende middeleeuwse vesting opgericht rond het jaar 1000 ter verdediging van de stad Firenze. Ze is sedert ruim 900 jaar in handen van de familie Guicciardini.

Het landgoed omvat momenteel ruim 265 ha waarvan 130 ha wijngaarden en 47 ha olijfbomen en wordt volledig uitgebaat met respect  voor de natuurlijke omgeving en locatie. Tot de eigendommen van de familie behoort ook Massi di Mandorlaia waar wijnen worden geteeld in een kustregio met heuvels en eerder wilde landschappen die een eigen karakter bezitten. De exploitatie van ruim 110 ha biedt 56 ha wijngaarden waarvan er 46 worden voorbehouden aan de teelt van Morellino di Scansano DOCG.

Geproefd: Il Cortile Chianti Colli Fiorertini DOCG 2009

80% Sangiovese, melange van Merlot en Cabernet 10%, Canailo 5% en Colirono 5%. De fermentatie van deze wijn vindt plaats in inoxvaten met gecontroleerde temperatuur gevolgd door een maceratie van 14 dagen. De maturatie en oudering gebeuren deels in inox, deels in eiken  vaten en dit gedurende 4 tot 6 maanden, nadien volgt een verdere oudering op fles wat een wijn geeft van 13-13.5% alc. Het resultaat is een leuke volle wijn met dieprode kleur en stevig karakter.

Geproefd: Mandorlaia Reserve 2010 – Morellini do Scansano DOCG

85% Sangiovese en melange van 15% Alicante, Merlot en Cabernet, de exacte samenstelling van deze melange is varaibel van jaar tot jaar. De fermentatie in inoxkuipen gebeurde bij 28-29°C onder gecontroleerde temperatuur met aansluitende maceratie tussen 15 en 18 dagen. De maturatie en oudering van minstens 24 maand vinden  plaats op Franse eik (Allier) en wordt op fles afgerond. Dit geeft een wijn met vrij hoog alcoholpercentage 14%. De mooie druivenselectie bij het begin van de oogst zorgt voor een stevig eindproduct met geconcentreerde en aangename aroma’s die een complex palet van smaaktoetsen aanbieden.

Op de proeftafel: La Historia di Italia 2009, Tuscana IGT

Deze wijn verwijst met een duidelijke knipoog naar Francesco Guicciardini die als staatsman op rust als allereerste de geschiedenis van Italië neerschreef. De wijn wordt geproduceerd in Poppiano en is een leuke melange van 70% Merlot en 30% San Giovese.

De fermentatie van de bessen gebeurt in inox onder gecontroleerde temperatuur, 27-28°C en krijgt als sluitstuk een maceratie tussen 18 en 20 dagen. De maturatie en oudering gebeuren aanvankelijk in inox waarna de wijn wordt overgepompt in Franse eiken vaten (Allier). Hier volgt een rijping van minstens 12 maand, rijping die na de botteling nog minimaal 4 maand op fles wordt voortgezet vooraleer hij in het verkoopcircuit wordt gebracht.

In het glas krijgen we een mooie dieprode kleur die in de neus zorgt voor stevige fruitige aroma’s, zwart rijp fruit voert de ondertoon. Bij de afdronk krijgen we opnieuw mooie fruitige toetsen die door subtiele fijne tannines worden onderbroken hoewel de wijn zijn frisheid en elegantie blijft bewaren.