Château Dutruch Grand Poujeaux

In september 1993 strijkt Jean-Baptiste Cordonnier neer in Château Dutruch Grand Poujeaux om een helpende hand te reiken aan zijn oom en tante, eigenaars van het domein sinds 1967.

De jonge landbouwingenieur, 25 jaar, heeft net twee jaar ervaring als coöperant op een boerderij in Congo Brazzaville achter de rug en stort zich vol enthousiasme op het wijnavontuur. Nu 20 jaar later is hij niet alleen de enthousiaste wijnboer-eigenaar die het domein van zijn oom heeft overgenomen, maar eveneens eigenaar van Château Anthonic, een ander domein in Moulis-en-Médoc dat hij van zijn vader erfde.

Zijn enthousiasme gaat samen met een nieuwe dynamiek, het domein werd van 24 naar 31 ha uitgebreid, terwijl hij in de persoon van zijn echtgenote Nathalie een enorme steunpilaar en rechterhand terugvindt. De voorbije 20 jaar hebben Nathalie en Jean-Baptiste zowel geïnvesteerd in de verbouwing en aanpassing van de chai, als in een moderne uitrusting zonder echter het directe contact met de natuurlijke rijkommen te verwaarlozen. Met o.m. de steun van oenoloog-consultant Eric Boissenot, een dynamisch en gemotiveerd team, zijn ze erin geslaagd om deze uitzonderlijke terroir tot een gewaardeerde referentie binnen de AOC Moulis-en-Médoc uit te bouwen.

Domein Château Dutruch Grand Poujeaux ligt op het  gerenommeerde plateau Grand Poujeaux en telt 31 ha, waarvan 50% Cabernet sauvignon voor de kracht en het bewaarpotentieel van de wijn, 45% Médoc voor de charme en fruitigheid van de wijn,  3% Petit Verdot, karakteristiek voor de nervositeit van de betere Médocwijnen en recenter aangeplant 2% Cabernet Franc die met een aromatisch palet en de onnabootsbare florale toets voor nog betere wijnen moet zorgen.

Kenmerkend voor deze wijnen zijn o.m. het griffelen voor minder opbrengst, aanplantingen tussen 8.500 en 10.000 ranken per ha; streven naar een gemiddelde ouderdom van 25 jaar en een systematische drainage van de gronden.

Voor de vinificatie wordt 60% manueel geoogst, 40% machinaal met tri van de bessen per perceel en het gebruik van thermogereguleerde cuves in beton en inox met korte maceratie,17 à 25 dagen op een temperatuur van 26 tot 28°C. De rijping neemt 18 maand in beslag waarvan 12 maand op Frans eik met jaarlijks 1/3 nieuwe eiken vaten, terwijl de mix van 40% met de 2de wijn het niveau opkrikt en eindigt met een collage van eiwit.

De wijnen Châteaux Dutruch Grand Poujeaux staan gekend voor hun drievoudige “C”: classe, charme en caractère. Klasse voor de finesse en elegantie dankzij de uitzonderlijke terroir, Charme  met ronde fruitigheid, de assemblage van Merlot en Cabernet Sauvignon geeft meer evenwicht en Karakter als een complexe wijn, uitgesproken originaliteit die bij het ouderen voor verrassende smaakaccenten zorgt.