Cool climate wijnen een trend? Vijf redenen waarom

Eén vijfde van de wijnproductie valt onder de noemer cool climate wijnen, delicate wijnen van koudere streken en met een lager alcoholpercentage. Wijnliefhebbers tonen alsmaar meer interesse in het product. Wij vertellen je waarom.

Duitsland, Oostenrijk en de meer noordelijke streken in Frankrijk (Loire, Champagne, Bourgogne) zijn de bekendste voorbeelden en leveren met druiven als chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, en riesling typische cool climate wijnen. Andere gebieden met meer zon, zoals de streek rond de Etna in Sicilië, vertonen door de hoogteligging ook de karakteristieken van cool climate. Ook maritieme invloeden kunnen wijnstokken meer uitdaging geven. De Zuidkust van Australië, Tasmanië of de kuststrook van Chili leveren wijnen op met een regionaal karakter, een aspect dat enorm geapprecieerd wordt in de cool climate wijnstijl.

“Door klimatologische veranderingen zien we de grens voor wijnbouw verschuiven naar meer Noordelijke gebieden”, aldus Pieter Raeymaekers, CEO van Vinetiq en zelf ook wijnmaker op wijndomein Valke Vleug in Liezele (Puurs). “Dertig jaar geleden was het ondenkbaar dat je een kwalitatieve wijn schonk uit de nieuwe cool climate gebieden. Een mousserende wijn uit de UK kan vandaag prima een klassieke Champagne vervangen. Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland behoort tot de top van de wereld.”

Cool climate een trend? Vijf redenen waarom!

1De trend van gezond eten zet zich verder: vetten en suikers minderen, vezelrijker eten met groenten en nieuwe zetmelen als quinoa, geraffineerde ingrediënten zoals palmolie weren… Het bewuster omgaan met alcohol past perfect in deze filosofie. Zware wijnen met hoge alcoholpercentages blijven een vaste waarde maar percentages van 14% en hoger zijn geen evidentie meer, niet op z’n minst bij de iets jongere wijnliefhebbers.

2 Wijnen van dichtbij zijn cool. Lokaler eten, minder transport … Lokaal consumereren zet zich ook door naar wijn met een grote interesse voor wijnen van eigen bodem. Zo was op de eerste tasting van Vinetiq (november 2018) de Entre-Deux-Monts van Martin Bacquaert, de best verkochte wijn uit een assortiment van meer dan 150 wijnen van over de hele wereld.

3. Cool climate wijnen zijn minder dominant in de mond. Hun aroma’s zijn veelzijdig, met complexiteit en diepte, maar altijd fris en vol spanning. De wijnen combineren pairen perfect met de gastronomische trend van een lichtere, pure keukens met veel groenten en vis.

  1. De iets hogere prijs van cool climate wijnen ziet de klant rechtstreeks vertaalt in de kwaliteit, bepaald door eigenheden van productie zoals lage opbrengsten en veel manueel werk. Grote huizen of merknamen spelen minder mee op deze markt.
  2. Alleen de allerbeste wijnmakers wagen zich aan wijnbouw in cool climate gebieden. Ze vormen een nieuwe lichting wijnmeesters die kleinschaliger willen werken met bijzondere aandacht voor de natuur. Authentic living vertaalt zich in authentic wines.