Côtes du Rhöne – Château de Monfrin – Meynes

Domein bestaande uit 200 acres ( ca 100ha) wijngaarden en 170 acres ( ca 85ha) olijfbomen op een intense en rijke terroir uitgeschuurd door de Rhône. Het domein omvat eveneens de Moulins des Ombres, olijfmolen en de Cave des Captives, uitgebaat volgens organische landbouw waardoor een grote biodiversiteit tot stand kwam.

Voor de exploitatie van het bedrijf krijgt Jean-René” de Fleurieu assistentie van Benjamin Béguin. Zij hebben het landschap deels hertekend en de wijngaarden opgefrist waardoor het geheel opnieuw kleur kreeg, teruggreep naar de originaliteit en vooral het traditionele wijnproces een nieuwe warmte uitstraalt.

De wijngaarden van Château Montfrin op de zuidoosteliike hellingen van het zuidelijk deel van de Rhônevallei, laten de productie toe van 5 verschillende appelaties, nl.  Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Costière de Nîmes, Coteaux du Pont de Gard en vins du Pas d’Oc.

De plantages van olijfbomen omvatten verschillende rassen uit de Provence, Toscane en Catalonië zodat ook hier een ruim assortiment met verrassende krudige en aromatische toetsen ontstaat. Sinds de creatie van de Flos Olei-gids die wereldwijd de beste olijfoliën bundelt, behoorden de producten van Château Montfrin telkens tot de top 3 van de Franse oliën. De productie van olijfolie spitst zich vooral toe op Château de Montfrin met hints van vers gras en artisjok, Petit Château: leuk kruidig en pittig met toetsen van rode pepers en Moulins des Ombres: leuk evenwichtig, zachte toetsen van noten.

Op de proeftafel:

Montfrin La Tour: IGP Coteaux du Pont du Gard- rood

Behoort tot het gamma ‘klassieke’ wijnen van het kasteel. Is een assemblage van Syrah, Grenache en Cabernet Sauvignon.

In het glas een mooie donkerrode kleur. Fruitige aroma’s van rijp rood en zwart fruit in de neus, met volronde aanzet in de mond gemengd met fruitige toetsen, zorgt voor een gezellige frisheid met mooie afdronk doorspekt van subtiele toetsen van tabak en acacia, maar blijft evenwichtig

Un coup de dès jamais n’abolira le hasard – AOP Côtes du Rhône.

Behoort tot het gamma ‘Paysages’, figuurlijk meer dan een mond vol voor de betiteling van deze wijn maar een benaming de perfect past bij de levensstijl van Jean-René de Fleurieu. Assemblage van Syrah, Carignan waarvan de percentages elk jaar lichtjes verschillen naargelang de rijpheid en maturatie van de druiven.

Dieprode en stevige mantel in het glas. Fruitig en complexe aroma’s in de neus maar vooral een volle, licht vettige en karaktervolle aanzet in de mond. Streelt het middenpalet met aangename tannines, maar behoudt een leuke speelsheid bij de afdronk.

chat-montfrin-2034

A la rêverie – AOP Côtes du Rhône – rood

Behoort tot het gamma ‘portraits’ – assemblage van Syrah, Carignan en 2 rassen Grenache, een meer tonische Grenache en eentje met uitgesproken rijpheid.

Robijnrode mantel met purperen glinsteringen. Aroma’s van rijp rood fruit in de neus met subtiele hints van kreupelhout en garrigues. Stevige en volronde aanzet in de mond, leuk fruitige toetsen op het middenpalet leiden naar een gezellige en elegante afdronk.

A mon seul désir – AOP Costières de Nîmes – wit

Behoort ook tot het gamma ‘Portraits’. Een 100% Viognier die na maceratie en fermentatie rijpt in Franse eiken vaten.

Leuke lichtgele kleur met rijk palet en fruitige accenten. Subtiele toetsen van mineraliteit aangevuld door zijdeachtige hints verkregen dor de aging op fijne lies. De minerale toetsen tekenen zich duidelijk af in de mond met mooie frisheid gemixt met delicate accenten van wit fruit. Bij de afdronk subtiele hints van hout.

A la douceur d’aller – AOP Côtes du Rhône Villages

Assemblage van Syrah, Grenache en Mourvèdre die ook in het gamma ‘Portraits’ thuishoort.

Nagenoeg volledig manuele oogst van zorgvuldig geselecteerde percelen. Rijpt na maceratie en fermentatie gedurende minstens 10 maand in eiken demi-luid van 500 liter wat zorgt voor aangename complexiteit, zachte tannines en subtiele hints van eik.

Stevige donkerrode kleur. Volrond in de mond met gezellige vettige accenten, fijne fruitige hints en delicate toetsen van tabak; koffie en cacao. Aangenaam lange afdronk.